Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

С червено вино и народни танци Камено отпразнува Трифон Зарезан

Кметът на Камено Жельо Вардунски заряза първата лозя и я поля с вино за успешна реколта през годината
Ключови думи: кметът на Камено, Жельо Вардунски, зарязване на лозята, Трифон зарезан, Трифон Зарезан в Камено, празник на лозярите, празник на виното, конкурс за най-добро вино, новини от последните минути, новини от последния час, новини от Камено

С червено и бяло вино, песни, танци и хора жителите на Камено посрещнаха празника Трифон Зарезан. Традиция стана вече за трета поредна година Общината да организира конкурс и за най-добро домашно вино, като в надпреварата днес се включиха 10 производители.

„Що е Трифон - да е честит, що е грозде – да е благословено. Първият празник в стария календар на българите е именно Свети Трифон, празникът на лозарите”. С тези думи кметът на община Камено Жельо Вардунски и най-възрастният лозар бай Георги подрязаха лозята и поляха корените им с кърваво червено вино, за да е благодатна и следващата реколта. С празнична каручка и оркестър бе спазен ритуалът по зарязването. Бай Георги обеща пред каменовци, че докато навърши 100 години, винаги ще идва да спази традицията.

Празникът продължи на площада пред сградата на Общината, където съставът за автентичен фолклор към читалище „Просвета -1927” се погрижи веселото настроение да продължи до края на деня. Жители и гости на града се бяха събрали около дървените къщички в градинката, а празничният дух се носеше из въздуха, премесен с миризмата вкусни мезета.

Специалист по вината-сомелиер пък бе поканен да прецени качеството на домашните напитки, предоставени лично от съкровищницата на производителите. И докато течеше оспорваната битка на винарите и сомелиерът прецизно ги оценяваше по мирис и цвят, на мегдана се заформи българско право хоро, което поведе кметът на общината Жельо Вардунски.

Припомняме, че 30 процента от цялата лозя на България се намира в Черноморския регион, което всъщност е разковничето защо Трифон Зарезан се чака с нетърпение цяла година и се отбелязва така грандиозно.

 

 

1
Коментара по темата
1.
Стефан Бонев
14.02.2019 21:17:57
Дръж се Жельо, идвам.
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност