×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трудна задача за трима лекари: След 8 години трябва да кажат какво уби родилката Полина Димова


Трудна задача за трима лекари: След 8 години трябва да кажат какво уби родилката Полина Димова
Вече тече 9-ата година от кончината на родилката, но няма отговор кой е виновен за това
06 Март 2016, Неделя, 08:55 ч.
Източник: "24 часа"

Делото все още не е сред насрочените от Бургаския апелативен съд, където го върнаха върховните  магистрати
Акушер-гинеколог, коремен хирург и съдебен лекар са натоварени с огромни очаквания както от съда, така и от страните по едно от най-тежките дела в Бургаския съдебен район – за смъртта на 23-годишната Полина Димова. Вече тече 9-ата година от кончината на родилката, но няма отговор кой е виновен за това.

Лекари от трите посочени специалности трябва да изготвят нова повторна съдебно-медицинска експертиза според указанията Върховният касационен съд. Задачата на експертите е да отговорят на поставените в хода на наказателното производство въпроси и на най-важния – каква е непосредствената причина за смъртта на родилката.

Проверка показа, че делото все още не е сред насрочените от Бургаския апелативен съд, където го върнаха върховните  магистрати.

Историята започва на 14 януари 2008 г., когато Полина ражда дъщеря си Емилия. Младата майка обаче не се чувства добре и веднага след изписването тръгва по доктори.

Първо - при АГ специалистите, които са следили бременността и раждането й. Тъй като е вдигнала температура, изписват й антибиотици. Тя временно се стабилизира, но после пак се влошава. Минава през няколко лекарски консултации.

Никой не открива нищо тревожно. На 1 февруари в шоковата зала на МБАЛ - Бургас, родилката е прегледана от д-р Лъчезар Атанасов, който иска консултация с друг хирург - Александър Маджуров. Той не открива основания за оперативна намеса. Преценява, че са необходими допълнителни консултации с гинеколог и терапевт. Полина се прибира у дома, но на следващия ден се връща в още по-тежко състояние. Поема я екип от хирурзи и гинеколози, сред които д-р Добрева и д-р Драгнева. Поставената диагноза е перитонит и сепсис. Извършените интервенции не я спасяват. Издъхва в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г.

Досъдебното производство приключва с мнение за съд на трима и прокуратурата изготвя обвинителен акт срещу хирурга Александър Маджуров и акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева.

Като обвиняеми бяха привлечени и други лекари, но разследването срещу тях бе прекратено. Прокуратурата възприе тезата, че е прекъсната причинно-следствената връзка между състоянието, в което е изписана родилката и леталния изход. Използвахме всички възможности да обжалваме, но в крайна сметка обвинителният акт е срещу тримата, казва адвокатът на почерненото семейство Сава Каров.

Процесът започна през май 2011 г., в няколко съдебни заседания бяха разпитани десетки лекари и вещи лица.

Според авторите на извършената първа съдебномедицинска експертиза, в която са участвали проф. Иван Козовски и доц. Добринка Радойнова, родилката е била в начална фаза на шока и е имало шанс за спасение.

Делото е на път да приключи на първа инстанция в началото на 2012 г. Съдебният състав дори изслушва пледоариите на страните и се оттегля на заседание, за да произнесе присъдата. Но вместо това съдия Стефан Стойков заяви, че събраните доказателства не са достатъчни нито за осъдителна, нито за опрадвателна присъда и назначи нова експертиза, която възложи на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

След този обрат последваха две мъчителни години в търсене на компетентни вещи лица, които да не си направят отвод.

Чак на 20 януари 2014 г. Бургаският окръжен съд изслушва ново заключение, изготвено от 5 вещи лица. Те изненадващо обявиха, че източникът на инфекцията, която се е оказала смъртоносна за 23-годишната Поли, не е матката, а фаринксът.

Заключението в Бургаския окръжен съд обяви доц. Светлозар Стойков, АГ специалист, ръководител на катедра във факултет "Здравни грижи" към МУ - Плевен. Доценти са и останалите четирима: колежката му от Плевен Надежда Хинкова, хирурзите от "Пирогов" Христо Ценов и Юлий Ванев и съдебният лекар също от "Пирогов" Теодора Шаранова.

Доц. д-р Стойков обясни пред съда, че при микробиологичните изследвания е изолиран бета-хемолитичен стрептокок от група А, който обичайно се развива във фаринкса. Бързото му проникване в организма, довело до мълниеносно поразяване на органите, бе обяснено и с отслабения имунитет след раждане.

Самите обвиняеми не откриват пропуски в своите действия, защитниците им пледираха, че нямат вина за смъртта на младата жена.

През май 2014 г. Бургаския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за тримата лекари, а през август м.г. втората инстанция ги потвърди. Пред апелативния съд бе изслушана нова експертиза. Втората инстанция приема тезата, че причината за смъртта на Поли е стрептококов сепсис, което през целия период на развитието си не е имал ясна клинична изява, твърде късно е било диагностициран и поради липсата на своевременно и адекватно антибиотично лечение е довел в развитието си до мултиорганна недостатъчност.

Адвокат Сава Каров атакува присъдата пред върховна инстанция. Налице е за избирателното, превратно и безкритично обсъждане на доказателствената съвкупност и от двете съдебни инстанции, пише той в жалбата си.

Със свое решение от последните дни на 2015 г. ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Бургас.

Според върховните магистрати изявлението на доц.д-р Светлозар Стойков в съдебната зала "индицира недопустима пристрастност от вещото лице, която не е отчетена от първоинстанционния съд".  Те имат предвид следния израз: "Дали при Полина Димова от фаринкса е почнала инфекцията, дали от друго огнище...за изхода на делото няма никакво значение. Проблемът е дали тези тримата, които аз не мога да нарека подсъдими, защото е обидно...и те нямат според мен никаква вина, са съпричастни към настъпилата смърт...".

Съдът е  критичен и  към извършената на втора инстанция тройна съдебно-медицинска експертиза, която според тях не е изчистила противоречията от първата.

Сега всички очакват новия старт на делото в Бургаския апелативен съд и заключението на новата експертиза.

