Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп

Чернокопчетата са маломерни – по 10 см, но паламудът над 400 гр парчето
Ключови думи: паламуд, чернокоп, сезон, рибари, даляни, риба, черноморие, Бургас, Созопол, Резово, деликатеси, Флагман
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.

Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.

Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.

Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.

„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.

Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
11
Коментара по темата
11.
Ротшилд
09.09.2018 07:29:43
Добре, че са "разбирачите", които търсят посред лято пресен паламуд, чернокоп и лефер, за да не застиява рибата. Лятото се яде сафрид и калкан, цацата не е риба за мен, но се лови целогодишно. Който разбира търси и съответно яде паламуд, чернокоп и лефер края на септември. Паламуда в момента не става за ядене, защото водата е много топла все още и вкуса му е много различен от този, който ще се лови от тук нататък.
10.
до 8
09.09.2018 04:50:34
От винаги. Чернокопът е дребен лефер. Откога се пише слято, а подлогът в изречението се членува с пълен член - чернокопът.
9.
До 8
09.09.2018 04:47:47
Винаги,после става гофус
8.
Фанта-Бамбуча
09.09.2018 00:23:14
От кога чернокопа става лефер?
7.
agent 007
08.09.2018 20:36:38
това са циганки ,и дори да хванат паламуд той е МЕК и не става за веене и пр.- може само да се пържи ,но старите рибари казват ,че Мекия паламуд е вреден !!!
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
6.
Да ми ядете У- абв-Я
08.09.2018 19:50:49
Я, ям телешко и домуско, а вие си яжте паламидата, говеждото си е говедо, вино му дават вода пие!
5.
Рибарин
08.09.2018 18:43:56
Абе тъпани, какъв паламуд 400-600 грама бе некадърници
4.
Zapoznat
08.09.2018 18:33:34
В Созопол се базикат ама ако не беше туризма щяха да ослепеят от ядене на риба .. гладни та гладни
3.
Ко Не
08.09.2018 18:13:15
Ко ми са прайти ве.
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид
2.
До 1
08.09.2018 18:12:29
И аз така виках на шопите Юли месец. Пресен, пресен.
1.
1
08.09.2018 18:07:47
да ми ядете паламуда ,пуска и специален сос черноморско болонезе
  Добави Коментар
8 красиви имена празнуват Има много народни вярвания Баща уби сина си с бонбони за Хелоуин Обезумелият мъж искал да вземе пари от застраховка
Гърми огромен скандал с двама от мъжете в "Ергенът" Здравеняк нагруби музикант Слънчево по Черноморието И в цялата страна като цяло
Зеленски с коментар за ситуацията в Покровск Думите му нямат нищо общо с твърденията от Москва Жестока вражда между банди в Брюксел Двама са ранени
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро Затварянето на рафинерията в Бургас води до тежък недостиг на средства и затруднява изпълнението на заложените цели, коментира икономист Колин Фарел се напи зверски и вбеси Том Крус 46 дубъла за една сцена
Бърз трик за по-лесно заспиване Може да помогне Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук Публична тайна е, че други политически лидери имат модератори, които управляват публичните им страници и те блокират троловете
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър Участник крещи: "Каам ти, каам ти" Трилърът със Светльо Вуцов продължава Не е ясно дали ще играе за националите