Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Байкова: Храните за българския пазар са с нискокачествени суровини (ВИДЕО)

Проф. Донка Байкова с Богомил Николов от „Активни потребители“ участваха в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България
Ключови думи: Донка Байкова, Богомил Николов, потребители, двоен стандарт, шоколад, колбаси,

В България съществуват двойни стандарти за хранителните продукти. Те се произвеждат с повече нискокачествени суровини и Е-та за нашия пазар, отколкото за износ, а това не бива да се случва. Трябва да уважаваме повече потребителите. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ  експертът по здравословно хранене проф. Донка Байкова.
Заедно с Богомил Николов от „Активни потребители“ тя участва в експеримент. Двамата познаха кой шоколад е за износ и кой за България. Не откриха обаче разлика при колбасите.
Водещата на „Чети етикета“ Биляна Гавазова каза, че единият е купен от Германия, а другият- от родния пазар. Двата шоколада обаче се различават по цвят.
Проф. Байкова обясни, че българският е с по-малко какао и по-различни мазнини. Те полепват по лигавицата, добави тя.
Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни.
България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.
Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас.
„Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно киселинния състав. Сравняваме етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите”, каза гл. ас. Гинка Калинова.
Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да удостоверят съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.

2
Коментара по темата
2.
#
26.05.2017 14:46:49
Emiiii taka ste si izbrali
1.
www
26.05.2017 11:34:45
Повече от ясно е, че тук се предлагат и продават храни втора, трета ръка и то с ниско качество!Затова и рака , и инфарктите, и инсултите зачестиха...
  Добави Коментар
Скандал с Макрон Някои твърдят, че се е дрогирал във влака за Киев! От Франция категорично отрекоха Взима важно решение Васил има 2 рози, дамите пък са двойно повече
Много е болна Кели от "Женени с деца" почти не излиза от къщи Буря в "Ергенът" Мартин и Даниела с първи скандал, след като заживяха в едно имение
Получи огромно признание Надал с разгромна победа в престижна класация Прави съдбоносен избор Виктор решава за Любомира и Клаудия в утрешния епизод на реалитито
Информационният здравен център Ashkan Life чества 10 години и посреща в нов офис Широкият спектър медицински услуги – от диагностика до крайния стадий на лечението и индивидуалният подход са най-важният белег за успеха Пожар в къщата на Стармър Гъмжи от полиция около дома
Проблем с тока и метрото в Лондон Преустановено е било движението по две линии на метрото Тръмп е готов да отиде в Истанбул, чака се решение на Путин Може да има среща между 4 президенти
Шокиращ инцидент в Германия, замесени са деца 14-годишно момче е прободено много тежко от 17-годишен, друг тийнейджър също е ранен Почина известен бизнесмен Близките му веднага подали сигнал на спешния телефон 112, но пристигналите медици само констатирали смъртта му