Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Учени съветват: Гответе ориза само така!

Ключови думи: ориз, как да готвим ориз, флагман, ориз полезни свойства

Всички обичаме да си хапваме вкусно и да опитваме нови и нови кулинарни изкушения. Има обаче храни, които са вечната класика и са идеалната гарнитура на всяко ястие, като няма значение дали то е месно или зеленчуково. Оризът е именно такава храна, като може да се приготви по различен начин, както на вас ви харесва.

Оризът съдържа арсен, но неговото количество може значително да намалее, ако сварите ориза по определен начин, съобщава вестник Дейли мейл. Специалистите от университета в град Шефилд провериха по експериментален начин как точно се случва това и са стигнали до заключението, че варейки по този начин ориза, съдържанието на опасния арсен намалява значително. Процентово концентрацията му се намалява с до цели 75%, ако го варите правилно.

Учените добавят, че оризът трябва в началото да се постави за около 5-6 минути във вряла вода, а после тя да се смени с нова, като накрая приготовлението на вкусната гарнитура да завърши под капак на ниска температура.

 

 

По този начин се намалява значително концентрацията на арсен, а и оризът става много по-плътен и вкусен. Сравнявайки белия и кафявия ориз, следва да добавим, че вторият е по-подходящ, ако сте на диета например, тъй като е по-здравословен. За сметка на това при първия може да се премахне повече арсен, ако го готвите по този начин.

Важно е да разбирате, че арсенът е много опасен канцероген, който е класифициран в група 1. По естествен начин той се натрупва в зърнената култура, като това се дължи на факта, че се разтваря във водата, а както знаем, оризът се отглежда в наводнени полета. Този канцероген се съдържа в доста големи количества в почвата и съответно преминава от нея и в ориза. Именно затова е добре да готвите ориз по този начин, тъй като така ще намалите значително концентрацията на арсен.

Трябва да се храните здравословно, но също така е важно да се интересувате от степента на полезност на всяка една храна. По този начин ще се грижите за здравето си, но и ще се чувствате много по-бодри и енергични, тъй като арсенът е много опасен канцероген, а така ще можете да намалите неговата концентрация в продуктите, които консумирате.

Източник: Една.бг

2
Коментара по темата
2.
Пълни глупости, на големи търкалета
11.11.2020 00:04:49
Дори да предположим, че абсурдната ви версия за арсен в ориза е истина мислите ли че след бланширане остава нещо?
1.
чувате ли се?!
10.11.2020 23:29:35
Вие да не изтрещяхте?
Оризът съдържал арсен, защото арсенът изобилствал в почвата... WTF?!
  Добави Коментар
Медведев с гръмки думи Ето какво твърди Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития
Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист
Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия
Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия
Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне
Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор