Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Порт Прим Арт Фест представя "Кино и вино" с Веселин Савов – една очаквано добра комбинация за ценители

Веселин Савов е претворил двете страсти на живота си и в професионален път. Компания в тези му пътешествия, му прави съпругата му
Ключови думи: Гранд Хотел и СПА "Приморец", Цветана Манева, Георги Тошев, Порт Прим Арт Фест, Бургас, Мария Касимова Моасе, Георги Кръстев
Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест събира изкуства от различни области в един формат и в един град - Бургас. Своето място на този форум, намери и "Кино и вино" - винена вечеря, комбинираща в едно кинокритика с представяне напет елегантни сицилиански вина и кулинарен акомпанимент към тях. Събитието стартира от 20:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, в първият ден на фестивала - 9 октомври.

Вечерта протича под вещото ръководство на Веселин Савов - безкрайно любопитна фигура, с над 20 години опит в професионалните светове и на киноразпространението, и на качествените вина. Темата, залегнала в основата на вечерта, е творчеството на Франсис Форд Копола не само като режисьор, но и като винар. От този интересен факт именно, произтича изборът на г-н Савов. „Страстта на Копола към виното, тръгва от „Апокалипсис сега“. Историята е изключително интересна. Повече за това, как един режисьор става световен винар с две собствени изби, ще разкажа на самата вечеря" - казва с усмивка г-н Савов.

Ето как теоретизира той своя формат "Кино и вино": "В него в забавна форма съчетавам своята дуалистична експертиза - в киното и виното. Дегустацията допълвам с разкази за различните представяни вина и избраната филмова тема".

Роденият в Пловдив Веселин Савов, е завършил кино факултета на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност кинознание. След Академията, започва работа в областта на киноразпространението, като същевременно организира кинолектории и представя премиерните филми в различни медии.

През 1991г. Веселин Савов създава заедно със съпругата си киноразпространителската компания "Съни филмс ентъртейнмънт". Същата година, на 11 юни, те провеждат първата частна кино прожекция в България, за последните 45 години. Това, фактически дава началото на частното филмово разпространение у нас. Бизнесът е с култура, но откъм търговската част. 

Скоро, компанията набира скорост и се превръща в лидер в своя бранш. За период от близо 20 години, са разпространени над 500 заглавия за голям екран, 2000 филма за видео, DVD и телевизия. Партньори на "Съни филмс" са гиганти като "Уолт Дисни", "Юнивърсъл", "Парамаунт", "Пиксар", "Уорнър", "Калъмбия" и други.

Стигаме до въпроса с любимия режисьор. "Всеки от тях разказва история. Не мога да класирам несравними неща. Все пак, ако трябва да посоча някой, който за мен изпъква сред другите, това е Спилбърг" - отсича Веселин Савов. "Прекланям се пред него. Харесвам всичките му филми - трилогията за "Индиана Джоунс", "Челюсти", "Извънземното", "Спасяването на редник Райън".. Мога да ви разкажа интересна история, свързана с премиерата на "Списъкът на Шиндлер". Поради спецификата на премиерата, филмът трябваше да бъде представен един ден по-рано в Полша, Израел, Франция и САЩ. Ние обаче, не бяхме съгласни. Изтъкнахме, че единствена България е отказала да екстрадира евреите си и така де факто ги е спасила. Този факт от историята ни, би следвало да е достатъчно основание за симултантна премиера и у нас. С малко помощ от приятели, нещата се получиха" - разказва Веселин Савов. Направихме премиера в НДК, на която присъстваха 4000 души. Апропо, думите на съпругата ми, че това е най-краткият и най-цветен филм, който е гледала (а той е над 3 часа и е черно-бял), бяха възприети като слоган на лентата от държавите, при премиерното представяне на филма" - разказва кино и вино любителят.

Колкото и интригуващ и предизвикателен да е бизнесът на киноразпространението обаче, той е свързан с огромно напрежение. Многобройните пътувания до Холивуд и по света, срещите с безкрайно интересни хора в един момент вече не са достатъчни за да компенсират. "Един ден, просто спрях да се чувствам щастлив" - казва г-н Савов. "А когато спреш да правиш нещата с изключителна страст, магията изчезва" - допълва той. След почти 20 г. в бизнеса, той и съпругата му се разделят със "Съни Филмс". 

Тръгват си с нагласата, да не стартират други бизнес начинания и да се отдадат на заслужена почивка. "Предадохме се на голямата ми страст - виното. В продължение на 25 години обикаляхме избите в България, Италия, Франция, Австралия, САЩ, срещахме се с енолози и винени експерти. Посещавахме изложенията за вино, участвахме в стотици дегустации." - разказва Веселин Савов.

„Най-голямото винено изложение в света се провежда във Верона, Италия през първата седмица на април. Тогава, винарските изби в Италия вадят новата си продукция на пазара. На последното издание, бяха представени 5800 изби с общо над 60,000 етикета вина. По мои сметки, четирите дни, в които се провежда изложението, не са достатъчни само да се изчетат етикетите на вината, ако за това се отделят по осем часа на ден“ – разказва той.

"По време на друго пътуване, в Сицилия, посетихме една конкретна изба там. Впрочем, вината, които ще представя на Порт Прим Арт Фест, са точно от нея. Тогава, купихме 300 бутилки - за нас и за приятели. Оказа се обаче, че всички много харесаха виното - и искаха също да си купят от него. Това търсене, съчетано с опита и увереността, които бяхме натрупали в областта на вината, доведе до решението ни да основем "Кино и вино" - споделя г-н Савов.

"Фирмата ни се занимава със селекция, внос и продажба на вино от малки изби от Италия. Портфолиото ни включва повече от 50 етикета на вина от Тоскана, Сицилия, Пулия, Трентино Алто Адидже, Венето, Марке, Пиемонт и други. На година реализираме около 17 хиляди бутилки бутикови вина. Основният ни таргет са частни и корпоративни клиенти, както и избрани заведения. Организираме винени вечери и дегустации. Патентовахме формата „Кино и вино", като нестандартна форма на представяне както на виното, така и на филмовите събития. Формата има повече от 40 издания до момента" - обобщава Веселин Савов.

После, разказва още за виното. "Отдавна ми е страст - още, когато хората търсеха Каберне от Совиньон" - смее се той. "Виното е библейска напитка със силен наситен емоционално-исторически план. В оригиналното издание на "„Приказки от хиляда и една нощ“, думата "вино" се споменава над 18,000 пъти! Виното е изключително интересно. Всяка година, то започва отново - с нова реколта добра или лоша, съпроводена от съответни вятър и дъжд.“

Българинът започва да има вкус към вината и започва да разбира, че домашното вино не е най-доброто и ако към него се добавя лимонада, това е, за да може да стане пивко. Податлив е на модата – а в последните десет години виното се превръща в сериозна тенденция. То е символ на определен лайфстайл и положение в обществото. Към него се обръщат обичайно хората над 35г., с добро образование и финансови възможности. Разбира се, много хора пият, защото е модерно. С особена сила това важи за младите дами. Това обаче, е до време. В един момент вкусът надделява.“ – разказва г-н Савов.

Според него, добре е ако искаме да поемем по осъзнат път към виното, да започнем с дегустации. За него, отправната точка е била Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ в Пловдив. „Вкус се изгражда с тестване, за да установиш собствените си предпочитания. После, може да се премине към по-професионални стъпки като различаването на ароматите. Най-сложното при виното е, че човек не може да изкаже, какво му харесва. Нещата започват да се получават при достатъчно практика. Българите като цяло, имаме афинитет към мерлото“ – заключва той.   

Добавя няколко финални изречения, в посока извечната комбинация храна и вино. „Важно е, човек да култивира вкуса си към храната и виното към нея. Лично аз, не съм пурист и не държа на твърди комбинации – примерно, не винаги комбинирам рибата с бяло вино“ – продължава разказа си г-н Савов. „Храната подчертава виното и виното подчертава храната. В това партньорство, водеща роля, разбира се, има храната, въпреки, че има хора, за които е обратното. Друга особеност на виното е, че то не търпи твърд алкохол. Той притъпява рецепторите. Малко бира преди него обаче, е добър избор. Тя обръща PH-то в устата и премахва вкусовете. Добрите дегустатори често я използват, преди да пристъпят към опитване на вината“ – издава още тайни от кухнята той.

За повече – заповядайте на Порт Прим Арт Фест – фестивалът на изкуствата с организатори и домакини община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец и творчески директор художникът Стефан Божков. Веселин Савов е претворил двете страсти на живота си и в професионален път. Компания в тези му пътешествия, му прави съпругата му. Истории край тях, с тях - много. По-важното обаче, е да имаш талант да ги разказваш. На него това се удава с лекота. Заповядайте да ги чуете на „Кино и вино“ - от 20:00 часа, на 9 октомври, в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас.
Куверт за събитието: 29.00 лева на човек.
Ще бъдат представени следните вина:
Бяло вино ТИМПУНЕ, сорт: Грило, 2016, изба Карузо& Минини, област Сицилия,/
TIMPUNE, grape Grillo, cantina Caruso&Minini/;
Бяло вино КУСОРА, сорт: Шардоне, 2016, изба Карузо&Минини, област
Сицилия,/CUSORA, grape Chardonnay, cantina Caruso&Minini/;
Червено вино КУСОРА, сорт: Каберне совиньон, 2013, изба Карузо&Минини,
област Сицилия,/CUSORA, grape Cabernet sauvignon, cantina Caruso&Minini/;
Червено вино КУТАЯ РЕЗЕРВА, сорт: Неро д'Авола, 2013, изба Карузо&Минини,
област Сицилия,/CUTAJA RESERVA, grape Nero d'Avola, cantina Caruso&Minini/;
Десертно вино , сорт: МОСКАТО СИЦИЛИЯ, изба Ломбардо, област
Сицилия,/MOSCATO SICILIA, grape Moscato, cantina Lombardo/;
Тъй като вината не са налични в търговската мрежа, гостите ще имат възможност ако желаят да ги закупят на място.

За повече информацияи закупуване на куверт: +359 877 850 001|info@portprim.bg
Официален уебсайт на фестивала: www.portprim.bg
Плуващи кифлички – само вода сол и брашно, а стават разкошни и много мекички! Всичко, от което се нуждаете, са малко продукти и равна, гладка работна повърхност и процедурата по-долу, за да си приготвите невероятната рецепта Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране Това ще става чрез безлихвен кредит от ББР 
Сашко от Перник пак изчезна След първия инцидент той вече ходи с проследяващо устройство Части от Германия, Белгия, Нидерландия са под вода, дъждът на места не е спирал от 4 дни Щетите са огромни 
Гаджев обвини службите в политическа обвързаност Политикът призова да се залага повече на професионалисти в МВР, а не на политически лица 71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо Възрастният мъж е в ареста
Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало 3 картофа, 3 яйца и 300 грама кайма – зверска вкусотия в тиганче За бърз обяд или вечеря!
Животът на тези зодии вече няма да е същият Според астроложката Василиса Володина, до края на май те ще успеят да пренапишат съдбата си Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък
Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място С тази райска мека тортичка без печене ще забравите за тирамису, направо се топи в устата! Толкова е мекичка, че буквално потъваш в разкоша от бисквитки, плодове и нежен крем