Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Семената от чиа или хранителното съкровище на ацтеките, от което трябва да се възползваме

Източник: Една.бг
Ключови думи: семена от чиа, ползи чиа, ползи от семена от чиа, флагман

Семената от чиа може да се дребни на вид, но всъщност крият разнообразие от ползи. Те са не само богати на фибри, антиоксиданти, омега 3 киселини и важни минерали, но могат без особени усилия от наша страна да допълнят някои от любимите ни храни.

Чиа произхожда от пустинното растение Salvia hispanica, което принадлежи към семейството на ментата. Тя спада към пълнозърнестите храни и е била основна за ацтеките и маите. Въпреки тяхната употреба още от древността, семената набраха популярност едва през последните години след като започнаха бъдат ценени заради хранителната си стойност.

Учените наричат семената от чиа „почти идеалната храна“, а това се дължи на факта, че те са сред пълнозърнестите храни с най-голям антиоксидантен ефект. Това обаче далеч не е единствената им полезен ефект. Вижте останалите в галерията ни!

7 ползи на семената от чиа

Изчислено е, че в 28 грама, добавени към една порция, се съдържат само 138 калории, които доставят голямо количество хранителни вещества без излишни калории.

Потопени във вода, семената абсорбират количество от нея, равно на тяхната маса, умножена по 10. Това е чудесен начин да подобрим хидратацията си.

Те помагат да се чувстваме сити за по-дълго, а добавянето на две супени лъжици към храната ежедневно ни снабдява с препоръчителното количество от 25-30 грама фибри на ден. Въглехидратите в семената от чиа се състоят почти изцяло от фибри – по изчисления на специалисти те представляват пет шести от това съдържание.

Семената се радват на най-високото количество омега 3 киселини, които се съдържат в пълнозърнести растения – така те повишават т.нар. „добър“ холестерол и предпазват от инфаркт и инсулт.

Отличен източник на минерали, които благоприятстват костите, заради откриваните в състава им калций, желязо, магнезий и цинк.

Богати са и на протеини – в малко над 28 грама семена се съдържат 4 грама от тези вещества.

Семената от чиа са лесни за добавяне към различни храни – смути, кисело мляко, пудинг, а с тях може да се посипят плодове и порции овесени ядки.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тази вкусна марината за пилешко ще ви накара да си оближете пръстите За винаги апетитни ястия Предприемач: 2,5 милиона българи са напуснали страната ни Христо Попов е един от лекторите на форума "България на пет океана"
Бретонът се завръща на мода: защо все още си без него? Стилисти обясняват как да избереш бретон въз основа на типа лице и текстурата на косата Дара вдига ЛУДА пищна морска сватба, датата е тайна Певицата вече е избрала елегантна бяла рокля, с която да се появи на церемонията и да е най-прекрасната булка на света
Сбогуваме се с този сериал „Големият финал“ обещава емоционално, разкошно и достойно сбогуване с един от най-обичаните сериали на съвременната телевизия и кино Тир удари каруца, уби коня Катастрофата е станала в района на Бяла Слатина
Убиецът на съдия Фалконе излезе на свобода Той беше осъден за над 100 убийства  Боцка се от 24-годишна Това решение е продиктувано от желанието й да поддържа свеж и младежки вид
Жени се за трети път Готви се пищна сватба и шеметен предбрачен договор Това са хитовите бански за дамите над 50 години Актуалните цветове са тъмносиньо, бордо, масленозелено и пясъчно златисто
Качи се на яхта за милиони с богатия си съпруг Бившата тв водеща и мъжът ѝ Тодор отмарят в Гърция Може ли да повярвате, че е на 54 години Има тяло за грях