Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате

Ключови думи: съдове за готвене, токсични, отровни, опасни

Има много популярна поговорка, която казва, че човекът струва толкова, колкото и неговите инструменти. Това се отнася особено за модерните съдове за готвене. Ние обръщаме много внимание на продуктите и храната, които купуваме, но не толкова на уредите, които използваме, за да готвим.

В крайна сметка, ако не използвате качествени готварски съдове за готвене на храната, тя може да стане отровна от тиганите и тенджерите, които се използват, без значение дали използваме само биологични храни и подготвяме здравословни рецепти.

Има много различни видове съдове за готвене и те се произвеждат с различно качество. Много е важно да знаете свойствата и състава на готварските прибори, които използвате. Също така трябва да знаете, че използването на лоша посуда може да навреди на здравето и да разруши вкуса на храните. Ето вида съдове за готвене, които не трябва да използвате.

Кухненски прибори за избягване

Кухненски съдове с тефлон

Незалепващите се тигани и тенджери се почистват по-бързо, но както се казва в баснята за костенурката и заекът, бързината и качеството не винаги са едно и също нещо. Някои съдове за готвене се произвеждат от политетрафлуороетилен - синтетично покритие, пластмасов полимер, който започва да отделя отрови, ако се затопли повече от 230 градуса по Целзий.

Тефлоновите материали, например незалепващите съдове за готвене, са свързани още с репродуктивни проблеми и рак. Изпаренията от загряти подобни покрития може да доведе до полимерна дим, която е причина за треска, студени тръпки и стягане в гърдите. Опитайте се да избягвате тези съдове. Обикновените тенджери и тигани може да се чистят по-трудно, но инвестирайте в здравето си, за сметка на усилията. 

Медни съдове за готвене

Медните съдове се оценяват по различен начин заради проводимите свойства на материала, които дават възможност за равномерно и бързо затопляне. Във всеки случай, още веднъж трябва да помислите за последиците. Непокритата мед може да "изтече" бързо във вашата храна, а предпазните покрития може да съдържат никел, който е вреден и опасен. 

Кухненски съдове, покрити с керамика

Приборите за хранене, гърнетата и тенджерите, които са с керамично покритие, изглеждат много красиви в кухнята, но от друга страна те са много токсични за храната. Те се произвеждат от материали, които след това се покриват с по-мек синтетичен полимер. Корозията на това покритие се ускорява с постоянно нагряване и продължава около една година. Съдът може да се повреди и да се напука от неправилното боравене и високи температури. А оловото, което се използва, за да се осигури равномерност на цвета и устойчивост на удари, след известно време може да се озове в храната. Количеството олово е различно при различните производители, но то може да бъде токсично дори в малки количества.

Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Алуминият е основен елемент на всяка кухня; но това може да ни навреди, ако постоянно го използваме. Съдовете от алуминий отделят този елемент в храната, а той е опасен за здравето на хората.  Също така, трябва да се избягва и алуминиевото фолио. Има и нов вид алуминий (алугус), който е нереактивен и доста дълготраен. Въпреки това, ако надраскате този алуминий, и той става реактивен. Затова не се препоръчва използването на съдове от алуминий.

Не-токсични съдове за готвене

Чугун

Чистият чугун е дебел и плътен съд за готвене с несравним топлинен капацитет. Благодарение на дебелината си той се нагрява изключително равномерно, но това изисква доста повече време и енергия в сравнение с останалите съдове за готвене.

Готвенето с чугун влиза в графата здравословно и заради съдържанието на желязо в него, защото храните, приготвени в загрят чугун съдържат два или повече пъти желязо, отколкото по принцип. 

Стъкло

Подобно на чугуна и неръждаемата стомана, стъклото е твърд материал, който не се разпада или изхвърля токсини във вашата храна. Трябва да използвате стъкло и когато съхранявате храната си, вместо пластмасови съдове.

Емайлиран чугун

Облицованите чугунени тенджери дават едни и същи незалепващи качества, без да е нужен опасният тефлон. Те са доста лесни за измиване и изискват малко поддръжка. Най-хубавата част е, че ги има в различни форми и стилове!

Неръждаема стомана

За да се направи съд от неръждаема стомана се смесват стомана с хром и никел (18/8 неръждаема стомана е 18% хром и 8% никел, а 18/10 има 10% никел). За така получената смес се твърди, че е устойчива на корозия и лесна за почистване.

Съдове за готвене от неръждаема стомана се смятат за един от най-добрите и безопасни избори в съдовете за готвене и затова неслучайно се използват основно в професионалните кухни и ресторанти./Zdrave.to.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рим въвежда платен достъп за туристи до фонтана "Треви" Бароковият шедьовър е едно от най-популярните места В тази страна не се плаща кеш Изглежда практично, но си има и недостатъци
Еврото и Португалия: Ефектите от единната валута 25 години по-късно Списание The Economist определи португалската икономика като най-добре развиваща се през 2025 година Тръмп не изключва възможността за война с Венецуела Американският президент отказа да отговори директно на въпроса дали целта му е свалянето на венецуелския президент Николас Мадуро
Гастроентеролог: Малко парче сланина подобрява имунитета и либидото Кивито, тиквата, киселото зеле, което не при всеки се отразява добре, но то е супер храна, е добре да присъстват, дори по един път на две седмици в нашето меню „Билков“ пилинг обезобрази млада майка Процедурата е извършена в хол на апартамент от човек, който не фигурира в лекарския регистър
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка Военният хибрид залага на скорост и изненада, а не на броня Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара Легендарният футболист бе изненадан с един от най-редките модели на Richard Mille по време на обиколката си в Индия
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км Покривна кутия, спаднало налягане в гумите и излишен багаж - зимни грешки, които струват скъпо Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли Новата система обещава по-бърз трафик и по-малко емисии, но крие и рискове от киберзаплахи
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия Производителите предупреждават: новите правила на ЕС за хибриди и емисии след 2035 са икономически неприложими Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си Коледа без близки не е провал, а шанс за тишина, осъзнатост и нови избори