Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Голяма Задушница е - почитаме паметта на мъртвите

В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят
Ключови думи:
Осем седмици преди Великден според църковния календар е неделята, наричана „Месопустна", която народът нарича „Месни заговезни”, „Месна заговезна”, „Месни заговелки”, „Месно заговезно”, „Месно запущоване”, „Малки заговезни”, „Месници”, „Кокошкини пустове” и пр. Това е последният ден, в който се яде месо преди великденските празници.

Задушницата преди Великия пост - Голяма задушница - тази година се пада на 10 февруари. Тя също е  известна като Месопустна. В съботния ден срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на починалите.

С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява месо. Най-традиционни за този случай са блюдата с кокошка.

По християнски обичай през дните от Месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ледени близалки и басейни за животните от бургаския зоопарк в жегата Ледените близалки всъщност са замразени зеленчуци. На хищниците пък се дава и замразено месо Две семейства в Бургас вече кандидатстваха за помощ след пожара в „Острицата“ Едното от заявленията вече е одобрено и по него е отпусната максималната помощ в размер на 1914 лв., второто е в процес на обработка
Арестуваха депутат в Украйна заради корупционен скандал с покупка на дронове Започнало е и вътрешно разследване, заяви президентът Володимир Зеленски Българинът Петър Мирчев опита да продаде оръжия за 53 млн. евро на мексикански наркокартел Той обаче не е преговарял с представители на "Халиско Нова Генерация", а с внедрени от американските служби
„Сектор Г“ избухна срещу ръководството на ЦСКА Стига аматьорщина и посредственост, зоват организираните привърженици Татуировка на врата издаде банда джебчийки от България, вилнели из Италия Три жени с богато криминално досие обирали възрастни в супермаркети в Порденоне, Удине и Бергамо, разплетени са и връзки с нелегални фабрики за цигари под кравеферми
Звездата от сериала „Шербет от боровинки“ е най-красивата жена в света за 2025 г. Пет турски актриси влязоха в топ 10 на глобалната класация, в която освен красота се оценяват и влияние, и репутация Емануела вече е дебела и стара, смятат чалга фенове Други обаче застават плътно зад любимката си
Може ли да повярвате, че този чалга динозавър е на 73 години и разцепва дансинга Милко показа какво значи да си легенда – истинско шоу на живо Крадците напуснаха София и поеха към морето, има ли бум на обирите по Черноморието Празните жилища в курортите стават лесна плячка, СДВР съветва: Уведомете съседите, подсигурете ключалките и не оставяйте имоти без надзор
Този известен бизнесмен е затънал в дългове 37-годишният предприемач и инфлуенсър, който стана по-популярен за обикновения зрител и като участник в кулинарното предаване Hell’s Kitchen Даниел Бачорски, призна в откровено интервю, че макар и да е начело на цял холдинг от печеливши фирми, е натоварен с банкови заеми за милиони левове Как алчността провали сезона в наша съседка, където пържените картофи са 16 евро, магнитчето - 20 евро, а шезлонга - 200 евро Мненията за провала на сезона циркулират – гражданите, които отдават апартаменти под наем, обвиняват ресторантьорите и държавните органи, те пък тях, а туристите – всички заедно