Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо

Ключови думи:
Който не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.

Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.

Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.

На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.

Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.

За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините
Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът
Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв.
Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му
Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Козунак от Александрийско тесто! Уникален е! Приготвянето става бързо и лесно, а вкусът е повече от уникален – всички го харесват