Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника

Вижте как да спазите традицията без да изпразните портфейла си
Ключови думи: новини, великден, готвене, рецепти

Шоколадови яйца и зайчета, претрупани маси и дузини боядисани яйца, които след неделя вече никой не иска да погледне. За да си спестите цялото това разхищение на храна и време, ви предлагаме няколко лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си, пише vesti.bg

Всичко, което ви трябва за вкусна великденска салата е:

1 маруля

пресен лук 

2-3 сварени яйца

винегтет (олио, оцет, сол)

Следва основното, преди да купите цяло агънце помислете колко души трябва да нахраните и дали всички обичат агнешко месо. 

Агнешко бутче с ориз

1 агнешки бут (около 2 кг)
100 г кисело мляко
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
400 г ориз „Басмати“
30 г краве масло
20 г стафиди
600 мл пилешки бульон
1 глава лук
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
сол на вкус


Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус. 

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса с вентилатор. Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути. 

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват.

Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън. Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

И за десерт класически козунак, зайче.

 

Как да си направим козуначени зайчета:


Необходими продукти: 1 доза тесто за козунак яйце и краве масло за намазване захар за поръсване Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разделя на три топки – голяма, средна и малка, и на два еднакви по размер, не много дълги фитила.  От трите топки се оформя тялото на заека, а от фитилите – ушите. 

500 г брашно за козунаци

150 г захар (+ за поръсване)

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

10 г ванилия

250 мл прясно мляко

3 яйца

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

кората от 1 лимон

Във видеото вижте как да оформите козунака като агънце.

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива. 

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. 

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Декорирайте със свежи цветя и се насладете на празника със семейството си! 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ученичка от Варна даде страхотен пример Реши да изчисти подлез в града Алкохол менте уби над 20 души Шок в Индия
16-годишен реши да се прави на Майк Тайсън Но не да нокаутира на ринга в професионалния бокс, а погазвайки закона в България  Култов финал в "Ергенът" Вики си избра гадже
Корекция в движението по "Хемус" На 14 и 15 май движението от 384-и до 386-и км в посока Варна ще се осъществява в аварийната лента за геодезическо заснемане Тръмп: Рубио ще участва в преговорите между Украйна и Русия Важно събитие предстои в Турция
Сензационна информация за Родриго Мисли за смяна на тима Зеленски: Путин се страхува от директни преговори с мен Президентът на Украйна с тежки думи
Майски сняг заваля в... Стара планина Кметът на София с важно решение за учениците 14 май - неучебен ден за училищата в столицата
Тренират усилено с... Фарниев Ген. Атанасов: Кой натисна копчето на Радев, наричат го президента Боташ заради заробващата сделка  Всеки ден плащаме по 1 милион за този договор, каза председателят на Комисията за контрол на службите