Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица

Ключови думи: пица, домашна пица, рецепта за пица, рецепта за пици

Ах, пицата... любимата италианска храна на целия свят. Тя идва на помощ, когато сме гладни и не знаем какво да хапнем и никога не ни разочарова, защото всеки път е неустоимо вкусна и има толкова варианти, в които можем да си я поръчаме или приготвим, пише Една.бг

Всеизвестен факт е, че родината на пицата е Италия, но знаете ли, че тя става популярна още през 17 век, най-вече сред италианските селяни? По-късно  става любима храна за крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която хапваме днес един от най-популярните видове пица.

Днес ви предлагаме да сложите своето име на някоя пица, като си я направите сами вкъщи и изненадате и зарадвате семейството си.

Смятам, че няма нищо по-хубаво от кухня, която ухае на току-що изпечена пица и днес ви предлагам цели 7 рецепти, които ще са по вкуса на всеки. 

Не забравяйте - парчето пица върви най-много с чаша вкусна напитка, хубав филм и гушкане на дивана!

Ето ги и рецептите:

 

Пица с риба тон и лук
Необходими продукти:
1 пълна чаена чаша бяло брашно (ако е необходимо, добавяме още)
1/2 чаена чаша топла вода
1/4 кубче прясна мая
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
доматено пюре, подправено със сол
захар
зехтин
черен пипер
консерва риба тон
кромид лук
риган
кашкавал

Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 200 градуса. Разтваряме маята във вода и от всички продукти омесваме тесто. Много е лепкаво, но не се притеснявайте, така и трябва да бъде. Помагайте си с набрашняване на ръцете. Подготвяме голяма тава и я застиламе с хартия за печене. Поръсваме я с брашно.

На набрашнен плот с набрашнени ръце разточваме тестото на тънка кора и го поставяме върху хартията. Намазваме блата с доматеното пюре, поръсваме с риган, а после и с лука, нарязан на лентички. Слагаме равномерни количества от рибата и прибавяме обилно от настърганият кашкавал. По желание може да декорираме и с маслини.

Печем пицата до готовност. Става много бързо, но не я препичайте прекалено, за да е сочна.

 

Постна пица
Необходими продукти за блата:
2 супени лъжици смляно ленено семе
2 супени лъжици овесени трици или ядки
2 супени лъжици ситно настъргано сирене пармезан
1 супена лъжица сух риган или босилек
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 яйца

За плънката:
1 супена лъжица зехтин + 3 супени лъжици доматено пюре за намазване на блата
100 г моцарела за пица
100 г сирене чедър
1/2 чаена чаша пресни гъби
4-5 маслини
1/2 зелена чушка
червен лук за аромат
2-3 резена домат

Начин на приготвяне:
Подготвяме блата, като разбъркаме добре съставките. Разпределяме равномерно получената смес върху намаслена тавичка и я запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.

После намазваме блата с доматената смес, поръсваме го с останалите продукти и връщаме пицата във фурната, където я печем до златисто.

 

Вегетарианско калцоне
Необходими продукти:
7 г суха мая
1 чаена лъжичка захар
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
375 мл топла вода
около 600 г брашно

За плънката:
1 тиквичка (нарязана на кубчета)
1 патладжан (нарязан на кубчета и отцеден за 30 минути)
1 глава лук (ситно нарязана)
3–4 скилидки чесън (ситно нарязани)
зехтин
3 печени червени или зелени чушки
250 мл бира
2–3 супени лъжици доматено пюре
кисели краставички
магданоз
черен пипер
чили пипер на люспи

За топинга:
зехтин
2–3 скилидки смачкан чесън
сух босилек и мащерка

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята във водата заедно със солта и захарта. Оставяме сместа да шупне за около 10 минути. В брашното правим кладенче, изсипваме шупналата течност и замесваме меко тесто.

Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрита с фолио, докато удвои обема си за около 1 час. Загряваме мазнината в дълбок тиган и в нея запържваме лука и чесъна. Добавяме и зеленчуците. Разбъркваме съставките добре.

Прибавяме бирата и оставяме плънката да заври под похлупак. Когато зеленчуците омекнат, слагаме доматеното пюре и оставяме соса да се сгъсти. Накрая го посоляваме и поръсваме подправките.

Премесваме тестото върху набрашнена повърхност и го разделяме на 4 части. Всяка от тях разточваме на отделна пица във формата на кръг с диаметър 24 см. По средата добавяме плънката и редим киселите краставички.

Захлупваме краищата на пицата, за да получим полукръг и оформяме шева с помощта на вилица. Отгоре правим два прореза с остър нож и намазваме тестото с топинга.

Печем калцонето в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.

