Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Дни преди Великден лъсна истината с какво са бъкани козунаците и колко са опасни за здравето ни

Ключови думи:
В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.

Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин).

В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "женския" пазар в София през месец март 2018г.

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас, че качеството на продуктите се влошава. От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, изтъкват от "Активни потребители".

Резултатите показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. Във всяка марка са вложени средно по 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера, пояснява асоциацията. Това са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

При 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заключават от "Активни потребители". 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще се откажа от своя имунитет, ако бъде пречка за разследване, ожали се Лена Бориславова Лена Бориславова не е желана от лобито Асен Василев-Даниел Лорер Тя е дъщеря на президента, но не само това и даде летящ старт в кариерата Дарина Радева безспорно една от големите звезди в родния театър 
Бойко Борисов със стратегически промени в листите, вкарва две ключови имена Йорданка Фандъкова е една от готвените изненади  Внимавайте къде спирате след празниците! Зелената зона отново ще е активна Краткият номер за таксуване в „Зелена зона“ е 1357
Марин Димитров от аферата в митниците поиска домашен арест Обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд Направете това лесно и вкусно козуначено руло за Великден (ВИДЕО) Подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица
Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Преди седмици той директно я атакува с целувка по устата по време на танца, а в специален анонс сподели и за тръпката, която изпитва към нея Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко По плажовете коктейлът "Аперол" вече струва 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма да откриете Защо инфлацията в България продължава да е над средната за еврозоната?
Не бързайте да звъните на водопроводчика! С този трик каналът се отпуши мигновено! Знам го от баба ми Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло