Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо не трябва да прекаляваме с консумацията на маслини?

Ключови думи: маслини, полезно, вредно

Маслините са много полезни. Те са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае. Не съдържат много калории, което ги прави подходящи за всякакъв тип диети. Имат богато наличие на фибри, от които се нуждаят както червата, така и имунната система.

Маслините съдържат и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в особено голяма концентрация в пресния студено пресован зехтин. Храните с висока концентрация на тези мазнини се считат за изключително полезни за сърдечносъдовото, метаболитното здраве и здравето на нервната система.

Според healthline.com, антиоксидантите и омега-3 мастните киселини в маслините могат да допринесат в превенцията на някои видове рак, на някои хронични и дегенеративни заболявания, свързани с хронични възпаления в тъканите, предава днес.бг.

Всички тези ползи от маслините дават усещането, че можем да ядем колкото си искаме от тях. Това обаче не е точно така.

Какви са потенциалните опасности от маслините?

Както с всяка полезна храна, така и с маслините не трябва да се прекалява по една причина, за която вероятно повечето от вас забравят – богатото наличие на сол в маслините.

Наситеността на сол в маслините се дължи на саламурата и маринатата, в която най-често се предлагат. Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара. За да са добре овкусени и за да са по-дълготрайни, маслините се обработват с маринати и саламури, които са изключително наситени с натриева сол.

Според Web MD, съдържанието на сол в маслините е шокиращо голямо. Само една зелена маслина съдържа около 110 мг натрий. Това количество може да не звучи много, но ако изядете повече маслини, общият прием на сол в комбинация с всички останали храни, които консумирате през деня, става твърде много за организма.

1
Коментара по темата
1.
Редакцията,
19.08.2021 13:05:17
Що такъв папагалски препечат. Маслините не се обработват със сол, за да са "овкусени" и "дълготрайни", а защото натуралната маслина е горчива.
  Добави Коментар
Жените от тези зодии привличат токсични мъже Не говорим само за негодник, който лъже и изневерява Признаци на мъжа, който ще ви донесе само проблеми и главоболия В повечето случаи такива господа изобщо не будят подозрение в първите дни на запознанството, но въпреки това допускат някои грешки
Пазете се! Тези 12 неща в къщата неусетно разрушават психиката ни Незабавно се отървете от тях Откакто научих рецептата за тази сладоледена торта с бишкоти, друг десерт през лятото не правя! (ВИДЕО) Разхлаждаща свежест, уникален вкус
4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат
Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница
Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена
Варненци пропищяха от змии От Общината търсят решение на проблема Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал