×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Суперполезни храни се продават под носа ни, мнозина не знаят магическите им свойства


Суперполезни храни се продават под носа ни, мнозина не знаят магическите им свойства
Годжи бери е храната на бъдещето, но у нас струва много скъпо - около 50 лева за килограм
10 Април 2016, Неделя, 21:44 ч.

В родните магазини има и по-евтини заместители, пробвайте, ще се преродите
Популярността на здравословната храна набира обороти. Чипсът и шоколадите се заменят от смеси от плодове и орехи, натурални десерти със семена и какаови зърна, напитка въз основа на ободряващия чай и кокосовата вода. На повечето продукти можете да прочетете надписът: "superfood".
Суперфудът може да бъде разделен на три категории – продукти за здравето /годжи бери и асаи, спирулина на прах, семена чиа/, за красота /кокос, алое вера, семена от грозде/, за жизненост /чай мате, какаови зърна/.
Но учените не бързат да приписват полезни свойство на всичко ново от Тибет, Австралия и Япония. Още от 2007 г. в Европейския съюз е в сила препоръка, според която наименованието "superfood" на опаковката на стоката може да се използва само при наличието на изследвания, доказващи полезните свойства на продукта. Ако доказателството отсъства, в рекламата на стоката е забранено да се дава обещание за целебна сила на екзотичната храна.
Преди това напълно свободно на храните се преписваха всякакви вълшебни свойства. В тази връзка само до преди десет години в Германия се приемаше, че червената боровинка е чудо продукт. Боровинковите сокове, екстракти и всякакви продукти на основата на този плод обещаваха на потребителите да забравят завинаги за циститите и всякакви други проблеми с отделителната система. Но когато нещата стигнаха до сериозните изследвания, се оказа, че този червен плод не е способен да замени лекарствените препарати – чудодейните му лечебни свойства така и не бяха доказани. Въпреки това продажбите на напитки от боровинки в продължение на години бележеха стабилен ръст.
Ягоди и семена вместо оцет
Ако преди 20 години за супер здравословна храна се смяташе ябълковият оцет, в началото на 2000 г. - боровинките, то днес броят на вълшебните чудо продукти е нараснал до няколко десетки. Според изследователите популярността на тези храни е циклична, на всеки няколко години в магазините се появява ново вълшебно наименование. Необходими са около три-четири години, за да се превърне продуктът в разпознаваем, след това настъпва пикът на продажбите по високи цени, след което цената отново се понижава.

Сега в супермаркетите се наблюдава бум на семената от чиа, които са богати на Омега-3 киселени. „Мастните киселини са прочути със своите противовъзпалителни свойства. Но в каква степен редовната употреба на семената чиа влияе върху сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака предстои да бъде установено от учените“, твърди говорителят на Германското дружество за обществено хранене Анте Гал в интервю за берлинския вестник „Дер Тагесшпигел“. До появата на резултатите от изследванията трябва да се отнасяме скептично към обещанията на опаковките.
Консумацията на тази суперхрана в Германия през 2014 г. се увеличи пет пъти само за една година. Общата сума от продажбите на семената на ацтеките е достигнала 4,5 милиона евро, отбелязва ДВ. Германия, както и преди заема второ място в света след САЩ по годишни приходи от продажби на биопродукти, които достигат 8 милиарда евро.
“Продавачите на така наречените „суперхрани“ използват еднакви стратегии за излизане на пазара. Тези стоки са популярни благодарение единствено на своята екзотичност и уникалност“, обяснява експертът по хранене и представител на Центъра за защита на правата на потребителите в провинция Северен Рейн-Вестфалия Ангела Клаузен. Най-популярната стратегия днес е да се напише на етикета за наличието на антиоксиданти, които както е известно са способни да се борят със свободните радикали. Но не си струва да се увличаме по подобни храни – прекомерната им консумация може да предизвика маса негативни последици.
Не само полезни, но и опасни
Не трябва да се забравя, че екзотичните продукти идват от далечни страни и никой не знае в какви условия са отглеждани и съхранявани. Например, многобройните изследвания доказват, че в чая от Китай се съдържа голямо количество пестициди и тежки метали. А младите пшенични кълнове витграс и годжи бери съдържат пестициди.
През 2013 г. Федералният институт за медикаменти и медицински продукти в Бон (BfArM) публикува предупреждение, в което се говори за намаляване на лекарствените свойства на антикоагулентите при едновременната употреба на годжи бери. Тези препарати срещу тромбоза не се препоръчва да се приемат съвместно със суперхраните, тъй като дори три-четири чашки чая с годжи бери могат да доведат до кръвотечение.
Освен това плодовете и растенията, отглеждани на други континенти, могат да доведат до алергии. Експертът Ангела Клаузен съветва да се консумират преди всичко местни продукти, а след това – екзотични.

