Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да си направим oсетинска бира

Ключови думи: осетинска, бира
Нашият народ има стотици рецепти за бира – колкото са семействата, толкова навярно са и нюансите за приготвянето ѝ. Всеки осетинец е готов да докаже, че най-добрата домашна бира е правела баба му", разказва Георгий Дидаров, началник на пивоварния отдел в завод "Бавария", който прави и традиционно, и осетинско национално пиво.

Георгий е един от малкото мъже-пивовари в Северна Осетия. Повечето занаятчии в този бранш са жени. При това, според осетинската традиция, бирата се прави от най-възрастната жена в семейството. Дидаров разказва, че и той е получил в детството си рецепта от своите баба и мама.

През есента във Владикавказ, столицата на Северна Осетия, се провежда фестивал на националното пиво – "Ирон Багани" или нещо като местния "Октобърфест". Дидаров е един от съдиите в конкурса за най-добър пивовар. В деня, когато се провежда фестивалът, Георгий успява да дегустира 150 вида местна бира.

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Bavaria GroupСнимката е предоставена с любезното съдействие на Bavaria Group

Осетинското пиво се отличава силно от традиционното. На първо място, съдържанието на алкохол е по-ниско – само 1,5 градуса, няма пяна, а цветът му е от тъмнокафяв до черен. На второ място, този продукт е ръчно изработен – тук не е нужна никаква технология.

"В днешно време производството във всички пивоварни заводи е автоматизирано", казва Дидаров. "Само осетинското пиво не се прави с помощта на машини. Дори и в завода си го правим по стария начин – кладем огън, поставяме върху него голям меден казан, в който пържим малц... Ухае навсякъде. Спомням си, при нас се провеждаше бизнес конференция – пристигнаха бизнесмени в костюми. Първо излязоха на улицата и останаха учудени, когато видяха огъня, а аз им обясних: "По друг начин нашето пиво не става".

Осетинското пиво като празничен ритуал

Културата на пивоварството у осетинците е много древна. В Нартския епос, който започва да се събира още преди новата ера, има цикъл от разкази от XIII-XIV век, където се разказва за появата на пивото.

Според тази легенда героят на епоса – един от военните вождове – веднъж видял в гората птичка, която клъвнала хмел и паднала на земята жива. Нарт я отнесъл в дома си и разказал за случилото се на жена си Шатане. Жената измислила да смеси хмел със смлян малц и така се появила осетинската бира.

Осетинското пиво е задължителен атрибут при празнуването на религиозните празници в републиката, които се провеждат всеки месец. Осетинците пият националното си пиво около кръгла маса, като по традиция най-възрастният мъж чете молитва върху бирената чаша, отпива и дава на най-младия в групата също да отпие. Най-малкият може да е на 1,5-2 години. След това чашата се завърта около масата и всички отпиват. В Осетия около такава маса се събират само мъжете – жените само донасят угощението. Но в съвременния живот традицията се е смекчила – жените също могат да присъстват на тържеството.

Осетинска бира

Време за приготвяне – 5 часа + 5-7 дни за ферментация



Продукти:

Препечен малц – 5 кг
Питейна вода – 10 л
Хмел – 50 г
Мая – 100 г
Захар – 100 г


Това пиво е екологично чист продукт. Според изконната традиция то се вари в меден съд на огън. Но днес градските хора са се научили да го правят и в желязна тенджера.

Запържете в съда малца до златист цвят, залейте го с топла вода – осетинците често използват изворна вода от планината.

Прехвърлете малцовата каша в плетена кошница, за да се отцеди. Вътре остава само гъстата смес, която трябва да върнете обратно в тенджерата.

Прецедената отвара варете 1-1,5 часа. После добавете хмела и варете още един час.

Добавете мая, разтворена в малка част от отварата, и захар.

Отварата е готова. Прецедете я през сито и я налейте в стъклен съд за ферментация в тъмно, прохладно помещение – например мазето или килера.

Готовото осетинско пиво трябва да се пие охладено, а още по-добре ще е, ако добавите към него малки национални пирожки – със сирене, месо, картофи и цвекло.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Кола се вряза в пълен с хора басейн във Франция след объркване на педалите Майка и дъщеря ѝ оцеляха, след като автомобилът им потъна в басейн пред очите на плувци и спасители Три зодии ще имат пробив през 2026 година Планетарните влияния ще подкрепят личностното им развитие и професионалния им напредък
Тостът "Скаген" - как един сандвич се превърна в символ на шведската кухня Рецептата със скариди и майонеза е обичана традиция в Швеция и отвъд Станка Златева: На следващата олимпиада искаме българи, а не натурализирани състезатели Легендата в борбата зове за единство и дисциплина преди началото на подготовката за новия олимпийски цикъл
Агресивен нов вариант на грип А се разпространява по света: лекарите предупреждават за тежки симптоми Щамът H3N2 (подклад K) причинява по-тежко протичане, а по-ниската ваксинация увеличава риска от сериозен грипен сезон Китайската полиция тества смарт очила с изкуствен интелект и преводач Новата технология ще помага на служителите на реда при проверки, комуникация с чужденци и наблюдение в зони с ограничен достъп
Съдът остави в ареста Росен Кръстев - Стъкларя, обвинен за лидер на престъпна група Сред задържаните са полицаи, включително началник от Пето РПУ, а още едно лице се издирва от прокуратурата Нови научни данни поставят под съмнение представата за вейповете като "по-безопасна алтернатива" Пушенето им увеличава риска от инфаркт и инсулт, сочи последно проучване
Русия обяви Deutsche Welle за „нежелана“ и фактически забрани дейността ѝ Решението идва на фона на напрежението между Москва и Берлин заради войната в Украйна Все повече сигнали за хлебарки в жилищните сгради: експерт предупреждава за ръст на заразяванията Дезинфекционни фирми отчитат скок на заразяванията в големите градове, а експерт предупреждава: проблемът рядко е само в един апартамент
78 млн. лв. дупка в социалния бюджет: защо хората с ТЕЛК растат лавинообразно Данните на социалното министерство показват системен ръст на разходите за лични асистенти и помощи, който поставя под въпрос устойчивостта на социалния модел Коледа и Нова година са най-рисковият период за изневерите Алкохолът, прибрали се приятели от близко и далеч, и силни емоции превръщат празниците в капан за неверните