Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Поръчвате храна за вкъщи? Никога не я притопляйте после!

Ако не я изядете, просто я хвърлете
Ключови думи:
Стане ли въпрос за поръчка на храна за вкъщи, обикновено очите ни са по-големи от това, което стомасите ни могат в действителност да поберат. Така че в много случаи, след като обилно се нахраним, след нас има остатъци от храна, които трябва да съхраним, за да си направим на другия ден още един вкусен обяд или вечеря, пише gotvach.bg.
Колкото и удобно да ви звучи, ако не са приготвени правилно, тези вкусни ястия могат да причинят някои сериозни проблеми и дори хранително отравяне.
Британската Агенцията за хранителни стандарти изчислява, че общият брой на хранителните натравяния от закупена храна за вкъщи е около един милион на година.

Експертите смятат дори, че случаите са много повече, но не всеки път хората посещават лекаря. Изследванията сочат, че най-често натравянията са от консумацията на пилешко месо, яйца и други пилешки продукти.


Качеството на храната вероятно няма да бъде подобрено чрез повторно нагряване, но е важно да се уверите, че храната е приготвена добре, съветват експертите. Те предупреждават, че освен с пилешкото трябва много да се внимава и с ориза. Експертите казват, че поръчаният ориз трябва да се консумира веднага, без да се оставя и претопля на другия ден.

Това е така, защото поради съставките в ястието след няколко часа се развива бактерията Bacillus CEREUS, причиняваща хранително отравяне.

Специалистите успокояват, че има начин да съхраните храната, която не сте изяли. Оставете я да се охлади, а след това я замразете в камерата на хладилника.
Претоплете я само веднъж и то в рамките на 24 часа. Така ще се предпазите от хранително натравяне. Затоплянето трябва да стане на температура повече от 70 градуса, за да сте сигурни, че всички вредни бактерии ще бъдат убити.

Именно поради приготвянето на храната в ресторантите на неподходящи ниски температури се дължат и повечето случаи на хранително отравяне, казват още експертите.
2
Коментара по темата
2.
Digu
06.07.2016 15:18:48
ПрИтоплените репортери на ФлЕгман :)
1.
_nib_
05.07.2016 20:35:28
Манджата се яде топла веднага след приготвянето и.След това само вадя от хладилника,изчаквам малко и ям.Микровълновата не я ползвам пък изобщо.
  Добави Коментар
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка Военният хибрид залага на скорост и изненада, а не на броня Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара Легендарният футболист бе изненадан с един от най-редките модели на Richard Mille по време на обиколката си в Индия
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км Покривна кутия, спаднало налягане в гумите и излишен багаж - зимни грешки, които струват скъпо Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли Новата система обещава по-бърз трафик и по-малко емисии, но крие и рискове от киберзаплахи
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия Производителите предупреждават: новите правила на ЕС за хибриди и емисии след 2035 са икономически неприложими Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си Коледа без близки не е провал, а шанс за тишина, осъзнатост и нови избори
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си Годината отключва решителни промени за три въздушни зодии, които вече не могат да отлагат личния си път Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати Процедурата за мандатите започва, но партиите не показват воля за стабилно управление.
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори Цената на благородния метал скочи с близо 60%, а интересът у нас бележи исторически връх Мария Цънцарова не е освободена от работа бТВ води разговори за нови проекти с участието на Цънцарова през 2025 г.
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми Контролните измервания на РИОСВ и ИАОС не отчитат превишения на нормите за качество на въздуха във Велико Търново Игнажден чука на вратата: Вярвания, ритуали и как да посрещнем късмета Народни обичаи и забрани, свързани с началото на новата година според българския календар