Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвите: Азербайджанска пахлава

Ключови думи: азербайджанска пахлава, флагман, рецепта за азербайджанска пахлава

В Азербайджан, на чаената маса се предлага богатство от видове сладкиши, конфитюри от различни плодове и зеленчуци, шекербура, пахлава, бадамбура и сладък хляб. С любезното съдействие на Азербайджанското посолство, ще ви представим поредица от рецепти от тяхната кухня.

Днес ви предлагаме рецепта за азербайджанска пахлава.

Необходими продукти:

Орехи (белени) – 1,5 кг
Масло – 500 г
Яйца – 2
Брашно – 800 г
Захар – 1,5 кг
Тинктура от розови листа – 100 г
Шафран – 0,2 г
Вода или мляко – 600 мл
Мак (Хаш-Хаш) – 10 г
Шамфъстък или бадеми – 50 г
Сол – 1 щипка

Историята

Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда – диамант, символа на огъня, който се нарича „пахла“ в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за празника Новруз (фестивалът, който празнува пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето.

Съществува и теория, че думата пахлава идва от думата бакала (баглама), която на тюркски езици означава „да се свърже“ или „да се наслои“, т.е. слоеве от сладко тесто, които са долепени един до друг.

Приготвяне

Започнете с омесването на тестото, като към брашното и млякото (водата) добавите 2 жълтъка, 100 грама меко масло и щипка сол. Сега го разделете на 10 равни части. Обелете орехите (можете да направите това, като ги потопите във вряща вода), изсушете ги и ги смелете, като смесите полученото със захарта. Разделете захарната смес на 7 части и намажете обилно тавата, в която ще печете с масло.

След това разточете една част от тестото на тънка кора и я поставете върху тавата, като се уверите, че ръбовете се придържат към страните ѝ.

Първата кора се намазва с масло и върху нея се поставя друга кора, която отново се намазва с масло. Разстелете отгоре слой от пълнежа от орехи и захар, след това сложете още една кора и повторете тези стъпки, докато свършат корите.

Уверете се, че между последните кори (9 и 10), подобно на корите 1 и 2, има само масло. Внимателно извийте ръбовете, плътно с ръка.

Сега трябва да накиснете шафрана (за 2 грама шафран се използват 6 супени лъжици кипяща вода). Нарежете цялата пахлава в диамантени форми – можете първо да я нарежете с прави линии и след това да я нарежете още веднъж напречно, за да се получат диаманти.

Използвайки четка, намажете горния пласт с тинктурата от шафран. Поставете бели макови семена в ъглите на диамантите и сложете наполовина шамфъстък или бадем в средата.

Сложете сладкиша да се изпече в загрята на около 180°С фурна за около час. След като тавата се затопли, полейте пахлавата с останалата част от маслото. Сега направете сиропа от захарта и водата, като ги кипнете заедно и добавете тинктурата от розови листа и веднага залеете завършената баклава.

Когато тавата се охлади, поставете диамантите в чиния или в купа. Пахлава може да се съхранява в продължение на 10-15 дни.

Имайте предвид, че според технологията на готвене в Азербайджан съществуват различни видове пахлава – като Гендже пахлава и Куба пахлава. Особеността на Куба пахлава е тестото, направено от оризово брашно, и оцветяването му в червен цвят. Тестото е по-течно и корите не се разточват. Гендже пахлава се различава с размера на парчетата под формата на диаманти и подправките.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив
Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита
Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене! Няма никаква разлика с рeзултата от традиционнитe козуначeни рeцeпти, които отнемат часове  
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май Събитието с миди на тенекия и музика на плажа се измества за 6 май Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света