В категории: Темида


12
Коментара
Флагман.БГ Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" 09/05/2024, Четвъртък 13:31 1
12
Коментара по темата
12.
до 10
07.03.2016 22:00:47
1
1
Саватева, Саватева.......колко мъка има по този свят Саватева.
11.
четящ
06.03.2016 22:25:27
1
6
Окръжният съд реши делото по перфектен начин с убедителни мотиви. СЛЕД ТОВА НЕЩАТА ВЗЕХА НЕЯСЕН ОБРАТ със съмнително качество на решенията
10.
безпристрастен читател
06.03.2016 22:20:04
1
10
Изключително е разочарованието ми от тенденциозната статия на г-жа Диана Саватева,защото следя и познавам делото в детайли.Явно в трудни времена живеем и е трудно да си безпристрастен журналист и за да си изкараш хонорара трябва да отразяваш само позицията на този ,който ти подава информация от прокуратурата.Иначе кранчето за хонорари може да секне.Толкова ли е трудно да напишеш истината ,че за 9 години от всичките 8 съдебно медицински експертизи,нито една не доказа причинно следствена връзка за вина на обвинените лекари,че обвиненията на прокуратурата бяха несъстоятелни.Вярно е ,че ВКС назначи 9-та,като реверанс към родителите,но това не променя,нито доказателствата,нито факта,че Полина постъпва в хирургично отделение на болницата в последен стадий на сепсис,20 дни след раждането,няколко часа преди смъртта.И не е вярно внушението,че проф.Козовски и доц. Радойнова са твърдели,че родилката е била в начална фаза на шока и е имала шанс за спасение...Много се говори за сепсиса,но малко хора имат представа за него.Ако беше така лесно и просто,лекарите от водещи клиники в София щяха да спасят от сепсиса и Андрей Баташов и много още известни и неизвестни българи.....Нито ред за факта,че д-р Драгнева и майката на Полина,не се страхуваха и поискаха по време на процеса международни експерти,за да не се спекулира и манипулира с тази трагедия,както сега по български се прави.
Бог да прости това маладо момиче и да даде покой на родителите и.А на обвинените без вина лекари,търпение ,защото истината е по-силна от всички манипулациии
9.
1
06.03.2016 22:05:17
2
6
Лекарите не са виновни. Става дума за тези, които са обвинени. Момичето е настанено в болницата в безнадеждно състояние. НИТО ЕДНА ОТ ПЕТТЕ ЕКСПЕРТИЗИ НЯМА ИЗВОД, ЧЕ СМЪРТТА Е ПРИЧИНЕНА ОТ ЛЕКАРИТЕ, които са обвинени.Адвокат Каров чрез това дело се държи на гребена на вълната. съболезнования към родителите, да обърнат усилията ис към други лекари в това число и техни близки, както и други с лъскави частни кабинети.
8.
da
06.03.2016 21:56:40
2
7
Голям смях и едновременно трагедия, но от кой ?
От съдии и прокурори, които 8 години са им малко, за да изведат едно дело с починала жена, до край-не реформа, а тотална чистка на "Съдебната система"!
7.
Динко
06.03.2016 20:31:18
8
7
А ЗАЩО,НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА,ЧЕ СЪПРУГЪТ НА ПОЧИНАЛОТО МОМИЧЕ, ОТДАВНА Е ЖЕНЕН И ИМА ДЕЦА ОТ "НОВАТА"!!И "РЕКЕТИРА" ЗА ПАРИ ЛЕКАРИТЕ,КОЙТО СЕ СПОМЕНАВАТ.ЕТО ЗАТОВА СА ТИЯ "ДЕЛА"! БОГ ДА ПРОСТИ ТОВА ДЕТЕ!!НО НЕ ЛЕКАРИТЕ СА ВИНОВНИЦИТЕ.Колко човешки съдби са спасили и продължават да правят "очернените" в това "ИДИОТСКО ДЕЛО"!
6.
ветеринар
06.03.2016 18:18:50
8
16
Най-лошото качество/то пък едно качество/ на българина е неговата неблагодарност и вродената му тъпота и късогледство.Когато някакъв техник ви сгреши телевизора или автомобила,само мигате.А никой от вас не знае,че само китката и пръстите са в пъти по-сложно устроени от един телевизор.Болестите не протичат по книжка,а няма лекар,който иска да си умори пациента.Ако някой от вас е поне малко човек/съмнявам се/,нека да научи колко хора-стотици са спасили тези лекари.Затова завърших ветеринарна медицина-животните са истински благодарни,хората-никога.
5.
ей
06.03.2016 18:11:25
7
4
няма ли справедливост ,бе. нямало виновни , КАК ДА НЯМА ,БЕ . ИМА УМРЯЛ ЧОВЕК В БОЛНИЦАТА
4.
Зззз
06.03.2016 16:32:24
9
17
А забравяте колко живота са спасили точно тези лекари? Те не са богове все пак, а са хора... да не мислите, че са искали да почине момичето?
3.
Zoro
06.03.2016 16:05:39
8
19
Те неса лекари , а бизнесмени
2.
Tada
06.03.2016 14:52:51
11
19
Безкруполни лекари.Пациентите за тях са като стока.
1.
мишо
06.03.2016 13:52:57
11
30
Полито си отиде защото са некадърни лекарите. Една диагноза не могат да сложат правилно. Едно лечение не могат да приложат както трябва. Никой не поема отговорност когато при него има пациент. Само се говори, кой колко пари ще вземе. Как да ги вземе, от кого да ги вземе и как да не им плати данъците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Животното изглежда изплашено и не доближава до хората Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Eкшънът се разигра на ул. "Г.С. Раковски" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Водачът от Пловдив бил зад волана на лек автомобил, когато губи управление над возилото, напуска платното са движение и след като се удря в мантинелата се преобръща в крайпътната зона Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Баку проявява интерес към предстояща процедура за търсене и проучване на природен газ Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Поведението на певицата вече е повод и другите да възстанат срещу постоянното ѝ нахалстване и желание да командва парада Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Президентът Радев се ръкува с участници в шествието на Безсмъртния полк Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Този път в сюжета в подигравателното им видео, което се върти в социалните мрежи, се включва най-малкият Супермен Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" Натали Трифонова е абсолютният фаворит във формата Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Множеството се извиваше чак до книжарница "Хеликон"   Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Вдигат данъците 
Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Западът изкривява истината за Втората световна война, защото пречи на колониалната му политика, обяви президентът Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Алек я отхвърли, но тя си намери човек, който може да й осигури желания живот  Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори