Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Милослав Хугасян - Хуг: Уиски The Macallan е история, иновация и инвестиция

И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824"
Ключови думи:

28-ми април е вечерта, която уиски обществото в Бургас и региона, ще запомни с една легендарна среща. В Гранд хотел и СПА "Приморец" гостува лично The Macallan - питието с корени в далечната 1824 година. Вечният шотландски еликсир бе представен от The Macallan Amber, The Macallan Sienna и Rare Cask. И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824".

Компания на всяко от тях, с оглед максимални богатство, разнообразие и симбиоза на вкусовете, правеха гурме творенията на шеф Ивелин Кръстев, когото гостите от The Macallan разпознаха като голям кулинарен творец и магьосник. Всичко започна с отличителния The Macallan аромат, който бе маркирал лобито на Гранд Хотел и СПА "Приморец" като изкушаваща локация на вечерта, преливаща от обещания. Чашите, пълни с вкус от Шотландия и испанско шери, очакваха гостите, здраво стъпили върху подложка с подробни спайдър диаграми - или с други думи казано, карта на вкусовете. Тя бе пътят, по който Милослав Хугасян - Хуг, водеше умело пътешествениците в света на уиски The Macallan.

Милослав е изключителен гайд в света на уискито, за който тайни няма. Зад гърба си има над 200 уиски дегустации. Професионалният му път го води от рекламна агенция, в която създава продукти и контент за алкохолни марки, до момент, в който самите те го избират да ги представлява. Определя се като уиски любител и ентусиаст, с 13-годишен опит. Днес е посланик и маркетинг мениджър на марките на Едрингтън в premium spirits екипа на CCHBC Bulgaria. Прелива от "страшни истории" и приказки от дестилериите, които обикаля и срещите си с хората, създаващи уиски. Ако някой ден реши да ги събере в книга, то тя определено ще е прелюбопитно четиво, с отчетлив шотландски аромат, вкус и митология, отлежали в бъчви от испански дъб, с предишен обитател качествено шери.

Вечерта в Гранда на Бургас върви леко и неусетно. Гостите са потънали във вкусове и текстури, а напред в пътешествието ги води Хуг. Информативна мултимедийна презентация, дава пълнокръвност на разказите му и ги облича в картини.

Първото питие на вечерта е испанско шери Олоросо. Сервитьори с бели ръкавици се грижат изисканите творения на шеф Ивелин Кръстев да стигат до гостите в точния момент, към точното за тях уиски. The Macallan Amber допълва суши урамаки сьомга. За The Macallan Sienna е отредена круша с мус от синьо сирене и прошуто. Финалът е с The Macallan Rare Cask, придружен от шоколадова сфера с фарс от мак и ягода. Уиски срещата гостите оценяват изключително високо. Отбраният кръг публика, извиква въпросът за уиски културата в България.

Милослав споделя, че българинът има много добра култура на консумация на алкохол. "Пием, за да се наслаждаваме, а не за да се нокаутираме"- обобщава наблюденията си върху родните сблъсъци с градусовите питиета той. Уиски фестивалът, който тази година ще се проведе за 6-ти пореден път е стабилно доказателство, за любовта на българина към това конкретно питие. Създават се нови вкусове и идват нови лица, което говори за все по-увеличаващ се интерес и публика. Търсенето на нови ритуали в уискито води до появата на различни аксесоари и творения, целящи обогатяване на изживяването. Такива са примерно, придобилите широка известност отвъд океана whiskey stones - алтернатива на стандартните кубчета лед, изработени обаче от камък. Целят изстудяване на питието, без "разводняване". Хуг ги определя като по-скоро екстравагантни отколкото начин, да се насладиш на уискито си по-пълноценно. Счита, че няколко капки вода в чашата са предпоставка за разгръщане на вкуса, застъпена в световен мащаб. Споделя и за други новости, които са били представени на уиски феста у нас. Сред тях са дървени бутилки и дъбови кубчета, които целят допълнително "овкусяване" на питието.

За него, е хубаво, всеки уиски любител, да си има свой ритуал, независимо от неговите измерения. За Милослав, всеки може да "възпита" вкуса си и да се научи да разпознава отсенките и нюансите, в дадено питие. За него, това е въпрос на mind set - или настройка. Смята, че едно уникално преживяване е в състояние да се превърне в преломна точка, която да обърне представата на човека относно дадено питие. За него повратният момент е срещата му с т.нар. опушено торфено уиски. Сочи създаването на нови вкусове като най-актуална тенденция към момента, в света на уискито. Те се постигат чрез комбинации на различни бъчви. Тук посочва и основна инвестиция на The Macallan, която е един от шестте основни принципа на бранда - именно в бъчвите.