 

Пица с карамелизиран лук
Необходими продукти:

600 г тесто за пица
1 кг лук
150 г синьо сирене
100 г сирене гауда (или кашкавал)
40 г масло
2 с. л. зехтин
1 с. л. балсамова редукция
1 с. л. сол
3 клонки прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Нарежете лука. В сгорещен тиган разтопете масло и смесете със зехтин.

Добавете лука, сол, мащерка и балсамова редукция.

Гответе на бавен огън около час и разбърквайте периодично.

Разстелете тестото върху тава за печене.

Поръсете с лука, сиренето и кашкавала. След 10-12 минути на 250 градуса пицата е готова.

Да ви е сладко!

 

Различна пица – с червен боб и бекон
Необходими продукти за 4 пици:

за тестото:
1 кг брашно
200–300 мл хладка вода
1 кубче мая
1/2 кофичка кисело мляко
4 с. л. олио
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. захар
олио за намазване на тавата

за доматения сос:
1/2 буркан стерилизирани домати
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1/2 глава лук
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1–2 щипки кимион

за топинга:
400 г кашкавал
200 г бекон на ивици
200 г червен стерилизиран фасул

Начин на приготвяне:

1. Маята се натрошава, поръсва се със захарта и се размива в 200 мл хладка вода.

Оставя се за 10–15 минути да шупне.

2. Към брашното се добавя олиото, солта, чесънът, риганът, налива се маята, киселото мляко, бърка се 1–2 минути и се налива водата.

Меси се на ръка, докато стане пухкаво тесто. Втасва покрито около 30 минути.

3. Всички продукти за соса (без кимиона) се пюрират и се наливат в тенджера. Подправя се с кимиона и се вари 10 минути.

4. Тестото се разстила върху намазнена тава.

Нанася се охладеният доматен сос, като краищата на тестото не се покриват.

Отгоре се нареждат ивиците бекон, фасулът и настърганият кашкавал.

5. Пече се около 10 минути в предварително загрята до 220–250 градуса фурна.

 

Бърза лека лятна пица
Необходими продукти за тестото:

200 мл. вода
3 с.л.зехтин
350 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 п. суха мая

Препоръчителни продукти за гарниране:

моцарела
шунка
доматено пюре
домати
босилек

Начин на приготвяне:

Замесете тестото със суха мая, брашно, вода, зехтин, сол и захар.

Оставете го да втаса и нарежете продуктите на тънки и равномерни филийки.

Когато тестото втаса, го оформете с помощта на точилка и поставете в намазнена тавичка.

Намажете обилно с доматено пюре и подредете кръгчета домат.

Печете на 180-200 градуса, когато пицата се надигне, я извадете и подставете останалите продукти.

Върнете обратно във фурната за още няколко минути и пицата е готова за похапване. 

 

Пица с домашно замесено тесто
Необходими продукти:
За тестото:
1кг брашно
3 яйца
1/2 хлебна мая
400г кисело мляко
1 лъжичка захар
1 лъжичка сода бикарбонат
сол

За след това:
1/2 тиквичка
2-3 домата
1-2 кисели краставички
пресен лук
пресен чесън
маслини
салам или шунка/филе
майонеза
кетчуп
горчица
черен пипер
прясна чубрица
магданоз

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с киселото мляко, захарта, солта и содата. Хлебната мая се разтваря в хладка вода, след което се добавя към разбитите продукти. Брашното се пресява добре, в средата се прави кладенче и се изсипва внимателно сместта.

Можете и да прибавяте по малко брашното в купата, където сте разбили продуктите и внимателно да замесите тестото. След това трябва да се доомеси по традиционния начин.

Тестото трябва да се остави 40-50 минути да втаса. Разточва се тънък блат за пица. След това с помощта на въображението ви можете да приготвите пицата, украсявайки я както ви хареса или да използвате продуктите, изброени по-горе.

Печете на 200 градуса около 40 минути. Преди да я сервирате по желание може да я поръсите с кашкавал.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Типове поведение във връзката, подсказващи депресия Кои са знаците, че сте в депресия и това влияе на отношенията ви Делегация на "Хамас" е в Кайро за преговори за примирие Ще спрат ли кръвопролитията?
Защо Китай продължава да прави повече коли, отколкото има нужда? Въпреки свръхкапацитета политиците продължават да подкрепят производителите на автомобили Крупен обир на паркинг в Кърджали, апаши отмъкнаха 12 000 лв. от автомобил Извършителят е задържан чак в София
Кремъл отново предупреди: Ако бъдат иззети руски активи, ще има ответни действия Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение, посочи Песков  БГ шофьорите в Гърция влизат в затвора, ако направят това Присъда до 10 години зад решетките е предвидена в случаите когато при превишаване на скоростта е причинен смъртен случай
От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели 
Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби
Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките