Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Апетитно гръцко сувлаки: какви подправки да изберем и как да го приготвим

Източник: Една.бг
Ключови думи: рецепта, сувлаки, рецепта за сувлаки, гръцко сувлаки, флагман

Ако сте били в Гърция, но не сте опитали сувлаки – значи не сте успели да се докоснете до най-традиционната рецепта от гръцката кухня. Не минава тържество или сбирка, без на масата да присъства това ястие.

Какво всъщност представлява? Това е гръцко шишче, което в най-опростения традиционен вариант се състои само от парченца месо, наредени на дървен или метален шиш. Все пак разновидносттите на сувлаки със зеленчуци между месото са не по-малко вкусни и апетитни.

Какъв точно вид сувлаки – със или без зеленчуци, ще си приготвите, зависи от вашия вкус. Добре е, ако сте решили да се придържате към гръцките традиции, да използвате свинско месо.

Изберете крехки парченца от горната част на предния бут. Възможно е да ползвате пилешко или агнешко, но помнете – истинските сувлакита се правят от свинско месо. Нарежете на парченца – средни по големина и във формата на кубчета.

Овкусете със сол, зехтин, черен пипер, риган и наредете месните парчета на шишчетата. Ако сте избрали да добавите зеленчуци във вашето сувлаки, редувайте парченце месо с парченце зеленчук. Най-често за целта в Гърция се ползват нарязани чушки и лук, а понякога още домат и тиквичка.

Следват два варианта – да поставите веднага шишчето да се пече или да го накиснете през нощта в марината. В първия случай ще се наслаждавате само на вкуса и аромата на месото и подправките. Във втория случай ще получите по-крехки шишчета, обогатени от съставките на маринатата. Ако не знаете какво да изберете, просто опитайте и двата варианта.

В случай че решите да мариновате вашите шишчета сувлаки, направете марината от зехтин, лимон, чесън, лук, риган, сол, черен пипер, бяло вино, розмарин, мащерка. Това са най-подходящите компоненти на една марината за сувлаки. Ако не харесвате някоя от съставките, просто не я слагайте. Добре е месото да престои накиснато минимум няколко часа, а най-добре цяла нощ.

Финалният момент в приготвянето на сувлаки е печенето. Той не само, че не е без значение как ще се случи, а е изключително важен. Най-добрият избор е да опечете шишчетата на дървени въглища. Вкусът е неповторим.

Също отличен вариант са всички видове барбекюта. Най-неподходяща е електрическата скара или тиган. По-добре не избирайте тези варианти, ако искате да получите традиционен гръцки вкус на сувлаки.

Добър апетит и „я мас“, както се казва в съседна Гърция!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Майски сняг заваля в... Стара планина Кметът на София с важно решение за учениците 14 май - неучебен ден за училищата в столицата
Тренират усилено с... Фарниев Ген. Атанасов: Кой натисна копчето на Радев, наричат го президента Боташ заради заробващата сделка  Всеки ден плащаме по 1 милион за този договор, каза председателят на Комисията за контрол на службите
Мирослав Боршош представи хоризонтите пред българския туризъм по време на голям форум в чужбина Прага прие важно международно събитие Осъдиха го Във Франция
Намърда доведената си дъщеря в Нова телевизия Шеф Иван Манчев я уреди като синоптичка Размерът има значение! Новите жилища с 33 кв. м по-тесни Къщите отстъпват по брой на кооперациите
Защо да пазаруваме от онлайн книжарница: предимства, които променят начина ни на четене Остават броени часове до освещаване на знамето на Първия студентски гвардейски отряд в Бургас Тържествената церемонията ще започне с освещаване от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Арсений на 14 май, от 11:00 ч.
България се изкачи в Топ 5 на Европа по брой на ромите Това не бива да е тема табу, а база за реална държавна политика След нова любовна драма – нов бюст Алекс Богданска хвана гаджето си в изневяра и го изгони като куче