Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо не трябва да прекаляваме с консумацията на маслини?

Ключови думи: маслини, полезно, вредно

Маслините са много полезни. Те са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае. Не съдържат много калории, което ги прави подходящи за всякакъв тип диети. Имат богато наличие на фибри, от които се нуждаят както червата, така и имунната система.

Маслините съдържат и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в особено голяма концентрация в пресния студено пресован зехтин. Храните с висока концентрация на тези мазнини се считат за изключително полезни за сърдечносъдовото, метаболитното здраве и здравето на нервната система.

Според healthline.com, антиоксидантите и омега-3 мастните киселини в маслините могат да допринесат в превенцията на някои видове рак, на някои хронични и дегенеративни заболявания, свързани с хронични възпаления в тъканите, предава днес.бг.

Всички тези ползи от маслините дават усещането, че можем да ядем колкото си искаме от тях. Това обаче не е точно така.

Какви са потенциалните опасности от маслините?

Както с всяка полезна храна, така и с маслините не трябва да се прекалява по една причина, за която вероятно повечето от вас забравят – богатото наличие на сол в маслините.

Наситеността на сол в маслините се дължи на саламурата и маринатата, в която най-често се предлагат. Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара. За да са добре овкусени и за да са по-дълготрайни, маслините се обработват с маринати и саламури, които са изключително наситени с натриева сол.

Според Web MD, съдържанието на сол в маслините е шокиращо голямо. Само една зелена маслина съдържа около 110 мг натрий. Това количество може да не звучи много, но ако изядете повече маслини, общият прием на сол в комбинация с всички останали храни, които консумирате през деня, става твърде много за организма.

1
Коментара по темата
1.
Редакцията,
19.08.2021 13:05:17
Що такъв папагалски препечат. Маслините не се обработват със сол, за да са "овкусени" и "дълготрайни", а защото натуралната маслина е горчива.
  Добави Коментар
Шерцингер гледа българско предаване Направи й впечатление пантомима Гери от Игри на волята потъна в скръб (СНИМКА) Инфлуенсърката загуби майка си
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? Гаджета ли са? В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна! За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж! Масова стрелба до България Има жертви в Гърция
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни Наводнение във Варна Получиха се водопади