Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайните на идеално подправената кайма за кюфтета и кебапчета

Източник: Една.бг
Ключови думи: кайма, как да подправим кайма за кюфтета, флагман

Кюфтетата и кебапчетата са незаменима част от менюто на балканските народи. Няма достоверна информация от коя държава произхождат, но са разпространени навсякъде по света.

Каймата, с която ги приготвяте, може да бъде подправена по най-разнообразен начин, стига да спазвате някои основни правила, но винаги кюфтето трябва да има овална форма, а кебапчето продълговата.

Ето обаче какво е важно да знаете, ако се чудите как да приготвите каймата за кюфтета и кебапчета тези месни вкуснотийки, любими на всеки порядъчен балканец.

1. Важно е да знаете, че кюфтетата и кебапчетата се приготвят доста често от една и съща кайма и в повечето случаи с едни и същи подправки. Задължителното при тях е да сложите по 5 г черен пипер и по 5 г кимион на 1 кг кайма. По същество обаче каймата за двата специалитета се различава по начина си на подправяне.

2. Наред с тези подправки, които са абсолютно задължителни, в различните краища на България съществуват и различни начини за подправяне на каймата. Към каймата може да бъде прибавен ситно нарязан стар или пресен лук, чубрица, магданоз и др. подправки.

3. Също така обикновено се слага средата на напоен във вода и отцеден хляб и яйце, когато приготвяте пържени кюфтета. Това не се прави, ако готвите кюфтета на скара или фурна, както и кебапчета. Често в каймата за кебапчета се прибавя мъничко студена вода.

4. Независимо какви подправки точно сте избрали да използвате, е задължително хубаво и продължително време да омесите каймата.

5. За Балканите е характерно използването на смесена кайма от свинско и говеждо в съотношение 60-40 %

6.  Най-хубавите кюфтета и кебапчета се получават от месото от плешката или около корема на свинята. Ако тя не е достатъчно тлъста, се добавя и сланина, което прави кюфтетата и кебапчетата по-сочни и вкусни.

7. Много е важно, след като сте избрали подходящите подправки за кюфтетата и кебапчетата и сте ги добавили към каймата, да я оставите покрита с кърпа или фолио на студено за известно време. Най-добре е дори да я оставите така цяла нощ, за да могат подправките хубаво да попият в нея, насищайки я с аромати.

8. Ако идеята Ви за кюфтетата е да ги пържите, а не да ги приготвяте на скара или на грил-тиган, можете към каймата да добавите и малко сода бикарбонат, защото така кюфтетата ще станат по-пухкави. Често с подобна цел в някои краища на България добавят и лъжица-две кисело мляко към каймата за кюфтета и кебапчета.

9. Ако искате кебапчетата и кюфтетата да са са по-пикантни, можете, когато замесвате каймата, да добавите лют червен пипер или скълцана ситно люта чушка. Интересен вкус тези месни вкусотии получават, ако добавите малко скълцани ситно листа джоджен или мента, в компанията и на нарязан зелен лук в състава на каймата.

10. Ако сте поканили гости на кюфтета и кебапчета, които са мюсюлмани, трябва да изберете кайма от телешко или агнешко месо. В никакъв случай свинска. След това към нея можете да добавите сланина и останалите подправки.

11. Когато поднасяте кюфтетата и кебапчетата, можете към тях да сложите и няколко стръка пресен лук за гарнитура. Друг подходящ вариант е лютеница с нарязан праз лук, която е класика като гарнитура за кюфтета и кебапчета.

3
Коментара по темата
3.
Българина
31.01.2021 10:45:55
До 2#:
Има фирмени магазини, в които мелят месото пред теб. Избираш си сравнително мазно свинско, отделно телешко и през месомелачката. Като цяло в такива магазини и месото е прясно и качествено.

Още по-добре е да купиш месото директно от производител и приготвянето на каймата да е от теб, но обикновено това става по Коледа само.
2.
of 1сега ако кажеш И???????????
31.01.2021 10:40:44
ОТ КЪДЕ МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ СНАБДИ С ""ИСТИНСКА ""КАЙМА ЩЕ Е НАЙ ДОБРЕ !!!!!!ИНАЧЕ РЕЦЕПТИТЕ СА ДВЕ КЮФТЕТО СЪС СТАР ЛУК А КЕБАПЧЕТО С КИМЬОН
1.
Българина
31.01.2021 10:25:57
Да добавя и една точка от мен:
12. Когато купувате каймата, внимателно следете съдържанието. Желателно е в месото да няма фибри, стартерни култури, набухватели, оцветители, овкусители и т.н. боклуци, които превръщат каймата в отпадък, неставащ за ядене!
  Добави Коментар
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх
Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня
Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Защо не бива никога да оставяте дамската си чанта на пода Чанта, оставена на пода от гост, може да доведе до разорения стопанина