Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Българското кисело мляко и сиренето ще станат ли защитени?

Димитър Маджаров и Димитър Зоров очакват Гърция и Турция да проявят претенции към българското кисело мляко и саламурното сирене
Ключови думи: кисело мляко, сирене, Димитър Маджаров, Димитър Зоров, манов мед, суджук, защитен продукт

До шест месеца Европейската комисия трябва да се произнесе дали българското кисело мляко и саламурното сирене да бъдат защитени продукти. След това трябва да обяви допитване до всички страни от ЕС. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

„Исторически е трудно да докажем кога е започнало производството на продукта. Има данни, че още древните траки са правили кисело мляко. Най-важно е обаче потребителят да не забрави истинския вкус, защото се променя“, добави той.

Зоров намекна, че е много вероятно Турция и Гърция да проявят претенции за киселото мляко и за саламуреното сирене и да не бъдат регистрирани като защитени продукти. 

Димитър Маджаров от Сдружение „Традиционно сурово-сушени местни продукти“ пък припомни, че гърците имали претенции към един от месните продуктите с име „Тракия“, тъй като имали такава област. 

Засега само странджанския манов мед е в списъка на защитените наименования за произход на ЕС, а суджука, който се произвежда в Горна Оряховица, е регистиран по географски признак. 
 

1
Коментара по темата
1.
БГ кисело мляко?
17.02.2021 09:00:15
Сeга oчаквам мaкетата да кaжат, че бългaрското кисeло млякo си е бaш мaкедонско. А кaто oставим мaйтапа нaстрана, в мoмента имaме ли кaчествено кисeло млякo от бългaрски прoизводител? Защoто мaй фрaнцузи, япoнци, гъpци и т.н. нaции прaвят по-кaчествено кисeло млякo. Е вярнo е че изпoлзват бългaрска зaкваска с млечнoкисели бaктерии, кoито се рaзвива успeшно у нас в институтитe. Чудя се зaщо нaшите прoизводители прaвят тaкова смoтано кисeло млякo. Виждaли ли сте кoфички на кисeли млeка, на кoито пише че са с кaймак? Та този каймак се прави с някаква добавка и като отлежи 7-8 дни млякото в хладилника и го отворите можете да премахнете така нареченият каймак, който вече прилича на парче найлон. Как го правят тоя фокус, така и не разбрах= А иначе с носталгия си спомням киселото мляко от 80-те, когато се продаваше в стъклени бурканчета с капачка от алуминиево фолио
  Добави Коментар
Направи гръмко изказване за Русия От Кремъл отдавна искат мир, твърди Лукашенко Новият папа е голям фен на... Лъв Четиринадесети е привърженик на италианския Рома
Много се харесват Памела Андерсън и Лиъм Нийсън - това ли е новата звездна двойка? Преследва я маниак Мъж тормози Анистън
Продават на загуба Бившата двойка иска да се отърве от имение Спират им парите? Скандал със Семен Новиков и Кирил Милов
Притеснителна информация за Варна Наркотици отведоха трима в арестите Извънредно: Крум Зарков се оттегля като секретар на президента Причината е идеята за референдум за еврото
Задава ли се потоп в областите Бургас и Ямбол  BG-ALERT с предупреждение за опасност Див екшън в Перник Четирима младежи са задържани
Голям проблем с водата в... Село Полковник Серафимово Гръмна бомба за него Ще води "белия балет"