Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци преди консумация

Източник: Една.бг
Ключови думи: салата, как да почистим зеленолистните зеленчуци

Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.

Причина за това изказване е не само, че тогава е „техният“ сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.

Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15% от тях се откриват нитрати, а в над 60% бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.

Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100% органичен и здравословен, е почти невъзможно.

За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.

Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салата:

Преди да преминете към измиването на листата, трябва да премахнете най-външните, защото там се съдържат най-много токсини. Това важи особено за марулите и пролетните салати, които не са в категорията на биопродуктите.

Оптималното почистване на зеленолистните зеленчуци изисква тяхното накисване за около 15-20 минути във вода, към която е прибавена някаква киселина като оцет или лимонов сок, защото тя убива до голяма степен бактериите в тях.

Оказва се, че е най-добре за накисване на зеленолистните да се използва вода, в която е разтворена малко готварска сода. Препоръчителното количество на такъв разтвор е 1 ч.л. сода на 1 л вода.

Независимо в какъв разтвор сте накиснали зеленолистните обаче, е задължително и да ги измиете после със свежа вода.

Много често поради липса на време не стигаме до накисването на зеленолистните. В подобен случай е задължително да измиете всяко листо старателно под течаща вода, да премахнете от него излишната влага с помощта на кухненска хартия или центрофуга за зеленчуци и едва тогава да преминете към приготвянето на салата или друг вид ястие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Земетресение в САЩ В Тенеси Мъж изхвърли 20 000 евро по погрешка, а след това... Самарянин намери сумата и сигнализира на полицията
Индия обвини Пакистан От Ню Делхи твърдят, че Исламабад не спазва примирието Медведев с гръмки думи Ето какво твърди
Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор
Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация
Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага
Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране