Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави козунак в... пералня!

Ключови думи: Рецепта за козунак в пералня, пералня, козунак в пералня

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Източник: Дарик

 

1
Коментара по темата
1.
хахахаха
02.05.2021 13:22:54
По-голяма простотия не бях чел.
А що не я сложите в една бохча и да се качите на корабчето до Св. Анастасия, като тестото да е завързано отзад и да се лашка в морето? Като отидете но остовчето ще го изпечете и изядете, хем няма да плащате на скъпото капанче?
  Добави Коментар
Политическо напрежение в РСМ Една от партиите в коалиция ВРЕДИ минава в опозиция Киселова решава за предложението за референдум Ще има ли гласуване в Народното събрание?
Температурите днес ще са... Между 15 и 20 градуса в най-топлите часове от денонощието Незрящият Виктор Асенов пробяга 80 км на Асеновградски баири въпреки дъжда  Несломимият и водачите му започнаха състезанието още в 7.00 сутринта в събота
Скандал с Макрон Някои твърдят, че се е дрогирал във влака за Киев! От Франция категорично отрекоха Взима важно решение Васил има 2 рози, дамите пък са двойно повече
Много е болна Кели от "Женени с деца" почти не излиза от къщи Буря в "Ергенът" Мартин и Даниела с първи скандал, след като заживяха в едно имение
Получи огромно признание Надал с разгромна победа в престижна класация Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито
Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома