×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли конфликт на интереси в доклад по жалба за дискриминация срещу герберите Панайот Жечков и Виолета Илиева


Има ли конфликт на интереси в доклад по жалба за дискриминация срещу герберите Панайот Жечков и Виолета Илиева
Бившият зам.-председател на ОбС-Бургас Златина Дукова от ГЕРБ (вляво) е докладчик по преписката в КЗД
23 Февруари 2016, Вторник, 13:11 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

В КЗД не видяха особен проблем


Бившата общинска съветничка от ГЕРБ Златина Дукова, която в момента е член на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), гледа в конфликт на интереси жалба срещу настоящите съветници в Бургас Виолета Илиева и Панайот Жечков, установи „Флагман”.

Казусът касае Дичко Дичев, който кандидатствал за учител по корабоводене в гимназията по корабоплаване и риболов „Св. Никола”. Въпреки че превъзхождал конкуренцията, Дичев не бил избран, а постът заел друг „фаворит” на директора Панайот Жечков, твърди жалбоподателят. (вж. тук - повече по темата)

Според него, Жечков бил подкрепен в нарушенията от началника на Регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева.
Тънкият момент в случая е, че Жечков и Илиева са настоящи общински съветници от ГЕРБ, а за докладчик по делото неясно защо е назначена тяхната съпартийка и бивша съветничка от Бургас Златина Дукова.

Дукова, разбира се, познава много добре ответниците по жалбата, но не е счела за необходимо да си направи отвод по преписката въпреки очевидния конфликт на интереси. 

Само преди няколко дни от Община Бургас например разпратиха прессъобщение, с което анонсираха общо мероприятие на г-жа Дукова и г-жа Илиева в Културен център „Морско казино” на 19 февруари.
Става въпрос за награждаване на победителите в конкурс за есе на тема „Уроци по толерантност”, организиран от КЗД и бургаското училище „П.Р. Славейков”.

Наградите ще връчи г-жа Златина Дукова, а поканени да вземат участие са зам.-кметицата Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова и… началникът на РИО-Бургас Виолета Илиева, се казва в анонса.

Преписката по жалбата на Дичко Дичев е за т. нар. множествена дискриминация и се гледа от петчленна комисия, която се състои от председател, докладчик и още трима члена.

Докладчикът е ключов човек за решението по жалбите, защото той е длъжен да следи всички доказателствени материали по съответното дело, най-добре е запознат и обикновено от него зависи накъде ще се наклонят везните.

Не на това мнение е обаче засегнатата г-жа Златина Дукова. „Не е така. Докладчикът движи събирането на документите. Той събира становищата на засегнатите страни. Самите становища се коментират на откритото заседание, на което присъстват страните с адвокатите и целият петчленен състав на комисията.

Като тръгне откритото производство, там всеки подпис е равен – на председателя, на докладчика и на членовете… А иначе, ако някой вижда конфликт на интереси, винаги може да поиска отвод. До момента това не е направено”, каза Дукова. Тя заяви и че продължава да е член на ГЕРБ - има това право по закон, освен ако не е в ръководен орган на партията.

Г-жа Дукова е категорична, че няма конфликт на интереси, макар че е докладчик по преписка, в която ответна страна са нейни близки съпартийци от Бургас.
„Няма конфликт на интереси, защото аз не съм едноличен състав
. Всъщност от моето мнение не зависи цялостното решение. По никакъв начин не мога да повлияя на крайния акт с единия си подпис… Ако решим да търсим под вола теле, винаги ще го намерим. При пет човека състав и при пет подписа, които ще се положат върху решението, един подпис и едно мнение – каквото и да е то, не може да обърне акта. Решението се взима с мнозинство. Ако има несъгласен с решението, той пише особено мнение”, заяви Дукова. 

На въпрос – защо е докладчик по тази преписка, тя отговори: „Редуват се ролите. Води се статистика, ние се редуваме – председател, докладчик, член – за да може всички да сме еднакво натоварени. Защо съм избрана за докладчик, ми е трудно да кажа. Това става между състава и с разпореждане на председателя. А как е било тогава – не мога да кажа.”

Според Златина Дукова, много е важно, че решенията на КЗД са обжалваеми. „Има и нещо друго. Нашето решение не е окончателно, то е обжалваемо. Ако някой не е доволен, ще си го обжалва на административен съд. Ако не е доволен и от това решение, може да обжалва и на трета инстанция – на Върховен административен съд. Т.е. дори и да има съмнения за пристрастност, тя може да бъде изчистена на втори и трети етап. Т.е. нашият акт не е окончателен. Разходи няма, защото делата по нашия закон са безплатни”, обясни тя.

Според Златина Дукова се е случвало членове на състави по преписки да си правят отводи – „но много рядко, защото преписките се гледат от колективни състави”.

В крайна сметка тя се съгласи: „Като си помисля за мнението на гражданина отстрани, би могло да ми бъде основание в други подобни случаи да си правя отводи”.

