Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

100-годишна рецепта за най-добрата лютеница

Ключови думи: домашна лютеница, рецепта, най-добрата лютеница, как да си направя лютеница

Колегите от сайта Лупа.бг се допитаха до кулинарни експерти, за да дадат най-добрата рецепта за домашна лютеница. Представяме ви традиционния начин за приготвянето й, който е на повече от 100 години. Гаранцията е за невероятно вуксна лютеника, като на нашите баби.

Кулинарното чудо идва от пазарджишкия край, където зеленчуците все още имат истинския вкус от миналото, по който въздишат по-старите българи.

Необходими продукти:

червени чушки - 20 кг

домати - 10 кг

патладжани - 5 кг

моркови - 3 кг

люти чушлета - 4 - 5 броя

черен пипер - 1 пакетче, смлян

кимион - 1 пакетче, смлян

чубрица - 2 с.л., ронена

олио - 1 бутилка

захар - 200 г

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане. Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането "под ключ" на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

2
Коментара по темата
2.
асдаа
16.08.2022 23:55:49
Кимионът е задължителен за лютеницата както и за луканката. Гнусно е слагането на бахар както го слагат повечето производители на евтини сурогати които наричат лютеница. По магазините НЯМА свястна лютеница.
1.
5
13.09.2020 18:38:43
Кимьон? Гнус!
  Добави Коментар
Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх
Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня
Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...