Те са от пет конкретни бодеги (исп. изби), разположени близо до Херес, Испания. Там са и локалните бъчварници, в които от испански дъб се правят бъчвите с внушителна вместимост от цели 500 литра. Дървото съхне в продължение на 18 месеца. После, се обработва на материал за бъчвите и съхне още толкова време. В така приготвените бъчви в бодегите, за период от 18 до 24 месеца отлежава прочутото местно шери или Vino de Jerez - подсилено вино. Чак след тези 4 до 5 години, идва ред в бъчвите от испански дъб да отлежава The Macallan. Дървеният материал, от който тези бурета са изработени е по-порест и затова по-лесно дава цвят. Използват се и бурета от американски дъб. Те носят нотки на ванилия и цитрус към вкуса на The Macallan.


Брандът е отговорен към природата. За всяко отсечено за направата на бъчви дърво, се засаждат нови две.

Цветът е друг от основните принципи на The Macallan. Тук той е изцяло натурален и непроменлив във времето и при излагане на слънце. Това е така, защото той е изцяло естествен и се дължи на бъчвите. Фината намеса на мастър дестилера на The Macallan Боб Далгарно, е гаранция, че цветът винаги е еднакъв за съответните серии. Редица други компании постигат това цветово съответствие чрез прибавяне на карамел. Това е абсолютно позволен подход, които няма отношение към вкусовите качества на уискито.

Уникални и основополагащи за The Macallan, освен вече споменатите изключителни дъбови бъчви и естествен цвят, са и специфичните медни казани. Следва The finest cut - едва 16-17% от дестилата се слага да отлежава - останалото се използва в бленд уиски. Типичен и разпознаваем символ на бранда е и Easter Elchies House или домът, разположен в сърцето на 390-акровото имение The Macallan. Неговият силует присъства на всяка бутилка от знаковото питие. Последният стълб от шест извечни ценности на бранда, е самото уиски The Macallan - символ на традиция, комбинирана с иновации и определено устойчива инвестиция във времето.

The Macallan търси неуморно нови изкушения, които предлага на своята публика. Можете дори да заявите собствена бъчва, която да напълните с уиски. Интересът към тази инициатива е толкова голям, че списъкът е запълнен за три години напред, въпреки че съдържанието на собствената бъчва, ще отлежава за период от 12 години.


Брандът работи в тясно сътрудничество и с френската компания за ювелирен кристал Lalique. Серия от шест бутилки 60 до 65 годишно уиски The Macallan in Lalique Six Pillars Collection е продадена преди няма и месец в Тайван, за внушителната сума от 1 млн. долара. У нас, бутилка от серията The Macallan in Lalique VI “Peеrless Spirit”, е реализирана за 65 хиляди лева.

The Macallan влага изключителни усилия и в т.нар. food pairing - или комбинацията на уиски с храна. Работи се в тясно сътрудничество с изтъкнати мастър шефове от цял свят, сред които вече е и шеф Ивелин Кръстев от Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд хотел и СПА "Приморец". Сред партньорите им са и Roca Brothers, всеки от които е доктор хонорис кауза на Университета в Херона, Испания и носител на National Gastronomy Award на Испания. Техният ресторант El Celler печели световното отличие Best Restaurant Award за 2013 и 2015г. В колаборация с тях мастър дестилерът на The Macallan Боб Далгарно създава The Macallan Edition 2.

Уискито на брокерите The Macallan, с уверена ръка пише своята история и днес. След всяка голяма сделка на Уолстрийт, брокерът купувал най-скъпата бутилка от знаковия бранд, за да отпразнува победата си. Част от легендата The Macallan, усетиха и гостите на класния Гранд Хотел и СПА "Приморец" - мястото, където традициите оживяват, а всеки детайл е съвършенство.
Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете
Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът
5 съвета за презареждане на любовта Не забравяйте за флирта Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г.
70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Природни методи против пигментни петна по кожата Как да изгладите и изравните тена
7 признака на здравословна привързаност във връзката Вижте кои са те Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън