Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

Източник: Една.бг
Ключови думи: агнешко месо, какво трябва да знаем за агнешкото месо, флагман

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. 

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор. 

2
Коментара по темата
2.
Комита
16.04.2021 00:25:02
Като стане агнето на коментар 1
го давате на прасетата да ядат и да порастат, а вие турвате свинските пражоли и натоквате 5 литра вино и ръгате с пражолите
1.
Българина
15.04.2021 22:22:35
Коли се агне 18-25кг, одира се и се изтърбушва.
Сгъва се в голяма тава, предварително овкусено и се завива в було.
Отделно на това се приготвя дробеното в друга тава, също се завива отгоре с було.
Тавите се слагат в предварително опалена пещ, като жарта остава отдолу.
Замазва се и се пекат там, през това време се пие ракия и се замезва.
След 3-4-5 часа(домакинът си знае пещта) агнешкото е готово и се сервира.
Пие се ракия, вино или бира - според предпочитанията.
Трезвениците - чиста водица от кладенеца.
  Добави Коментар
Европа - пазар номер едно на кокаин в света благодарение на балкански престъпници Изяснява се за къде е бил предназначен кокаинът Кой да почерпи днес Ирина била дъщеря на езичник, но тя призовавала за правата вяра
Верижна катастрофа затвори Прохода на Републиката За щастие, няма пострадали Нашенци пазаруват агнешко от Румъния Русенци традиционно си пазаруват от северната ни съседка
Спират пети блок на АЕЦ „Козлодуй” до средата на юни В рамките на всяко годишно презареждане ще се подменят по една четвърт от касетите в реактора Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Какви ястия да сложим на Великденската трапеза Празникът не може без десерт
Запечатаха фирма, произвела козунак с батерия Сладкишът е бил купен от голям супермаркет в столицата Тони Стораро събра Емрах и Веси Легендарният изпълнител толкова харесал ослепителната брюнетка, че я поканил да танцува с малкия му наследник на предстоящия му юбилеен концерт
Президентът пожела здраве, мир и любов във всеки български дом На Великден нека си пожелаем и вяра и сили за достойни дела, написа държавният глава Колко яйца е безопасно да ядем по Великден? Начинът, по който яйцата се приготвят, може да влияе на тяхната безопасност