×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чакаме много нови инвестиции в Бургас, ще разкрием стотици работни места


Чакаме много нови инвестиции в Бургас, ще разкрием стотици работни места
Имаме конкуренция в Пловдив, София и Русе, но смятам, че ги превъзхождаме, каза Стамен Стаменов, директор на Индустриалния парк
03 Април 2016, Неделя, 23:57 ч.
Източник: Радио "Фокус"

Тук ще стъпят фирми от Китай, Холандия, Украйна, Германия, та дори и Иран

- Г-н Стамов, има ли интерес от страна на чуждестранни инвеститори към Бургаската индустриална зона? В какви професионални сфери са те?

- Да, забелязва се повишен интерес в последните месеци към „Индустриален и логистичен парк – Бургас“. Това е свързано с различни видове производство от страна на чужди инвеститори. Това засяга автомобилната промишленост и производство на различни хранителни продукти. Имаме сключен меморандум с Китай за завод за производство на олио. Има интерес от чуждестранна фирма, която би желала да произвежда проводници от най-различно естество в Бургас. Има представители на лека промишленост, на електроника дори. Една фирма за производство на високотехнологични изделия също прояви интерес, но дали ще стигне до договор, това ще покаже бъдещето.

- От кои страни са тези компании?

- Засега това са Холандия и Украйна. Има интерес и от една фирма от Германия за рециклиране на най-различни видове материали. С нея проведохме предварителен разговор и предстои по-задълбочен. Надяваме се на сътрудничество с тях, тъй като те също използват високотехнологично производство.

- Колко са компаниите, които в момента развиват дейност на територията на Бургаската индустриална зона? Колко от тях са чуждестранни и от кои страни са те?

- Засега все още сме на етап строителство. Все още инвеститор при нас не е изградил напълно своята база. Очакваме две чуждестранни фирми да започнат да строят и да работят при нас. С тях сме в много напреднал етап на преговори. Съвсем нормално е, първа линия вече е изкупена и там се строи. Първите две фирми ще заработят до около месец. Те са български. Едната е за производство на бетонови изделия и бетон, а другата е за производство на храни за домашни любимци.

- Колко работни места се очаква да се разкрият в обозримо бъдеще?

- Очакваме стотици работни места да се разкрият. Не се ангажираме с точна цифра. Нашата идея е тези места да са максимално повече, за да защитим публичния интерес.

- Какви са изискванията на потенциалните партньори и клиенти? Срещате ли трудности при преговорите и какви са те?

- Ние сме обвързали договорите с предпазни клаузи, така че да не могат имотите да бъдат закупувани със спекулативна цел и да бъдат препродавани. Разбира се, че срещаме трудности от най-различен характер, но те не са непреодолими. Основният проблем, който срещат нашите инвеститори е с финансирането. В рамките на закона ние им помагаме и ги свързваме с наши партньори, които биха могли да бъдат полезни за тях.

- Срещате ли конкуренция от други индустриални зони? Под каква форма се изразява тя и как се справяте с нея?

- Да, разбира се. „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ не е единствената индустриална зона в България. Има много такива и продължават да се отварят подобни зони. В икономически аспект това е бъдещето на този сектор. Наша пряка конкуренция се явява зоната в Пловдив, също така и тази в София. Тя работи и най-активно, тъй като по-голямата част от бизнеса се случва в столицата. Друга зона, която би била конкурентна на нашата е тази в Русе, която работи също много добре, тъй като тя е на много добра геостратегическа позиция, която й дава предимство за европейски и румънски капитали. Създали сме условия, за да сме достатъчно привлекателни, за да можем да привлечем родни и чужди капитали.

- Какви са предимствата за потенциалните инвеститори? Предимство е добрата логистика на града, но само заради това ли трябва да предпочетат да инвестират в Бургас?

- Разбира се, че не е само за това. Нашата индустриална зона е 49 % общинско и 51 % държавно акционерно участие, което дава самочувствие на нашия екип и на нашите партньори. Те усещат институционална подкрепа от нас. Взаимно съдействаме при обработка на документация. Там, където се налагат консултантски услуги, ние сме на разположение, за да може техните проекти да се осъществят. Имаме контакти с университети. При нужда от квалифицирана работна ръка се реагира по най-бързия начин. Свързват се с ръководствата на университетите, за да се изисква обучение на квалифицирани кадри, за да се отговори на изискванията на бизнеса.

- Изгради ли Община Бургас необходимата инфраструктура в парка?

- Да, Община Бургас е изградила необходимата първоначална инфраструктура в парка като с това не приключва ангажимента на Общината. Там трябва да се докарат и газови връзки, за да може да се изгради газово снабдяване. Предстои да се изградят комуникации по отношение на интернет доставки. Необходим е скоростен интернет, за да удовлетвори нуждите на съвременния бизнес. Ангажиментите на Община Бургас не приключват на този етап, а продължават. Надяваме се това ползотворно сътрудничество да продължи по същия добър начин.

- Как се промотира индустриалната зона? Какви подходи използвате за намиране на инвеститори?

- Непрекъснато сме в срещи с различни партньори от цял свят. Последната делегация беше в Иран, където сключихме с тях меморандум за сътрудничество по подобие на този в Китай. Очакваме от Изток свежи капитали и инвеститори и сме готови да ги посрещнем и да предложим за тях определени условия, при които да работят.

В категории: Бизнес


7
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
7
Коментара по темата
7.
Оптимист
04.04.2016 19:04:29
1
8
Често пътувам с колата си по "Крайезерна" и няма как да не забележа, че въпросната зона вече се строи. Има няколко строежа и едно бяло хале. Дано да излезе нещо хубаво за града пък и работни места ще се отворят. Малко - много, колкото-толкова.
6.
Гигълс
04.04.2016 03:35:50
13
5
В Пловдив вече и награди раздават на инвеститорите,а ние още ги търсим.За работните места в статията е излишно да коментирам.
http://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nagradiha-13-firmi-top-investitori-v-Plovdiv-580668
5.
az
04.04.2016 00:11:50
15
12
Чудя се дали си вярват. Искрено се надявам да дойдат инвеститорите но... вероятно малцина знаят че в зоната за инвестиции няма дори полски пътища. Какво остава да друга инфраструктура. Аз не им вярвам. Ирански инвеститори? Някой да е виждал стока made in Iran?пълни измислици
4.
Герберче
04.04.2016 00:01:10
15
5
Оххх баня, Оххх кееффф,
Анално Арабско бая кеффф
И Китайци идват голям кеффф
3.
ahaaa
03.04.2016 23:16:32
28
13
ибах та и паляка смешен , не само иран аз бих добавил сирия , афганистан кюрдистан и всякакви такива . подкрепям напълно коментарите по долу и николай банев като ви стане президент тогава освен въпроснито които описах по-горе ще останат само и интегрирано наречените роми . за всичко си има начало и край началото го видяхме сега остава да видим и края
2.
as
03.04.2016 21:56:40
19
21
Това ЩЕ открият го чуваме години. Да ни се хвалят, когато имат нещо конкретно. Сега само си търсят оправдание и печелят време. Лъжат ни отново с поредните фабрики с 20-30 места а в други градове откриват такива с по 500-1000.
1.
Бургазлия
03.04.2016 21:47:55
18
33
Защо съсипахте завода за олио в Бургас,а сега се хвалите че китайците ще строят завод за олио!Това е подигравка с народа!
Най качествено олио се произвеждаше в бургаския завод Толбухин!Всички заводи затворихте,сега докарайте китайците да ни дават заплати!Да ви приседне дано!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори