Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тези храни променят свойствата си след приготвяне

Ключови думи: храни свойства, термична обработка на храни

Според мнозина доматите са най-полезни, когато се консумират сурови като част от продуктите в салатата с малко овкусяване за разкош. Това не е съвсем погрешно, но истината е, че стомахът ни ще се почувства много по-добре, ако ги усвои след термообработка. Ще ви разкажем повече в нашата галерия.

Вижте и другите храни, които променят свойствата си в зависимост от начина, по който са приготвени:

Банани

Експертите съветват, ако страдате от диабет, по-добре да ядете недозрели, а не презрели банани. Когато един банан узрее, нишестето в него започва да се превръща в захар, чийто прием трябва да контролирате.

От друга страна, недозрелите банани са доста трудно смилаеми заради съдържащото се в тях устойчиво нишесте. В този случай презрелите банани са по-добри за хапване.

Домати

Свикнали сме да ядем сурови домати. Те съдържат витамин С, но експертите казват, че когато са термично преработени, имат много по-високи нива на ликопен, а това е по-мощен антиоксидант от витамин С.

Готвенето на доматите може да омекоти фибрите, които съдържат, така че да бъдат по-лесни за смилане.

Моркови

Морковите, които са толкова полезни заради своя бета каротин, имат по-високи нива на хранителни вещества, когато са термично преработени. При този зеленчук варенето може да увеличи количеството бета-каротин.

По-добре морковите да се готвят без отстранена външна обвивка, за да може да се утрои цялостната им антиоксидантна сила. В същото време нарязването им преди готвене не е най-добрата идея, защото така хранителните вещества се губят във водата.

Хляб

Установено е, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Този индекс има ефект върху нивото на кръвната захар, така че може да бъде по-добър вариант за диабетици.

Хлябът със закваска съдържа по-високи нива антиоксиданти и фолиева киселина, отколкото другите видове. Освен това има по-ниски нива на фитати, а това позволява на тялото да усвоява по-лесно хранителните вещества.

Сирене

Сиренето е отличен източник на протеин, но различните видове носят различни допълнителни ползи за здравето.

Например моцарелата е с по-ниско съдържание на натрий и калории, отколкото повечето други сирена. Съдържа бактерии, които действат като пробиотици, така че може да подобри здравето на червата и имунната ви система. В същото време, в синьото сирене има повече калций, отколкото в повечето други сирена, но то може да бъде твърде солено.

Източник: Една.бг

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Медведев с гръмки думи Ето какво твърди Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития
Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист
Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия
Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия
Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне
Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор