Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво трябва да има на трапезата на Димитровден според обичаите

Източник: Една.бг
Ключови думи: димитровден, празнична трапеза димитровден, трапеза димитровден, флагман

На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва да е отрупана с месо. 

Според поверията на този ден трябва да се следи дали Луната е пълна и ако е така, се вярва, че следващата година кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агнета.

От този ден според поверията започва зимата, а според някои вярвания свети Димитър се свързва с мъртвите и днес се провежда една от годишните задушници, на която се раздава варено жито и питки.

В миналото на Димитровден е приключвала селскостопанската работа и хората са сядали на богати трапези, където изобилства месото, за да бъде и следващата година спорна.

На празничната трапеза присъства овнешко ястие, яхния от пилешко месо, печени ябълки и тиква. Ако в дома има именик, задължително трябва да му се приготви пълнено пиле.

Днес празнуват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и техните производни.

На днешния празник се приготвя т.нар. Димитровска пита с ябълки. За нея ще са ви необходими 1 кг брашно, килограм и половина ябълки, 25 грама мая, 100 грама захар, 100 милилитра олио, 100 грама смлени орехи, 1 чаша и половина вода, кората от 1 лимон и щипка сол.

Първо маята се разтваря в малко вода и се омесва с брашното, солта, олиото и останалата част от водата, докато се получи меко тесто. След като втаса, тестото се разделя на 3 части и от тях се разточват 3 отделни кори. След това настъргваме ябълките, добавяме към тях захарта, лимоновата кора и ореховите ядки. Ако ябълките са прекалено сочни и пусната много вода, може да добавите и галета.

В намазнена тава започват да се поставя едната тестена кора, а върху нея – от ябълковата смес. Това се повтаря, а накрая се похлупва с третата кора. Пече се на умерена фурна до зачервяване. По желание питата с ябълки може да се поръси с пудра захар и да се сервира студена.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете
Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът
5 съвета за презареждане на любовта Не забравяйте за флирта Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г.
70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Природни методи против пигментни петна по кожата Как да изгладите и изравните тена
7 признака на здравословна привързаност във връзката Вижте кои са те Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън