Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

„Снежанка“ без мляко и „Руска“ без яйца - какво съдържат готовите салати?

Ключови думи:
Традиционните рецепти на „Руска салата” и „Снежанка” са добре известни на всички. Индустриалните им варианти обаче все повече се отдалечават от оригиналите, според асоциация „Активни потребители”. То анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други тестове, в сегашния не са извършени лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите декларират. В проучването са включени 13 марки „Руска салата” и 14 марки „Снежанка“, закупени от четири търговски вериги през декември, посочва NOVA.

Оказва се, че само 3 от 14 салати „Снежанка” съдържат кисело мляко, а в поверените марки „Руска салата” няма яйца, но има поне по три консерванта.

„Руска салата“

Освен традиционните съставки (колбас, зеленчуци и майонеза) индустриално произведените и пакетирани салата изобилстват от технологични добавки:

1. Добавени въглехидрати – без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати.

2. Нетрадиционни суровини - освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13 марки) се влагат и свински протеин и/или колаген.

3. Консерванти – готовата „Руска салата” съдържа средно по 3 консерванта. Калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

4. Други технологични добавки - азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки, само в една не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. В две търговски марки е добавен силиций, което представлява фин пясък или пепел.

„Снежанка“

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, обясняват от „Активни потребители”.

1. Добавени въглехидрати - една готова „Снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.

2. Нетрадиционни суровини - отсъствието на основна суровина като киселото мляко е компенсирано с множество необичайни съставки - нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.

3. Консерванти - влагането на консерванти е умерено. Средно по едно съединение, обикновено това е сорбинова киселина.

4. Други технологични добавки - от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни добавки и химикали. Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин - влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

От „Активни потребители” правят и друг извод. От 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология.
1
Коментара по темата
1.
Динко и Перата швестери HD
24.12.2017 21:06:25
Без млякото и роснака в салатата
  Добави Коментар
Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта
АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната
Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни
Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София
Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г.
Козунак от Александрийско тесто! Уникален е! Приготвянето става бързо и лесно, а вкусът е повече от уникален – всички го харесват 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение