Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Морето край Царево завря от ватос, рибарите вадят по 200 кг на лодка

На даляните рибарите вадят дребен сафрид, често скорпид и “морска врана”
Ключови думи: Царево, ватос, новини, Флагман, Бургас

Ватосът е шампионът на лятото сред рибите, съобщиха рибари от Царево, цитирани от вестник Труд. Те ловят по много от вкусната риба и я продават още от лодките на туристи и ресторантьори. Купувачите ги чакат на пристанището и вземат от пресния улов, директно от лодките.

Килограм от ватоса, наричан още “морска лисица”, върви по 10 лева. Най-големият деликатес, приготвян от тази риба, са перките ѝ на тиган. Ватосът прилича много на калкана, но има дълга опашка. Разлика има и в цената - калканът е най-скъп на борсата - по 30 лева килото, докато ватосът се харчи с 20 лева по-малко.

Той се лови с мрежи. Морските вълци ги хвърлят за калкан, но ватосът е най-много за момента, разказват рибарите. В последните дни се пада по 200 килограма на лодка, което си е много добра слука, коментират те.
Те хващат и попче на въдица, което върви по 7-8 лева килограма, а даляните ловят предимно сафрид. Рибата е дребна и се харчи с левче по-малко от попчето - по 6-7 лева, но на рибната борса “Краснодар” има и едър сафрид, по 12 лева за килограм. Дребният сафрид в морските ресторанти вече е изместил цацата. Местни и туристи масово го предпочитат и поръчват вкусни чинии с пържен сафрид. Освен пържени попчета, сафрид и хамсия, гостите на заведенията поръчват печена риба, калмари и миди. Въпреки жегата, мнозина предпочитат и рибена чорба, която се прави от пресни рибки. Майстор-готвачите се надпреварват в приготвянето на вкусните супи с “тайна” подправка девесил и следват правилото, че колкото повече видове риба има в чорбата, толкова тя е по-вкусна.

На даляните рибарите вадят и скорпид, който има отровно жило, но щом се обработи, от него става перфектно филе. Често в мрежите има и “морска врана”, която е вкусна на скара.

 

6
Коментара по темата
6.
до 2 ВАТОСА Е ???????????????
06.07.2021 09:08:27
ТИП ХОРДОВИ РИБИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!КЛАС ХРУЩЯЛНИ /като акуловите/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5.
До 1
06.07.2021 01:20:51
Може да питаш кандидат депутатката от ИТН, била директорка на рибарите
4.
ХХ
06.07.2021 00:50:13
Догодина и ватос няма да има...
3.
Зевзек
05.07.2021 23:35:27
Калкан за софиянци
2.
фифи
05.07.2021 23:25:51
Ватос а има общо с морската котка и акулата. С калкана няма нищо общо освен формата. Освен това вкусът му въобще не може да се мери с този на калкана
1.
Й
05.07.2021 21:39:01
Кажете къде вадите едър сафрид с въдица, че ми се ходи за риба. На пристанището е слаба работа, тук таме някква дребна граца. Дайте съвет
  Добави Коментар
Почина емблематичен актьор Отиде си Терънс Стамп Росен Желязков с коментар след заседанието на "Коалицията на желаещите" и срещата в Аляска Премиерът ни с ясна позиция
"Искаме вода" Хората в Плевен са на тръни Пресъхва една от най-големите реки в България, положението е критично Река Вит прилича на пътека на моменти
Жестока трагедия - лос уби една от най-големите красавици в Русия Животното се врязало в Поршето на съпруга й Самолет кацна на голф игрище Няма жертви
Трима убити и 8 ранени при стрелба в нощен клуб Трагедия в Ню Йорк Софи Маринова се забавлява край морето, жанрът на музиката на купона ще изненада мнозина Софка се кефи на хаус
Млад еротичен модел и спортна звезда се разбраха за обезщетение от 10 милиона долара Драма с Габриела и Шанън "Краля на сърфа" почина, спортният свят скърби Отиде си Дейл Уебстър
114-годишната Бонита разкри тайната на дълголетието си Яде редовно картофи 52-годишна българка направи невероятна глупост зад волана Шофира мъртво пияна