Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Уникален аромат на горски здравец спечели сърцата на българите

За най-добрата мускатова ракия гроздето се бере нощем
Ключови думи: Винпром Карнобат, ракия, лозя, Карнобатска Гроздова, Карнобатска мускатова, история на ракията,
„Мускатовата ракия носи нрава на жена. Нежна и деликатна, най-първо те привлича с ухание, опиянява те с вкуса си, а към характера й се привързваш навеки”. Поетичните слова са изписани с едър мъжки почерк върху кориците на „Рецептурникь за пивка ракия” от 1890 г. Безценният свитъкът е събрал чалъмите на поколения лозари от Карнобатския край и е извор на вдъхновение за днешните майстори. Авторът сравнява лозето с рода, от който женихът взема бъдещата си съпруга. Както девойката се изпълва с добродетели от възпитанието и примера родителите си, така и гроздето извлича скъпоценни аромати от земята, където зрее. Бъчвата е като бащината къща. „Затвориш ли муската твърде дълго зад железни обръчи, пламъкът му ще угасне, ще натежи и няма да буди страст”, вещо разсъждавал поклонникът на тънки питиета. „Създадеш ли й домашен уют, жената ще добие чудна зрялост и мекота, ще стане блага и ласкава. Досущ като пивка мускатова ракия, отлежала в дъбова бъчва”.


Уникалният за България и Балканите мускатов аромат на горски здравец и цвят от дива роза, с които в наши дни „Карнобатска Мускатова” спечели сърцата на българите, потвърждава тези думи. „Ценните ухания са извлечени от нашите лозя на плодородна Карнобатска земя. Гроздето зрее върху уникалната местност „Двете Лули”, където от векове старите карнобатлии са засаждали най-добрия Мускат Отонел.”, поясниха енолозите на „Винпром Карнобат.

„Съвременните проучвания, които всяка година правим заедно с изтъкнати български учени показват, че песъкливо-каменистата структура на почвите, в съчетание с близостта до морето и умерения климат нямат аналог у нас, и са най-добри за засаждане на сорта Мускат отонел. Слънцето грее изобилно, липсват резки температурни колебания, камъните задържат топлината в корена на лозата и гроздето се налива със сладост. Добрият дренаж на почвата помага след дъжд водата бързо да слезе към затоплените корени. Така освен ценни захари се натрупват и невероятните аромати на горски здравец и дива роза”. След брането майсторите на ракията настойват гроздовата мъст с ципите за дълго време и провеждат ферментацията при ниски температури. Накрая дестилират, за да извлекат и концентрират ценните ухания. Мекотата във вкуса пък се дължи на 12-месечното й отлежаване. Ни повече, ни по-малко - както повелява прочутият рецептурник от 1890 г. Но не в какви да е бъчви, а в стари, защото укротяват силата на муската без да го задушават. И обогатяват ракията с аристократични нотки на ванилия. Те са на голяма почит сред енолозите от Бордо, Брюксел и Лондон, които оцениха високо родната мускатова и наградиха Карнобатските ракии със Златен и няколко Сребърни медала.


Съвременните майстори са убедени, че и в наши дни безименният съставител на рецептурника би бил горд с новата реколта на „Карнобатска Мускатова”, защото ценните й ухания са характерни само за елитните дестилати и логично към тях се насочват най-вече модерните градски жители. Историци разказват, че точно такъв кръг на напредничави млади мъже, изучили винарските науки в най-добрите европейски школи, се бил формирал в Карнобат в средата на ХІХ в. и именно на тях дължим тайните на уникалния ракиен вкус.

Из повелите на „Рецептурникь за пивъки ракии”:

МУСКАТОВАТА ДА СЕ СИПВА В ЧАША-ЛАЛЕ
За да се насладят най-добре на уникалните мускатови аромати от горски здравец и дива роза, истинските познавачи следва да избират чаша с форма на лале и изящно високо столче. Препоръките, наследени от 1890 г. и днес са част от тънкостите на ракиения етикет. Специфичната форма развива ароматите и вкусовете на „Карнобатска Мускатова” в основата на чашата, а лекото стеснение в „гърлото” дава възможност на богатите мускатови ухания да се концентрират в пълна степен преди отпиване. Тъй като мускатовата ракия няма нужда от предварително затопляне в дланта, високото столче я оставя приятно охладена, дори човек да държи в ръка чашата през цялата вечер, разясниха още майсторите на сервирането.


ЗА НАЙ-ДОБРАТА МУСКАТОВА РАКИЯ ГРОЗДЕТО СЕ БЕРЕ НОЩЕМ
Като елитен сорт, Мускатът за Карнобатските ракии се бере на ръка само в часовете от 1 през нощта до 5.30 сутрин, при контролиран добив. Нощният гроздобер е сред най-екологичните способи за направа на класни ракии и вина, защото ниските температури съхраняват по естествен път танините и всички ценни микроелементи на плода. Лозята се натоварват минимално за да дават не повече от 600-800 кг/дка. Способът е бил пренесен от италианския град Конелиано преди два века, където тогавашните Карнобатските лозари изучавали винарските и агрономски науки. По думите на множество енолози, това е една от тайните за отличното качество и богатия аромат на гроздето в лозята на „Винпром Карнобат”.
Тревожна новина за Кирил Маричков Няма да може да участва в остатъка от турнето на групата и се връща в България Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя 
Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка И цената на кафето скача сериозно Сушата и горещините застрашават сериозно районите на производство
Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Трафикът на хероин през България остава активен, отбелязва  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агениция "Митици" Стефан Бакалов Арестуваха служител на НАП на ГКПП Кулата, карал пиян и дрогиран след нощно дежурство Задържан е и е образувано досъдебно производство
Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика 
Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян ДПС обяви листите си за националния вот Водач на листата на ДПС за Европейския парламент е Джевдет Чакъров
Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Селото отбеляза своята 100-годишнина от създаването си  Мощна магнитна буря ще удари Земята Възможни са нарушения в радиокомуникациите