Достъпната алтернатива
Суперхраните могат да се купят достатъчно лесно – заради своята популярност те винаги могат да се намерят в магазините с органични храни или аптеките, но тяхната цена може да наруши спокойствието на привържениците на здравословното хранене. Малцина знаят, че на рафтовете в обикновените супермаркети винаги има по-евтини аналози.
Например, орехите съдържат не само мастни киселини, но и мелатонин, който е важен за работата на мозъка. Шипката и лимоните са богати на витамини, каротиноиди и антиоксиданти. Антивъзпалителните свойства на тези продукти е доказана от десетилетия.
Асай бери от Бразилия, чийто здравословен ефект е доказан само при тестове, може с лекота да бъде заменени от боровинки или френско грозде. В тези плодове се съдържанието на витамин С също е високо. На Годжи бери от Китай се преписват антивъзпалително въздействие, което е било доказано в резултат на 20-годишното изследване. Но опитът не се е провеждал със сок и плода, а с отделни полизахариди.
Отлична алтернатива на семената чиа – лененото семе, което струва 8 пъти по-евтино. В резултат на изследванията е била установено, че ленът положително влияе на стомашно-чревния тракт, освен това учените говорят за възможното противораково въздействие. До ден-днешен ползата от семената чиа не е доказана научно.
Анте Гал потвърждава, че много от чудодейните продукти съдържат голямо количество витамини, минерали и незаменими аминокиселини. „Но цената на суперхраните е много по-висока от цената на местната храна, която също е богата на полезни вещества“, коментира експертът и добави, че европейците не страдат от дефицит на витамини, затова в ежедневната диета не е задължително да се включват твърде екзотичните плодове. /БГНЕС

В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Марина
10.04.2016 19:43:28
2
4
Наистина,че има много по-полезни храни от тези,които
ни предлагат разни съмнителни
сайтове и хипермаркети.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това беше - те се разделиха Това беше - те се разделиха Каква точно е драмата, не е ясно, известно е само, че Валерия е в Гърция със свои близки Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Двамата явно са били близки приятели, защото костинбродският славей въобще не се притеснява да гушка русата напаст Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Марта Евтимова е утвърден професионалист с над 20-годишен богат телевизионен опит Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Жана Бергендорф е значително променена  Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на Комисията за защита на потребителите и наказания срещу спекулата Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на Комисията за защита на потребителите и наказания срещу спекулата В държава със слаби и превзети институции, като нашата, трябва да имаме коректни механизми срещу безумното вдигане на цените покрай влизането ни в еврото, категорична е тя Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич
Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... 23-годишната Оливия Корбиер получи мозъчен кръвоизлив, увреждане на белите дробове, счупен таз, нос и три фрактури на прешлена, когато падна от 5 близо в пропаст в Банско през март Какво се случва днес със синът на Ламбо Какво се случва днес със синът на Ламбо Днес младото момче вече е пораснал мъж, който определено има с какво да се похвали Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори