Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Апетитно гръцко сувлаки: какви подправки да изберем и как да го приготвим

Източник: Една.бг
Ключови думи: рецепта, сувлаки, рецепта за сувлаки, гръцко сувлаки, флагман

Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки – значи не сте успели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава тържество или сбирка, без на масата да присъства това ястие.

Какво всъщност представлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения традиционен вариант се състои само от парченца месо, наредени на дървен или метален шиш. Все пак разновидносттите на сувлаки със зеленчуци между месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв точно вид сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия вкус. Добре е, ако сте решили да се придържате към гръцките традиции, да използвате свинско месо.

Изберете крехки парченца от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, но помнете – истинските сувлакита се правят от свинско месо. Нарежете на парченца – средни по големина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните парчета на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте парченце месо с парченце зеленчук. Най-често за целта в Гърция се ползват нарязани чушки и лук, а понякога още домат и тиквичка.

Следват два варианта – да поставите веднага шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината. В първия случай ще се наслаждавате само на вкуса и аромата на месото и подправките. Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто опитайте и двата варианта.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите компоненти на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато минимум няколко часа, а най-добре цяла нощ.

Финалният момент в приготвянето на сувлаки е печенето. Той не само, че не е без значение как ще се случи, а е изключително важен. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е неповторим.

Също отличен вариант са всички видове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези варианти, ако искате да получите традиционен гръцки вкус на сувлаки.

Добър апетит и „я мас“, както се казва в съседна Гърция!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Винаги трябва да държите това във фризера Запазете остатъците от зеленчуци във фризера си Показа палата си за милиони, дворът е като от приказките Анелия разтвори вратите на луксозния си дом в полите на Витоша
ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна група, предоставяла незаконно българско гражданство Органите на реда извършват претърсвания на различни адреси След тупаник при съседите: 17-годишен българин е арестуван в Гърция, задържаха и майка му До инцидента се стигнало заради свада с негов връстник
Радев: Да си внесем депутати за по 500 лв, може те да са по-отговорни и ангажирани Все по-неубедително звучат успокоенията на властта за цените, казва той Ивелин разсипа Тошко: И тоя стана мутра, нищо, че е висок 1,40 м Започнал е да говори по начин, по който хората са второ качество, а той е някакъв богоизбран, каза лидерът на „Величие“ по негов адрес
Двойно повече възможности за участниците в националната стажантска инициатива „Оставаме в България“, подкрепена от А1 Два пъти повече време и близо удвоен брой обучения ще получат стажантите във водещи компании-членове на СъветаИнициативата предоставя на младите хора разнообразни възможности да надградят уменията си чрез специализирани обучения и опит в реална бизнес среда „Лятна жълта рокля“ превзе TikTok, китайка пее хита на Веско Маринов Китайска инфлуенсърка с френски акцент превърна песента му в глобален вайб
Как да охладите апартамента си през лятото без климатик и допълнителни разходи Кaк рaбoти метoдът Flaschenkühlung Жена роди в тоалетната на дискотека Посетителите клуба се обадили на службите за спешна помощ, когато разбрали какво се случва
Гонзо стана заместник-председател на комисия в УЕФА Андрей Петров е изпълнителният директор Фестивал в Несебър дава сцена за изява на 600 деца от 6 държави Форумът обхваща дните 2-6 юли и ще се проведе на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“