Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

С мавруд от земята на Маркели "Винпром Карнобат" възражда старите български сортове (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на Винпром Карнобат Десислава Николова заряза лозята с областния управител Вълчо Чолаков (крайният в ляво) и Мехмет Дикме, министъра на земеделието от кабинета Сакскобургготски
Ключови думи: винпром, карнобат, зарязване, лозя, шато, трифон, зарезан
С Мавруд от плодородната земя на крепостта „Маркели” стопаните на „Винпром Карнобат” посрещнаха Трифон Зарезан и дадоха начало на проекта си за съхранение и възраждане на старите български сортове. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове, както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла, и ги засадиха върху прочутите лозя на крепостта „Маркели” – там, където поколения лозари са ги отглеждали. Землищата се простирали от високите зидове на крепостта, по протежението на днешната магистрала „Тракия” и чертаели пътя на виното от Карнобат до Южното Черноморие. Върху тази плодородна земя са новите лозя с български сортове на водещия винопроизводител.

За Мавруда на Карнобат, от който днес се правят невероятните вина Chateau Karnobat, преданията разказват, че бил любимото вино на императорите от Рим и Константинопол, а българските царе го принасяли в скъп дар на множество чужди владетели. Стопаните от „Винпром Карнобат” разказаха, че не случайно поколения лозари са засаждали Мавруда точно край стените на „Маркели”. Съвременните проучвания показват, че богатите плодородни почви, обилното слънчево греене и дългата, топла и суха есен, с които са благословени лозята на Карнобат, са отлична предпоставка за пълното съзряване на гроздето. Не случайно по тези земи се създават превъзходни червени вина, с голям потенциал за отлежаване в бъчви. Такъв е Маврудът на Chateau Karnobat - плътен и хармоничен, с богат вкус на зрели плодове, малина, къпина и ценни подправки.

„Благодаря ви, че отстоявате българщината във всяка точка на света, от където вината и ракиите ви носят награди на страната ни“. Така се обърна към домакините областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, който заряза карнобатските лозя заедно с президента на Винпром Карнобат г-н Миню Стайков, с кмета на града Георги Димитров и множество гости, сред които бяха кметът на община Айтос Васил Едрев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, областният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Георги Митев, зам.областните управители проф.Севдалина Турманова и Владимир Крумов, общински съветници от Бургас и Карбонат, представители на едрия земеделски бизнес, сред които Бенчо Бенчев и Ангел Ангелов, бившият министър на земеделието и горите от кабинета "Сакскобургготски" Мехмет Дикме и други. "За мен вие сте уникално съчетанието между българската традиция на един исторически и благословен занаят като винопроизводството и съвременния предприемачески дух на българина, с трудолюбието и административната помощ от страна на Община Карнобат. Аз съм убеден, че това, което всички виждаме тук като качество, за което четем, чуваме и пием, се дължи на всички вас, като общност. Никой сам по себе си не би могъл да бъде толкова успешен. Чувствам се  горд, когато в Областна управа на посещение идва чужда делегация и  споделя, че основното, с които свързва България, е виното. Последната китайска делегация, която посрещнах, се интересуваше от няколко продукта. Но единият  бе именно виното.

Когато посетих Азия миналата година, с гордост гледах български вина на пазара. Още по-голяма е гордостта ми, когато видях, че са произведени в Бургаския регион, от „Винпром Карнобат“.

Аплодисменти за всички вас! Пожелавам ви още много външни пазари. Сигурен съм, че хора като вас никога няма да останат на едно място. Вие имате нужда от развитие, защото така сте родени – защото вие сте българи. Пожелавам ви да постигнете успехите, към които се стремите и ви благодаря за целия този позитивизъм, че давате пример на всички останали",
каза г-н Чолаков.

Проливният дъжд не помрачи празничното настроение на следовниците на вековната българска традиция, които през тази година бяха двойно повече от миналата. Избата на шато Карнобат събра стотици в лоното на виното, които се насладиха на богатата фолклорна програма.

„Старите местни сортове са шанс България да преоткрие своето богатство и уникалната си идентичност във винопроизводството, и те да бъдат лицето ни пред света. Ето защо с подкрепата на авторитетни учени създадохме програма за запазване на генофонда им, за да разгърнат потенциала си и да раждат най-доброто грозде”, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат” Десислава Николова.

