Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп

Чернокопчетата са маломерни – по 10 см, но паламудът над 400 гр парчето
Ключови думи: паламуд, чернокоп, сезон, рибари, даляни, риба, черноморие, Бургас, Созопол, Резово, деликатеси, Флагман
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.

Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.

Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.

Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.

„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.

Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
11
Коментара по темата
11.
Ротшилд
09.09.2018 07:29:43
Добре, че са "разбирачите", които търсят посред лято пресен паламуд, чернокоп и лефер, за да не застиява рибата. Лятото се яде сафрид и калкан, цацата не е риба за мен, но се лови целогодишно. Който разбира търси и съответно яде паламуд, чернокоп и лефер края на септември. Паламуда в момента не става за ядене, защото водата е много топла все още и вкуса му е много различен от този, който ще се лови от тук нататък.
10.
до 8
09.09.2018 04:50:34
От винаги. Чернокопът е дребен лефер. Откога се пише слято, а подлогът в изречението се членува с пълен член - чернокопът.
9.
До 8
09.09.2018 04:47:47
Винаги,после става гофус
8.
Фанта-Бамбуча
09.09.2018 00:23:14
От кога чернокопа става лефер?
7.
agent 007
08.09.2018 20:36:38
това са циганки ,и дори да хванат паламуд той е МЕК и не става за веене и пр.- може само да се пържи ,но старите рибари казват ,че Мекия паламуд е вреден !!!
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
6.
Да ми ядете У- абв-Я
08.09.2018 19:50:49
Я, ям телешко и домуско, а вие си яжте паламидата, говеждото си е говедо, вино му дават вода пие!
5.
Рибарин
08.09.2018 18:43:56
Абе тъпани, какъв паламуд 400-600 грама бе некадърници
4.
Zapoznat
08.09.2018 18:33:34
В Созопол се базикат ама ако не беше туризма щяха да ослепеят от ядене на риба .. гладни та гладни
3.
Ко Не
08.09.2018 18:13:15
Ко ми са прайти ве.
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид
2.
До 1
08.09.2018 18:12:29
И аз така виках на шопите Юли месец. Пресен, пресен.
1.
1
08.09.2018 18:07:47
да ми ядете паламуда ,пуска и специален сос черноморско болонезе
  Добави Коментар
Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете
Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът
5 съвета за презареждане на любовта Не забравяйте за флирта Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г.
70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Природни методи против пигментни петна по кожата Как да изгладите и изравните тена
7 признака на здравословна привързаност във връзката Вижте кои са те Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън