Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Българското кисело мляко и сиренето ще станат ли защитени?

Димитър Маджаров и Димитър Зоров очакват Гърция и Турция да проявят претенции към българското кисело мляко и саламурното сирене
Ключови думи: кисело мляко, сирене, Димитър Маджаров, Димитър Зоров, манов мед, суджук, защитен продукт

До шест месеца Европейската комисия трябва да се произнесе дали българското кисело мляко и саламурното сирене да бъдат защитени продукти. След това трябва да обяви допитване до всички страни от ЕС. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

„Исторически е трудно да докажем кога е започнало производството на продукта. Има данни, че още древните траки са правили кисело мляко. Най-важно е обаче потребителят да не забрави истинския вкус, защото се променя“, добави той.

Зоров намекна, че е много вероятно Турция и Гърция да проявят претенции за киселото мляко и за саламуреното сирене и да не бъдат регистрирани като защитени продукти. 

Димитър Маджаров от Сдружение „Традиционно сурово-сушени местни продукти“ пък припомни, че гърците имали претенции към един от месните продуктите с име „Тракия“, тъй като имали такава област. 

Засега само странджанския манов мед е в списъка на защитените наименования за произход на ЕС, а суджука, който се произвежда в Горна Оряховица, е регистиран по географски признак. 
 

1
Коментара по темата
1.
БГ кисело мляко?
17.02.2021 09:00:15
Сeга oчаквам мaкетата да кaжат, че бългaрското кисeло млякo си е бaш мaкедонско. А кaто oставим мaйтапа нaстрана, в мoмента имaме ли кaчествено кисeло млякo от бългaрски прoизводител? Защoто мaй фрaнцузи, япoнци, гъpци и т.н. нaции прaвят по-кaчествено кисeло млякo. Е вярнo е че изпoлзват бългaрска зaкваска с млечнoкисели бaктерии, кoито се рaзвива успeшно у нас в институтитe. Чудя се зaщо нaшите прoизводители прaвят тaкова смoтано кисeло млякo. Виждaли ли сте кoфички на кисeли млeка, на кoито пише че са с кaймак? Та този каймак се прави с някаква добавка и като отлежи 7-8 дни млякото в хладилника и го отворите можете да премахнете така нареченият каймак, който вече прилича на парче найлон. Как го правят тоя фокус, така и не разбрах= А иначе с носталгия си спомням киселото мляко от 80-те, когато се продаваше в стъклени бурканчета с капачка от алуминиево фолио
  Добави Коментар
Лекари отвориха корема на новородено и се хванаха за главите Рядък случай в Египет Катастрофа с жертва затвори важен път в страната Загина шофьорка
Хазяин инсталира скрити камери в апартаменти, първа пропищя студентка Престъплението стана в Италия Фермери в Гърция протестират На Крит е напрегнато
Два самолета се сблъскаха на летище В САЩ Мистерия в Пирин! Арестуваха мъж, обявен за починал през 2013 г. Куриоз в страната
Подробности за жестокото убийство в центъра на София Жертвата е жена на 45 години, хора от района твърдят, че тя не е изглеждала притеснена Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик Нападението стана в село с 800 жители
"Мелиса" отне живота на 46 души Жестоко бедствие Пребиха жестоко медицинско лице Роднини на нападателите се събраха пред Спешното отделение на болницата във Враца
Карлос Насар взима съдбоносно решение Саботират ли в България Херкулес? Президентът Радев: Задлъжняването е факт Държавният глава с тежки думи за правителството