„България спазва европейските стандарти, но с качеството на вината и ракиите от Винпром Карнобат доказахме, че сме много над тези стандарти“, изтъкна и кметът на Карнобат Георги Димитров. „За толкова години в местната власт би трябвало  да говоря спокойно и уверено, когато съм тук. Но аз съм развълнуван. Днес е юбилейното ми, 10-то излизане пред вас, да открия празника заедно с г-н Миню Стайков – като представители на местната общност. Това, че се вълнувам означава, че успехите и трудностите, през които минава  „Винпром Карнобат“ са част от моя живот и от живота на Община Карнобат. Защото „Винпром Карнобат“ е емблема. Това е нашият винпром, който разнася славата ни и ни прави световноизвестни. Ние нямаме друга такава дейност, с която можем да се гордеем далеч зад българските граници. Многобройните отличия – в Бордо, Брюксел, Берлин и още много градове не само в Европа, носят  славата на нашата продукция. И не само -  в Китай, в далечна Америка и в Русия, налагаме  нашите принципи, ценности и стандарти. Вече 28 години. „Винпром Карнобат“ тръгна с уиски, с твърди напитки и забележете – с вина, които имат италиански произход – каберне и мерло. Не само, че успя да ги направи добри за външния пазар, ами ги направи най-добрите в Европа – те донесоха първите  награди.  Днес обаче, когато спазваме европейските правила и принципи, ние болезнено искаме да запазим своята национална идентичност и своя национален облик, своята национална традиция. Да запазим генофонда на българските лозя и да произведем български вина – такива, каквито традицията  ни е донесла.

Нашите димят, рубин, памид,  тамянка, перла, не са по-лоши като потенциал и аромати от тези, които донесохме от Европа. И аз вярвам, г-н Стайков, че с този екип, с тези хора вие ще успеете да ги наложите

– с  обичта, която сме вложили в производството на нашите най-качествени проекти. Нека да си пожелаем нови успехи, нови постижения, да бъде по-богата и по-весела трапезата.  Благословен да е вашият труд, да са благословени вашите семейства, да бъдем живи и здрави и да идваме всяка година тук, на това място. Благодаря ви, честит празник и наздраве!"
, сподели още кметът пред гостите и стотици лозари, дошли да зарежат по традиция на Свети Трифон Зарезан.

Майсторите от „Винпром Карнобат” и тази година ритуално потопиха в съдовете с „Карнобатска гроздова” сребърния кръст,

с който Църквата освети лозята в деня на Свети Трифон, знаейки, че среброто ще я пречисти до съвършенство и ще й придаде частица от светостта на християнската реликва.
Технолозите разкриха, че новата реколта от любимата на милиони нашенци ракия се създава при специални условия и по-ниски температури. Така след дълъг престой с ципите от гроздето се извличат неповторимите аромати на българските сортове, от които ракията добива хармония и мекота.


Точно този уникален вкус от Карнобат даде повод на познавачите да я определят като ракия, съчетаваща вековните традиции на старите майстори с най-новите достижения в лозарството и винарството, а световния елит да й присъди едни от най-престижните награди. „Карнобатска Специална” извоюва Златен медал от водещия конкурс Challenge International Du Vin в Бордо, Франция. Ракията на Карнобат е носител на медали от International Wine & Spirits Competition в Лондон и Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Високите отличия направиха ракията истински посланик на България пред света, коментираха гостите на празника, които се насладиха на новата й, още по-атрактивна визия.

С благодарност към хилядите българи, които избират ежедневно любимото си Chateau Karnobat, създадохме новото му лице.
      
То носи духа на поколенията лозари, вложили сърцето си в нашите вина и е подарък за онези, с които заедно се трудим, съхраняваме традициите и разкриваме уникалния вкус на Карнобат, разказаха енолозите на винпрома.
                         

Дизайнът разкрива по модерен начин класическия характер на серията. Върху етикета е отпечатана старинна фотография от средата на 19 в., пресъздаваща изкусния занаят местните лозари. Chateau Karnobat стават все по-добри с времето, тъй като плодородните лозя, засадени преди близо две десетилетия, с всяка изминала година увеличават потенциала си, а гроздето придобива уникални вкусове и аромати, извлечени от богатата земя на Карнобат. Създадени са по класическа технология и старинни рецепти, предавани от поколения лозари. Елегантната бутилка и тапа им помагат да стареят благородно като стават все по-интригуващи. Класическите вина са любими на потребителите, защото са с отлично качество и предлагат цялата палитра от български и световни сортове на атрактивна цена. А в неповторимия им характер са вплетени почитта към родната земя, труда, културата и българските обичаи, допълниха енолозите на „Винпром Карнобат”.

6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх
Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня
Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Защо не бива никога да оставяте дамската си чанта на пода Чанта, оставена на пода от гост, може да доведе до разорения стопанина