Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника

Вижте как да спазите традицията без да изпразните портфейла си
Ключови думи: новини, великден, готвене, рецепти

Шоколадови яйца и зайчета, претрупани маси и дузини боядисани яйца, които след неделя вече никой не иска да погледне. За да си спестите цялото това разхищение на храна и време, ви предлагаме няколко лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си, пише vesti.bg

Всичко, което ви трябва за вкусна великденска салата е:

1 маруля

пресен лук 

2-3 сварени яйца

винегтет (олио, оцет, сол)

Следва основното, преди да купите цяло агънце помислете колко души трябва да нахраните и дали всички обичат агнешко месо. 

Агнешко бутче с ориз

1 агнешки бут (около 2 кг)
100 г кисело мляко
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
400 г ориз „Басмати“
30 г краве масло
20 г стафиди
600 мл пилешки бульон
1 глава лук
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
сол на вкус


Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус. 

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса с вентилатор. Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути. 

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват.

Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън. Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

И за десерт класически козунак, зайче.

 

Как да си направим козуначени зайчета:


Необходими продукти: 1 доза тесто за козунак яйце и краве масло за намазване захар за поръсване Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разделя на три топки – голяма, средна и малка, и на два еднакви по размер, не много дълги фитила.  От трите топки се оформя тялото на заека, а от фитилите – ушите. 

500 г брашно за козунаци

150 г захар (+ за поръсване)

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

10 г ванилия

250 мл прясно мляко

3 яйца

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

кората от 1 лимон

Във видеото вижте как да оформите козунака като агънце.

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива. 

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. 

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Декорирайте със свежи цветя и се насладете на празника със семейството си! 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си Холивудската звезда обясни, че с годините приоритетите му са се променили и сцените с интимност вече не са част от професионалния му път Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват Казват ни, че пари няма, споделят те и настояват за финансова ревизия 
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането Анализ със софтуер за разпознаване на реч показа, че нискочестотното мъркане съдържа уникални звукови характеристики, докато мяукането еволюирало като комуникация с човека Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama" Звездата от Детройт, чиято музика беляза цели поколения, си отиде след дълги здравословни проблеми, но остави вечен отпечатък с хитовете си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар Народните вярвания свързват личните неуспехи с уроки, докато съвременната медицина търси причината в психическото и физическото натоварване Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С Нисък прием на витамин С засяга ставите, кожата и дори настроението - научете какви сигнали подава тялото и какво да промените в диетата си
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск Новият дрон "Sub Sea Baby" на украинските сили е нанесъл сериозни щети на руска подводница, способна да изстрелва крилати ракети "Калибър", сочи информация от СБУ Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен Момиченцето починало след погрешно назначено лечение и липса на навременна консултация със специалист, а присъдата подлежи на обжалване
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина Пострадалото момиче е настанено в детска болница, а гръцките власти провеждат разпити за изясняване на обстоятелствата Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния 32-годишният Ник Райнер е задържан с гаранция от 4 млн. долара
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка Напрежение по време на традиционната игра с жартиера предизвика масова разправия с хоспитализирани и полицейско разследване Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево Марин Киров е отличен в знак на признание за усилията и ангажираността му към съхраняването на историческото богатство на региона