Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайните на идеално подправената кайма за кюфтета и кебапчета

Източник: Една.бг
Ключови думи: кайма, как да подправим кайма за кюфтета, флагман

Кюфтетата и кебапчетата са незаменима част от менюто на балканските народи. Няма достоверна информация от коя държава произхождат, но са разпространени навсякъде по света.

Каймата, с която ги приготвяте, може да бъде подправена по най-разнообразен начин, стига да спазвате някои основни правила, но винаги кюфтето трябва да има овална форма, а кебапчето продълговата.

Ето обаче какво е важно да знаете, ако се чудите как да приготвите каймата за кюфтета и кебапчета тези месни вкуснотийки, любими на всеки порядъчен балканец.

1. Важно е да знаете, че кюфтетата и кебапчетата се приготвят доста често от една и съща кайма и в повечето случаи с едни и същи подправки. Задължителното при тях е да сложите по 5 г черен пипер и по 5 г кимион на 1 кг кайма. По същество обаче каймата за двата специалитета се различава по начина си на подправяне.

2. Наред с тези подправки, които са абсолютно задължителни, в различните краища на България съществуват и различни начини за подправяне на каймата. Към каймата може да бъде прибавен ситно нарязан стар или пресен лук, чубрица, магданоз и др. подправки.

3. Също така обикновено се слага средата на напоен във вода и отцеден хляб и яйце, когато приготвяте пържени кюфтета. Това не се прави, ако готвите кюфтета на скара или фурна, както и кебапчета. Често в каймата за кебапчета се прибавя мъничко студена вода.

4. Независимо какви подправки точно сте избрали да използвате, е задължително хубаво и продължително време да омесите каймата.

5. За Балканите е характерно използването на смесена кайма от свинско и говеждо в съотношение 60-40 %

6.  Най-хубавите кюфтета и кебапчета се получават от месото от плешката или около корема на свинята. Ако тя не е достатъчно тлъста, се добавя и сланина, което прави кюфтетата и кебапчетата по-сочни и вкусни.

7. Много е важно, след като сте избрали подходящите подправки за кюфтетата и кебапчетата и сте ги добавили към каймата, да я оставите покрита с кърпа или фолио на студено за известно време. Най-добре е дори да я оставите така цяла нощ, за да могат подправките хубаво да попият в нея, насищайки я с аромати.

8. Ако идеята Ви за кюфтетата е да ги пържите, а не да ги приготвяте на скара или на грил-тиган, можете към каймата да добавите и малко сода бикарбонат, защото така кюфтетата ще станат по-пухкави. Често с подобна цел в някои краища на България добавят и лъжица-две кисело мляко към каймата за кюфтета и кебапчета.

9. Ако искате кебапчетата и кюфтетата да са са по-пикантни, можете, когато замесвате каймата, да добавите лют червен пипер или скълцана ситно люта чушка. Интересен вкус тези месни вкусотии получават, ако добавите малко скълцани ситно листа джоджен или мента, в компанията и на нарязан зелен лук в състава на каймата.

10. Ако сте поканили гости на кюфтета и кебапчета, които са мюсюлмани, трябва да изберете кайма от телешко или агнешко месо. В никакъв случай свинска. След това към нея можете да добавите сланина и останалите подправки.

11. Когато поднасяте кюфтетата и кебапчетата, можете към тях да сложите и няколко стръка пресен лук за гарнитура. Друг подходящ вариант е лютеница с нарязан праз лук, която е класика като гарнитура за кюфтета и кебапчета.

3
Коментара по темата
3.
Българина
31.01.2021 10:45:55
До 2#:
Има фирмени магазини, в които мелят месото пред теб. Избираш си сравнително мазно свинско, отделно телешко и през месомелачката. Като цяло в такива магазини и месото е прясно и качествено.

Още по-добре е да купиш месото директно от производител и приготвянето на каймата да е от теб, но обикновено това става по Коледа само.
2.
of 1сега ако кажеш И???????????
31.01.2021 10:40:44
ОТ КЪДЕ МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ СНАБДИ С ""ИСТИНСКА ""КАЙМА ЩЕ Е НАЙ ДОБРЕ !!!!!!ИНАЧЕ РЕЦЕПТИТЕ СА ДВЕ КЮФТЕТО СЪС СТАР ЛУК А КЕБАПЧЕТО С КИМЬОН
1.
Българина
31.01.2021 10:25:57
Да добавя и една точка от мен:
12. Когато купувате каймата, внимателно следете съдържанието. Желателно е в месото да няма фибри, стартерни култури, набухватели, оцветители, овкусители и т.н. боклуци, които превръщат каймата в отпадък, неставащ за ядене!
  Добави Коментар
Всеки клиент на тази голяма БГ банка да чете, за да не загуби много пари Потребителите получават в електронните си пощи мейл, в който се алармират клиентите на банката, че трябва да "актуализират" документа си за самоличност Тиктака бомба: Учени засякоха времето до пълното изчезване на живота на Земята Всъщност, колкото и да не ни се мисли за това, рано или късно всичко на Земята ще приключи
60 лева за килограм череши у нас, дори във Франция са по-евтини Трагична година за овошките, не само в района на Кюстендил, но и в страната Мръсна игра за книжки: Как спират новия контрол над шофьорските курсове Приложение трябва да ги следи, но е пълно с дефекти, заяви шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев
Галена плаща 11 бона за училището на големия си син! Фолкпевицата е първият потвърден член в състава на журито в предстоящия сезон на „България търси талант“ Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на преговори между Русия и Украйна Предложението за преки преговори между Русия и Украйна на 15 май в Истанбул направи рано в неделя руският президент Владимир Путин
Без риск за здравето: Точното количество алкохол на ден Стандартната порция се изчислява по конкретен начин и е различна за мъжете и жените Синоптиците с голяма изненада за понеделник Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София - около 18°
Най-модерните къси панталонки за лятото Тъй като през топлите дни всяка дама иска да се чувства добре в дрехите си, шортите са перфектната алтернатива на полите и панталоните Прозорците ще блестят от чистота, измиете ли ги с това С помощта на един евтин продукт, който може да се намери във всяка кухня, по тях повече никога няма да остават ивици
9 почивни дни през май? Ето как да ги вземете без да ви усетят в офиса! Май е месец, богат на празници и почивни дни, ето идея как да ги слеете Лиа Каратанчева на финал в САЩ 21-годишната сестра на Сесил се изправя срещу първата поставена Арина Родионова