Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Любо Нейков бае на суджуците си, вече има и мандра

Любо е цар на българската народна кухня, но владее и чужда
Ключови думи: любо нейков, мандра, кухня, храна, актьор

Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се превърна в любимият герой на почитателите на „Мисия Лондон”, когато филмът по романа на Алек Попов излезе на големия екран преди години. В изпълнението на Любо Нейков ролята направо „звънна”.

 „Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – един път!” – това е наистина култова реплика на Любо Нейков, изиграл кулинаря в комедията. Въпросът е, че тогава едва ли зрителите са допускали, че актьорът вероятно наистина е можел да изпълни тази сложна рецепта с диви патици. Продуцентът, който със съдружника си Евтим Милошев, стои зад някои от най-гледаните сериали и предавания в родния ефир, обаче е истински мастър шеф. И ако не бе открил театъра, киното и телевизията, днес Любо Нейков вероятно щеше да е собственик на ресторант.

„Има голям шанс да е всичко друго, но най-много като че ли ме бута към едно малко, кокетно, френско ресторантче”, споделял е Любо Нейков. А може и италианско ресторантче. Която и кухня да избере, Любо със сигурност би се съревновавал с топ кулинарите в столицата, които в последно време се изявяват и в тв ефира. В актьорските среди нямат никакво съмнение, тъй като добре знаят колко вкусно готви Любо и с нетърпение очакват новите му изкушения. „Последното ми постижение е кашкавал и сирене. Започнах да правя собствена мандра вкъщи. Получава се страхотно! За мен готвенето е почивка”, споделял е Любо.

Той си отдъхва най-добре именно в кухнята. С готвене „изчиства” съзнанието си от негативни неща, неутрализира целия стрес, който е натрупал през деня. Понякога се прибира в 22 часа и веднага запретва ръкави.

„В 4 след полунощ питката ми е готова”, споделял е актьорът-продуцент. Често готви и по няколко ястия наведнъж. И ако някой го пита нещо, свързано с работа, докато е зает с манджите, нищо не може да каже. Готвенето му е като медитация, терапия, а и хоби. Любо Нейков безспорно е най-големият кулинар сред всички свои колеги в актьорската гилдия. Мнозина научават интересни рецепти от него. Ненчо Илчев е един от тях. Откакто с Любо са близки приятели, а и колеги в шоуто „Комиците”, тефтера с рецепти на Ненчо доста се е обогатил. „Любо ми е давал десетки интересни рецепти, той готви страхотевично. И почти всеки ден забърква нещо. А каква рибена супа прави...”, притваря очи Ненчо Илчев. За рибената чорба на Любо Нейков още се говори в Интерхотел „България” в Бургас.

В края на лятото през 2014 г. екипът на шоуто „Комиците” пристигнал в града, който бе включен в турнето им. И домакините на Интерхотел „България” дали на Любо поле за изява на кулинарните му умения. Актьорът приготвил прочутата си рибена чорба, от която опитали всичките му колеги, майстор-готвачът и изпълнителният директор на хотела. Всички били очаровани. Тогава стана ясно, че актьора-продуцент не за първи път се изявява в кухнята на хотела, с чийто изпълнителен директор са близки приятели. Всеки път Нейков изненадвал всички с вкусни ястия, пише Уикенд. В актьорските среди отдавна се знае, че Любо готви фантастично. Той е майстор на всички традиционни ястия, дори точи кори за баници. Опитвал е всякаква кухня, но най-любими си остават гозбите от детството му - пълнени чушки, сарми, пържени кюфтета. И тях умее да приготвя от дете – прибавя им смляни на ситно гъби. Любо и днес си спомня първото ястие, което е сготвил.

„Прибрах се от училище, не намерих какво да ям и звъннах на баща ми в работата. Той по телефона ми каза как да си направя бъркани яйца”, споделял е Любо. Днес той може да приготвя ястия, достойни за някое от кулинарните състезания в родния ефир. И често се шегува, че ръцете си мие и прави супа, и тя пак е вкусна. Любо е цар на българската народна кухня, но владее и чужда. Научава рецепти от кулинарни предавания или книгите, които има. Някои пък разгадава, след като е опитал ястие в чужбина. Пази и стари домашни рецепти. И днес всяка зима Любо приготвя домашен суджук, луканка, пастърма. Суджукът прави по рецепта на колегата си Васил Банов, баща на министъра на културата Боил Банов

. „Наистина рецептата му е много добра. Една идейка са по-солени, но са по-вкусни телешките суджуци. А за пастърмата рецептата е на баща ми… Месцата ги обезципява, говори им, бае им. Има си ритуал, слага ги в едно сандъче, притиска ги и ги навива всеки ден по малко, след което две седмици ги развива, след това пак им бае с едни подправки, пробожда ги с губерката, нанизва ги и като изсъхнат, става... мани-мани”, споделя образно Любо. Актьорът е известен и с тиквената си супа, а отскоро е станал добър и в приготвянето на десерти. Любо прави ябълков пай и безупречно креп-сюзе. Разтапя на тигана една бучка краве масло, слага 2-3 лъжици кафява захар, 50 гр. ликьор, който съдържа коняк с вкус на портокал, фламбира, настъргва кори от портокал и прибавя две лъжици сладко от портокал.

„И с това още, докато е топло, поръсваш върху палачинката”, дава рецепта Любо.

2
Коментара по темата
2.
Muzi mehmed
22.09.2019 23:39:48
Kak
1.
Ники
22.09.2019 21:48:37
Що пишете небивалици за тоя тъпак
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия 
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона