Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще си оближете пръстите! Това е най-вкусният шаран за Никулден! Рецепта трепач

Ключови думи: шаран, никулден, рецепта трепач, рецепта, шаран плакия

Представяме ви една прекрасна рецепта за шаран плакия, с който ще доставите голямо кулинарно удоволствие както вас самите, така и на приятна компания от гости. 

Необходими продукти:
1 голям шаран - около 2кг. 
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва) 
2-3 глави лук 
1 глава чесън (пресован) 
1 ч л червен пипер 1 ч л черен пипер 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана) 
1/2 ч л сух риган 1 връзка магданоз 
2 с л мед (или захар) 
3-4 дафинови листа
1 лимон 
сол на вкус

Начин на приготвяне: 
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.
Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час. 

За плънката: 
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз. 
Сместа се разделя на две части. 
Едната половина от сместа се разпределя в тавата 
С другата половина се пълни шарана. 
Рибата се покрива с кръгчета домат. 
Пече се във фурна на 220* за около час. 
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат . 
Шарана се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат.
В доматения сос се поставят дафиновите листа. 
Пече се още 30-40 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене. 

Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.
Същия начин на приготвяне може да се приложи и с друга риба, която не е суха.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Земята се разтресе: 6,2 по Рихтер удари... СНИМКИ Трусът е на дълбочина 269 километра, уточниха от Германския изследователски център за геонауки На Гергьовден всяка капка дъжд е жълтица! Ето всички поверия и традиции, които се спазват от древни времена Гергьовден бележи началото на пролетта
Обиждате ме, а нямате представа какво правеше Виктор, когато няма камери! Държал се лигаво и дори надменно с момичетата Отново прецедент в "Капките"! Рачков и Геро защитиха Силвия Кацарова и скочиха на... Те атакуваха популярен роден импресарио, заради когото голямата ни певица е давала показания в полицията
Джизъса се призна за виновен Благой Георгиев най-накрая призна – виновен е за всеки един от разбитите си романи Направи това с корите и ще имаш божествена баница Цялата „тайна“ е в малкия трик с нарязването на корите, който гарантира много въздушност на баницата
Предупредиха Гришо да внимава с новата Мексиканската актриса Ейса Гонсалес обичала да привлича внимание Модата се побърка: Носехме ги преди 20 години, а сега пак са хит! Старите, даже – ретро, трендове се завръщат и никой не може да ги спре
WINBET с три номинации в престижните SBC Awards Europe Сбогом, Skype Платформата спира съществуването си от днес
Почитаме паметта на светица, променила хиляди животи! Празнуват прекрасни имена, но и спазват строги забрани На 5 май православната църква почита паметта на св. великомъченица Ирина – жена с необикновена сила на духа, чудеса и смелост Забравете за слънцето: гръмотевични бури удрят три района в България Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, за София - около 26°, а по-ниски ще се задържат дневните температури по Черноморието