След въпрос – можем ли да очакваме отвод в този конкретен случай, тя каза: „Юридически погледнато е възможно. Ще се опитам да аргументирам причини и да си направя отвод. Подсказвате ми, че мога да си направя отвод.”

Тя обаче подчерта, че комисарите в КЗД са избрани „по политически признак” независимо дали са излъчени от парламента или от президента. Имало много казуси, свързани с политически партии и тогава, ако всеки път се правят отводи, щяло да се отиде в другата крайност.
На подобно мнение е и председателят на КЗД Ана Джумалиева.

Справка на „Флагман” обаче показва, че казусите, свързани с партии, съвсем не са толкова много. Да не говорим за случаи, при които ответниците да са от една градска партийна структура с докладчика и да са най-малкото близки познати, какъвто е настоящият казус.


Г-жа Джумалиева не можа да се сети кой точно е назначил Златина Дукова за докладчик.
Не е при мен преписката, за да ви кажа кой я е назначил. Единият вариант е съставът сам да си определи кой да е председател и докладчик. Другият вариант е аз да съм назначила. Не е пред мен преписката, за да ви кажа. Иначе страните винаги могат да поискат отвод. Имало е други случаи и самите членове да си направят отвод по тяхна преценка”, заяви шефката на КЗД.
Тя също отрече докладчикът да е най-важната фигура за решаване на преписките.

Не бих казала, че докладчикът е най-важната фигура. Има си председател на състава, има си докладчик. Докладчикът просто във всяка една конкретна преписка изисква доказателствата от страните, подпомага събирането на доказателства, но в никакъв случай не можем да го оприличим като най-важната фигура в преписката. Във всяка една преписка всеки един член от състава е толкова важен, колкото и всеки един останал, защото всеки от тях при подготвянето и постановяването на решението се подписва и с подписа си изразява своето мнение по конкретното решение. Важен е и председателят на състава – той пък ръководи всичко. От него зависи по всеки един конкретен казус кои доказателства ще бъдат допуснати, кои няма да бъдат допуснати, кои ще се изискват служебно”, заяви Ана Джумалиева.

На въпрос – защо Златина Дукова не се е сетила да си направи отвод, шефката й отговори: „Отводът е лична постъпка. Дори и аз като председател на комисията, не мога да заставя който и да е член на състава, да го направи.”

Тя обясни, че до момента не е имало случай тя да изтегли член по дадена преписка, защото това са независими състави и членовете сами си носят отговорността.

В категории: Бургас , Политика


Автор
11
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
11
Коментара по темата
11.
тото
09.03.2016 12:54:11
0
4
Златина Дукова да каже защо покрива преписка в КЗД срещу Виолета Илиева, не дава ход и няма справедливо наказание за очилатата кобра от РИО!!! Също така устатата Дукова да каже колко пари плати на шушумигата Прецедент, за да я настанят в КЗД от неговата квота...Както казва народът: краставите магарета през девет планини се надушват...Ама що все магарета и все крастави, бе хора трябва да ни вършеят тръни на главите?!
10.
До 8
24.02.2016 15:32:14
0
11
Освен в няколкото банки/ всичките от фалираните и окрадени през 90 - те години/ г-жата е минала и през почти всички партии. Какви ли благодарности и е дължал забогателия през тия години г-н Президент, че тя е избрана в КЗД от неговата квота???
9.
Простак
24.02.2016 11:25:10
0
14
Вижте го тоя Жечков каква умряла корнида е. Да не кажем и какъв изказ има като някой сексуално незадоволен и тона ми било директор и общински съветник!!!
8.
Уникредит
24.02.2016 09:30:19
0
17
Дукова е известна с мизериите си. Адвокатската колегия не искат и да чуят за нея. А да не говорим за някои банки в които е работила. Най- накрая и интригите в ГЕРБ.
7.
*********
24.02.2016 07:28:46
15
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
*********
24.02.2016 05:56:03
12
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
BSS
23.02.2016 23:48:06
0
8
to za tova morskoto e na tova dereje, zaradi urudi kato tiq
4.
Жечкайот Печков
23.02.2016 23:27:18
1
28
Жеката е див селянин и извратеняк. Човек еманация на простотията и ганьовщината, която и без друго тресе цялата държава. ГЕРБ е правилната политическа сила, която може да приюти подобен урод, наред с всичките му съпартийни душковци, дето се крепят един друг, къде в конфликт на интереси, къде без интереси, но срещу други неща. Боклук!
3.
гражданин
23.02.2016 21:41:06
1
26
С една дума ГЕРБ ще спаси своите хора за пореден път...
2.
златка
23.02.2016 21:28:29
1
30
Добре я застъпихте по дългата риза другарката дукова, браво на вас, да дава отговори, които явно са му неудобни на това измислено чучело
1.
Яко бой
23.02.2016 21:01:21
12
9
Ехх Жечката едно време кво на прайше в морското ама имаше дисциплина да еба, малките въшльовци нищо незнаят сега.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори