Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави козунак в... пералня!

Ключови думи: Рецепта за козунак в пералня, пералня, козунак в пералня

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.

Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ идва пералнята.

За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.

За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.

И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.

След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.

За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Източник: Дарик

 

1
Коментара по темата
1.
хахахаха
02.05.2021 13:22:54
По-голяма простотия не бях чел.
А що не я сложите в една бохча и да се качите на корабчето до Св. Анастасия, като тестото да е завързано отзад и да се лашка в морето? Като отидете но остовчето ще го изпечете и изядете, хем няма да плащате на скъпото капанче?
  Добави Коментар
Албена, която пострада на ралито край Варна, е спасена Добрата новина съобщи Николай Попов Чували ли сте за тази измама, която тече в WhatsApp В началото разговорът изглежда безобиден – говори се за пътувания, забележителности и съвети за града, но след няколко дни тонът става по-личен и приятелски
Здравко стана поредната жертва на пътя, загина при зверска катастрофа с мотора си Трагедията се е разиграла в късния следобед на 1 ноември по Карловско шосе Новата седмица започва със застудяване и дъжд, но и малко слънце Прогноза за времето през следващите дни на ноември
Почти половината от хванатите с превишена средна скорост са чужденци Над 13 000 автомобили с чужда регистрация са заснети от тол камерите да нарушават правилата само за месец Нова година у нас или в чужбина? Офертите не се различават много Велинград не е най-скъпия курорт нито в България, нито в света
Какво направи този ненормалник в столично заведение (ВИДЕО) Луд потроши инвентара  Гъмзата сподели стара семейна рецепта за греяна ракия Тромпетистът шеговито нарече приготовлението "противогрипна ваксина"
Bceĸи тpeти бългapин e гyбил пapи зapaди финaнcoви cъвeти oт интepнeт Жeнитe ce oĸaзвaт пo-пpeдпaзливи Трима мотористи са в болница след челна катастрофа Катастрофата е станала около 15:28 часа на път II-16 след тунела на село Елисейна, в посока Лъкатник
Опасни хапчета за отслабване, рекламирани в ТикТок, погубват инфлуенсърки "Вземи Molecule и забрави, че храната съществува“, гласи лозунгът в социалните мрежи Време е: Марая Кери официално откри коледния сезон Кралицата на Коледа обяви началото на празничния сезон в типично неин стил