Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хирургът доц. д-р Валентин Василев: Всеки диабетик задължително трябва да посети съдов хирург

Доц. д-р Валентин Василев е началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ-Бургас
Ключови думи: диабетик, болест, съдов хирург, симптоми, УМБАЛ, Бургас, д-р Валентин Василев

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург. Диабетът уврежда съдовете, има невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим, съветва по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември доц. д-р Валентин Василев, който е началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас.

Тук най-често попадат диабетици с вече усложнено диабетно стъпало, неправилно лекувани и късно насочени.

„Още в доболничната помощ диабетиците съвсем неправилно се насочват към определени лекари и струкури, които нямат никакъв опит в лечението на диабетното стъпало. Говорим за частни болници и общи хирургии. Усвояват се клинични пътеки, а пациентът още недоизлекуван се изпраща на следващото място. Самите диабетици също нямат знанието как трябва да се лекуват“, посочва специалистът.

Повече от половината диабетици развиват диабетно стъпало – усложнение, което засяга стъпалата, води до тяхната нечувствителност, изтръпване, слабо оросяване, поява на рани, а впоследствие – гангрени, флегмони. В най-тежките случаи се стига до ампутации. Прегледът е необходим още преди появата на каквито и да е било проблеми със стъпалата, защото измененията на съдовете не се виждат с просто око.

„За съжаление пациентите пристигат при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да направим нищо, освен да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не трябва да се стига до това! Правилният момент е всеки новодиагностициран диабетик тип 2 над 45 години задължително да мине на консултация при съдов хирург възможно най-бързо. Често тези хора нямат никаква самодисциплина – те не живеят с мисълта, че са болни, не пазят диета, не обръщат внимание на хигиената на долните си краници, не следят кръвната захар. Парадоксът е, че именно заможни и успели хора са най-недисциплинираните диабетици“, споделя наблюденията си доц. Василев и предупреждава, че неглижирането на собственото здраве води до ранни ампутации, които могат да бъдат избегнати.

На 14 ноември по инициатива на Международната диабетна асоциация се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Тази година посланията са насочени към семействата и влиянието на болестта върху живота не само на болния, а и на неговите близки.

 

Мащабна руска атака по Киев, има загинали Ранени са над 50 човека, поне 2 са жертвите Рибена чорба в чаша за сладолед и таратор с повече лед, отколкото кисело мляко - това са измамите по морето Комисията за защита на потребителите с ясно предупреждение към ресторантьорите
Гунди бе класиран в Топ 100 на най-добрите нападатели, ясно е защо Стоичков не фигурира Лудогорец влезе в групи на евротурнирите след драма срещу хървати Продължения в Разград при сериозно числено преимущество за "зелените"
Очакват се валежи в страната Максималните температури ще бъдат между 25° до 30°, за столицата ще е около 24 Посочиха най-здравословното място за живеене Край морето, според американски учени
На 131 години почина най-възрастната жена в Турция Тя има 7 деца и 110 внука Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години
Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Кремъл осъди декларация на българския парламент Размяна на "любезности" между София и Москва
Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности Олио или свинска мас: Коя мазнина да изберем за пържене? За готвене при високи температури експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене