Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Спрете да пържите тиквичките, гответе ги така...

Ключови думи: тиквички, рецепта за тиквички, тиквички на фурна, рецепта тиквички

Има и друг начин да се приготвят тиквички, без да се пържат, а на вкус да са точно като пържените. Рецептата, която ще прочетете по-надолу, ще ви спести време и всъщност е много по-здравословна.

Необходими продукти: пресни тиквички, бяло брашно, олио или зехтин и хартия за печене, която ще ви спести време, вместо да миете после тавата.

Приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета или пръчици, овалват в брашно и нареждат в тавата, като се застъпват, поливат се с мазнина и се пекат.

По желание се приготвя и млечно-чеснов сос.

Ето и още една рецепта за хрупкави тиквички - този път с два вида брашно:

Необходими продукти: тиквички - 1 бр., яйца - 1 бр., сол - на вкус, брашно - 1/2 ч.ч. бяло, царевично брашно - 1/2 ч.ч., черен пипер по желание, олио - за поръсване, галета или царевичен грис - 2-3 с.л.

Приготвяне:

Тиквичките се нарязват на пръчици, всяка се топва в бяло брашно, после в разбито яйце и накрая в смес от грис и царевично брашно. Нареждат се на хартия и се поливат с олио. Пекат се в загрята фурна до златист цвят.

Сосът се приготвя, като се смеси кисело мляко /около 1 ч.ч./, счукан чесън и лъжица майонеза по избор, сол на вкус.

Със сигурност вече ще печете по този начин и няма да висите пред котлона. Опитайте този здравословен вариант и ще останете наистина изненадани от вкуса.

Тайни за приготвянето на вкусни тиквички
Премахване на излишната мазнина

Много вкусни, но и много мазни – такива са понякога тиквичките, които винаги задържат мазнината при пържене, запичане и задушаване. Какво можем да направим, за да се отървем от излишната мазнина? Отново на помощ идва кухненската хартия. След приготвяне на тиквичките внимателно ги поставете върху поне два листа хартия. Тя идеално ще абсорбира мазнината. Обърнете тиквичките и от двете страни, като за другата страна използвате нови листове кухненска хартия.

Не осолявайте предварително!

Осоляването на тиквичките, особено на пържените, трябва да става едва след тяхното приготвяне. В противен случай, ако сте посолили предварително парченцата, те ще започнат да отделят сок. Така при процеса на пържене ще получите допълнителна вода в тигана, отделена от тиквичките. Те няма да станат хрупкави и приятно запечени, а ще се задушат.

Мариновайте

Няма да говорим само за пържени и печени на фурна тиквички. Печените на скара или грил тиган също са невероятно вкусни. Абсолютно уникални обаче ще станат, ако ги мариновате. За целта пригответе марината и ги накиснете поне час-два преди готенето. Необходими са ви следните основни продукти за маринатата – оцет (обикновен ябълков, винен или балсамов), зехтин, нарязан на дребно или пресован чесън, подправки по избор – например розмарин, риган, босилек, черен пипер, червен пипер. Ако предпочитате, може да замените оцета с прясно изтикан лимонов сок. Може да направите маринатата сладко-кисела, като добавите малко захар или мед. Допълнителен аромат ще получите, ако поръсите с копър, който е една от любимите подправки за всички видове рецепти за тиквички.

Не белете тиквичките!

Точно така – пресните, млади, малки и крехки тиквички не е нужно да се белят. Просто ги измийте добре и ги нарежете с кората. Но ако разполагате с големи, дори малко презрели тиквички, не просто ги обелете, а премахнете и вътрешната им месеста част заедно със семките.

Тиквички и бира

Вероятно сте изненадани от това предложение, но тиквичките и бирата се разбират чудесно. Ако приготвяте гювеч с тиквички, тиквички на фурна или пълнени тиквички, спокойно може да сипете към тях чаша бира. Ще получите вкусен и ароматен сос. Възможно е дори да си направите бирена панировка, ако ще пържите. Просто смесете брашното с малко бира и хубаво потопете тиквичките в получената каша. Сега вече може да пържите. Скоро ще имате хрупкав вариант на любимия ни летен продукт.

Източник: Една.бг

2
Коментара по темата
2.
Който не е готвач да не се обажда
09.09.2020 23:37:31
Гриловайте ги, не се занимавайте с измислените рецепти на Флагман с бяло брашно и много олио, щото пак си е вид пържене, па макар и във фурна
1.
Който не е готвач да не се обажда
09.09.2020 16:19:15
Гриловани тиквички си правете, оставете ги тия рецепти с бяло брашно и т.н., които са още по вредни
  Добави Коментар
Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил Приеха го в болница Проблеми за Мбапе
Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина В началото на лятото: 2 метра сняг натрупа на... Високите места в турската провинция Ризе
Футболна легенда се бори за живота си Сашо Паргов е в тежко състояние Потъна в скръб Почина бабата на Ариана Гранде
Тези зодии дебелеят на поразия Предразположени са към напълняване и това е, казват астролозите Ще паднете, като ви покажа как баба ми чисти къщата си – никога няма да ви хрумне да използвате това Хлябът като почистващ препарат – макар и абсурдно да звучи, в миналото се е използвал такa
Връчиха дипломите за завършено средно образование на зрелостници в несебърско училище СУ "Любен Каравелов" е на престижното четвърто място в Бургаска област на ДЗИ по английски език Трима украинци отвлякоха 17-годишен сънародник в София и поискаха 10 000 евро откуп Похитителите са задържани в Пловдив и Несебър
От години правя тези мини погачи и никога нямам провал Приготвям ги като закуски през уикенда, защото стават много бързо и лесно Почина хубавата Калинка от "Хитър Петър" По време на снимките тя е едва на 28 години