Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Апетитно гръцко сувлаки: какви подправки да изберем и как да го приготвим

Източник: Една.бг
Ключови думи: рецепта, сувлаки, рецепта за сувлаки, гръцко сувлаки, флагман

Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки – значи не сте успели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава тържество или сбирка, без на масата да присъства това ястие.

Какво всъщност представлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения традиционен вариант се състои само от парченца месо, наредени на дървен или метален шиш. Все пак разновидносттите на сувлаки със зеленчуци между месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв точно вид сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия вкус. Добре е, ако сте решили да се придържате към гръцките традиции, да използвате свинско месо.

Изберете крехки парченца от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, но помнете – истинските сувлакита се правят от свинско месо. Нарежете на парченца – средни по големина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните парчета на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте парченце месо с парченце зеленчук. Най-често за целта в Гърция се ползват нарязани чушки и лук, а понякога още домат и тиквичка.

Следват два варианта – да поставите веднага шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината. В първия случай ще се наслаждавате само на вкуса и аромата на месото и подправките. Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто опитайте и двата варианта.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите компоненти на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато минимум няколко часа, а най-добре цяла нощ.

Финалният момент в приготвянето на сувлаки е печенето. Той не само, че не е без значение как ще се случи, а е изключително важен. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е неповторим.

Също отличен вариант са всички видове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези варианти, ако искате да получите традиционен гръцки вкус на сувлаки.

Добър апетит и „я мас“, както се казва в съседна Гърция!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо някои хора виждат "светлина в края на тунела", когато умират Учени дадоха обяснение Унгария ще съди ЕС заради руския газ Словакия обмисля подобен ход
Голямо разочарование за Мъри Стоилов в Турция Гьозтепе отпадна за Купата УЕФА зарадва футболна България! Ще сме домакини на голям форум EURO U19 ще се проведе у нас
Български шофьор реши да кара по тротоара Дори даде мигач, докато слаломира до пешеходка с куче Екшън с морски дрон в Румъния Той е локализиран и унищожен в близост до Констанца
Знаете ли, че във Формула 1 влиза нов отбор? Пилотите му са познати лица, екипът се цели високо Кадилак ще започне кампанията с представяне по време на Супербоул Мистериозно устройство на пътя върши двойна работа Шофьорите не натискат бясно газта, а бандити могат да бъдат заловени
Рускиня сподели как се живее до 114-годишна възраст "За да живееш дълго и щастливо, трябва да работиш и да се отнасяш към всички с доброта", каза достолепната жена Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с Георги Георгиев Тя е на важна визита в България
Шофьорите, пътуващи към Гърция могат да използват алтернативни трасета през пункт "Илинден" Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение във връзка с временното спиране на трафика през граничен пункт „Промахон“ Натали от "Ергенът": Събуди се, народе Младата жена подкрепя протестите срещу Бюджет 2026