Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво трябва да има на трапезата на Димитровден според обичаите

Източник: Една.бг
Ключови думи: димитровден, празнична трапеза димитровден, трапеза димитровден, флагман

На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва да е отрупана с месо. 

Според поверията на този ден трябва да се следи дали Луната е пълна и ако е така, се вярва, че следващата година кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агнета.

От този ден според поверията започва зимата, а според някои вярвания свети Димитър се свързва с мъртвите и днес се провежда една от годишните задушници, на която се раздава варено жито и питки.

В миналото на Димитровден е приключвала селскостопанската работа и хората са сядали на богати трапези, където изобилства месото, за да бъде и следващата година спорна.

На празничната трапеза присъства овнешко ястие, яхния от пилешко месо, печени ябълки и тиква. Ако в дома има именик, задължително трябва да му се приготви пълнено пиле.

Днес празнуват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и техните производни.

На днешния празник се приготвя т.нар. Димитровска пита с ябълки. За нея ще са ви необходими 1 кг брашно, килограм и половина ябълки, 25 грама мая, 100 грама захар, 100 милилитра олио, 100 грама смлени орехи, 1 чаша и половина вода, кората от 1 лимон и щипка сол.

Първо маята се разтваря в малко вода и се омесва с брашното, солта, олиото и останалата част от водата, докато се получи меко тесто. След като втаса, тестото се разделя на 3 части и от тях се разточват 3 отделни кори. След това настъргваме ябълките, добавяме към тях захарта, лимоновата кора и ореховите ядки. Ако ябълките са прекалено сочни и пусната много вода, може да добавите и галета.

В намазнена тава започват да се поставя едната тестена кора, а върху нея – от ябълковата смес. Това се повтаря, а накрая се похлупва с третата кора. Пече се на умерена фурна до зачервяване. По желание питата с ябълки може да се поръси с пудра захар и да се сервира студена.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Меси подписа договор до 2028 година Остава в Маями Два руски самолета навлязоха във въздушното пространство на Литва  Испански изтребители патрулират района
Спортна надежда уби баща си Жънеше успехи във Формула 3, сега е в килията Обезумял от ревност гурбетчия преби до смърт жена си Пиян и дрогиран я удрял по главата пред невръстните им деца
Огромна трагедия! Момче почина след ухапване от змия Баща му е направил фатална грешка Двама рибари извадиха 292-сантиметрово "чудовище" от язовир Рекордът им може да не бъде признат
Медведев с гръмки думи след санкциите на САЩ срещу Лукойл и Роснефт Ето какво твърди Военнослужещ от Специалните сили пострада тежко при парашутен скок За инцидента са уведомени близките
Китайски джип преплава голяма река Има напълно водонепроницаем корпус ЦСКА готви 2 трансферни удара Иска Балов и Маринов
Полицейска гонка до Варна 39-годишен апаш бяга от ченгетата Осъдиха за 39-и път рецидивист от голям роден град Мъжът е 48-годишен