Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да изненадате семейството - Щолен с марципан

Десерт за празничната трапеза, близките ви ще си оближат пръстите
Ключови думи: щолен, марципан, рецепта, сладкиш

На 26 декември обикнове всички вече са преяли, но за да внесете още малко празнично настроение у дома, ви предлагаме бърза и лесна рецепта за уникален щолен с марципан. Чудесна идея за десерт на коледната трапеза.

Нужните продуктиса :

 2 супени лъжици суха мая

180 мл топло мляко

1 яйце

80 г пудра захар

1/2 чаена лъжичка сол

80 г масло

350 г пресято брашно

50 г стафиди

50 г сушени череши

50 г сушени захаросани портокалови корички

200 г марципан (бадемова паста)

1/2 чаена лъжичка канела

За намазването и поръсването: около 150 г масло 1 чаша пудра захар.

Приготвяне:

Затоплете млякото и разтворете маята. Изсипете го в купа и към него добавете яйцето, солта, захарта, канелата, маслото. Разбъркайте добре и постепенно прибавяйте брашното. След като се оформи меко тесто за месене, сложете на плота за месене малко брашно и започнете да месите. Изсипете на плота сушените плодове и ги размесете с тестото. Месете около 10 минути. Намажете една голяма купа с малко масло и поставете тестото в нея.

Покрийте го с кърпа и оставете да втасва за около час. След като тестото е втасало, разточете го леко. Разточете марципан и го поставете в средата на тестото. Затворете краищата и го обърнете надолу, така че да не се развият. Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 40 минути.

Пече се в предварително загрята фурна, върху хартия за печене на 180 градуса за 10 минути, след което трябва да намалите фурната на 150 градуса. Печете до готовност. След като щоленът се изпече, пригответе горещо масло. Намазвате щолена и поръсвате с пудра захар. След това отново мажете с масло и поръсвате с пудра захар. Най-накрая завършете само с поръсване на пудра захар.

1
Коментара по темата
1.
Ноунейм
26.12.2019 10:32:37
Рецептата е крайно объркана, няма да стане като на снимката, канела никога не се слага на щолен, тук липсват като съставки Кардамон, карамфил, индийско орехче. Освен портокалови те кори се слагат и лимонови. Никъде не пише за краве масло? А то е около 200 гр на 4 чаши брашно. Освен това стафидите и ядките престояват в ром или коняк.
  Добави Коментар
Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор
Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация
Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага
Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране
Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България
Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното