×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Симеонов описва цветисти „сцени” на гласуване по интернет… Парламентът се тресе от смях


Валери Симеонов описва цветисти „сцени” на гласуване по интернет… Парламентът се тресе от смях
Лидерът на НФСБ разказа как би протекъл вотът в циганска махала, в смесен район и в ТЕЦ-а на известен енергиен олигарх
21 Януари 2016, Четвъртък, 12:29 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Стремежът за въвеждане на електронния дистанционен вот се дължал на една особена черта в българската народопсихология


Лидерът на НФСБ и на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов категорично се противопостави на гласуването в интернет. Заради референдума преди три месеца днес въпросът бе обсъден в Народното събрание, като бе решено принципно електронният дистанционен вот да бъде въведен по-нататък при гаранция за тайната на вота, за граждански контрол и за сигурност на информационните системи.

След като ПФ подкрепи решението в правната комисия, днес от групата се обърнаха и единодушно гласуваха „против”, като критични изказвания направиха и двамата съпредседатели на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Симеонов бе особено цветист и описа в няколко „сцени” какво би се случило при гласуване в интернет, с което предизвика бурен смях в пленарната зала и в кулоарите.

Във връзка с рисковете от злоупотреби той каза следното:
„Първа сцена. Циганска махала. Дебел тартор с ланци на врата. Строил със сопата електората. Минават през един компютър, поставен отвънка… и си готвят личните карти и си носят кодчетата и гласуват на верижка… Резултатът е ясен какъв ще бъде.

Втора сцена. Селски магазин в смесен район. Магазинер. До него интелигентен представител на една много демократична партия, седнал с лаптопа си. Минава населението, отворена е тетрадката с вересиите - един по един, един по един…

Трета сцена. Гласуване в Турция. Тая сцена ще оставя на моя колега Красимир Каракачанов да я разработи…

Четвърта сцена. В деня на гласуване администрацията в някоя мина, на някоя топлофикация, на някой ТЕЦ на един известен енергиен олигарх - стои там началникът на смяна или шефът на отдела и по същия начин – сто процента гласуване. Няма мърдане. Който не дойде, ще яде тоягата и няма нито премия, нито ваучер за храна. Повярвайте ми – няма как да избегнете това, ако гласувате електронното гласуване.
Тия сцени са достатъчни.”

Вторият огромен риск, според Валери Симеонов, е от пълно проваляне и касиране на изборите в резултат на хакерски атаки. Той даде пример с пробиви в институции като Пентагона, Белия дом, както и в различни държави, включително и в България – със сайта на Централната избирателна комисия и на различни ведомства.

„Руското президентство беше изхакано от турски хакери. Беше блокирана цялата. Повтарям – турски хакери. Потретвам – турски хакери! Знаете колко голямо значение има отношението на нашата южна съседка към избирателния процес в България – доказано 25 години. Искате ли това да се случи? Ако искате, гласувайте за този закон”, добави лидерът на НФСБ.

Третият основен аргумент на Валери Симеонов против гласуването в интернет е, че не може да се поиска физическо преброяване на бюлетините при оспорване на вота.

Той изтъкна, че стремежът за въвеждане на електронно дистанционно гласуване се дължи на една „особена черта на българската народопсихология - да бъдем модерни, различни и колкото се може по-цивилизовани”.

„Освен рисковете от провал, това ще струва и пари на България. Ще има нови избори, ново временно правителство, нови между 40 и 60 млн. лв. И всичко това само за да бъдем модерни, новатори, лидери… Това ли е цената? Нямаме право да я платим”, каза Валери Симеонов.

Той призова народните представители за разум. „От нашето решение зависи бъдещето на България, колкото и помпозно да звучи”, завърши лидерът на НФСБ.

Речта му не повлия особено на парламента, защото против гласуваха само ПФ, БСП и „Атака”.
Решението на Народното събрание от днес обаче е принципно и пожелателно. Дали то реално ще бъде заложено в Изборния кодекс, предстои да се разбере в следващите няколко месеца.

В категории: Политика


Автор
11
Коментара
Почина бивш общински съветник
Почина бивш общински съветник 17/06/2024, Понеделник 11:37 1
Флагман.БГ Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан 17/06/2024, Понеделник 10:59 1
11
Коментара по темата
11.
Пета сцена
21.01.2016 20:36:24
0
1
Гласуване в ТВ Скат
10.
6-ти,
21.01.2016 20:09:20
0
1
и на баба Пена компютъра за връзка с внуците зад океана ако работи, и тя ще гласува по него. А циганите ще ги обслужат точно така, както казва Валери Симеонов. Кой, кой ще пропусне такава възможност! сега хвърлят бюлетини, тогава масово ще прегласуват вместо нас. Аз разбирам всичко и съм за прогреса, ама нали се разбрахме? Матр'ялът, матр'ялът... Той ни е нефелен. За разходите не се коси, от едно ще ги спестят, за друго ненужно нещо ще ги хвърлят и ти, и аз пак ще сме с пръст в устата...Я този път да пропуснем! Жабата не е вол, все пак и след като изцяло електронизираната държава Естония не може да се похвали с голям успех в електронното гласуване, хайде ние да не сме /все още/ по-католици от папата. не виждаш ли кой драпа за това гласуване? Гербарите, които се светнаха, че могат по-незабелязано /и безнаказано/ да ни крадат гласовете и утре, че и вдругиден, да са все те, все те...До края на света.
9.
Сериозно ли или само сери?
21.01.2016 20:03:39
1
4
Що за аргументи? На това кой ще се върже? И вие ли пазите статуквото?

Атака 2?
8.
Topcho
21.01.2016 18:28:52
5
4
Ewala Waleri kefish i toq pat!
7.
Касабова
21.01.2016 17:59:54
1
7
Валери, много ще ти гълтам спермата!
Много ми харесва вкусът й!
Една такава ни солена, ни горчива!
Много е приятна!
6.
Тъпомери Симеонов
21.01.2016 17:49:10
3
3
4-ти,май не си разбрал,какво съм написал,а и сам си противоречиш.Първо електронното гласуване не е да улесни баба ти Пена,а предимно тези 2 милиона и нагоре гласоподаватели,които са в чужбина.Отделно такова чудо като невалидна бюлетина няма да има,а не като на досегашните избори,хората гласували за определен човек,а после се оказва,че няма нито един отчетен глас за него в съответната секция,да не споменавам за случки от чужбина,когато консула беше хвърлил чувалите с гласовете на боклука.Сега няма как да докажеш кой е добавил бюлетини,кой е премахнал,а при електронната система много трудно да не кажа почти невъзможно да направиш промяна без да се отчете това или да се проследи откъде идва.За намаляването на държавните разходи вече споменах,а и след като нищо няма да се промени,а само ще улесни доста хора,тогава защо е това е подскачане срещу електронното гласуване особено от тези,на които ще им стопи процентите?
5.
Sin
21.01.2016 17:34:03
5
4
По тази логика на Тъпомера може да се изкорести абсолютно всичко. Както и се прави със сегашната изборна система в циганските квартали. За което на Тъпомера не му пука, защото е от страната на купуващите.
Освен това, с въвеждане на гласуване по Интернет, съвсем не е задължително всички да гласуват по Интернет. Циганите съвсем лесно ще бъдат изключени от този вид гласуване, ако станем нормална държава. Не като сегашната, където циганските гласове са много по-важни от весички останали.
4.
Тъпомере,
21.01.2016 17:09:06
4
6
измери първо своята тъпота! Те сега манипулират изборите, в които всичко е материално и можеш да го пипнеш/преброиш/ прочетеш, а представяш ли си какво ще се случва он-лайн? То хубаво, но не е за нашия мат'риал, бе братче!Кусур й на баба ти Пена он-лайн гласуване, че и на пасмината от гетата. Ето защо поне за това да не се харчим и да се лъъъъъжем, че надминаваме и Камбоджа! Знаеш ли, че там, на последниет им избори, когато се усетило народното недоволство под формата на бюлетини "против", спират на цялата държава тока/ а половината от нея и без друго не е електрифицирана/ за един час. И като го включват пак, обявяват: /нежеланото/ правителство печели с...68 на сто "за"! Ей там сме ние, единствено пред Камбоджа.
3.
Какво по .... WTF
21.01.2016 16:50:19
1
10
Ами сега не е ли същата картинка само, че пред секцията???? До тук нищо ново. Забравяте обаче да опишете положителния ефект, а описвате отрицателния който и в двата случая е КОНСТАНТА!!!
2.
Тъпомери
21.01.2016 16:40:31
5
13
Тъпан,тези описаните от теб ситуации сам ли ги съчини или стават в момента и без електронно гласуване?Ще ни обясниш ли и как Боце фалшифицираха последните гласувания без хакерски атаки и т.н.Да споменавам ли,че за електронното гласуване не е нужно да гласуваш в конкретни дни,а може и в рамките на месец и повече,така че дори да има атаки и срив ще има достатъчно време да гласуваш.Нали не забравяш също така,какви пари ще се спестят от отварянето на избирателни секции по цял и от командировките на служителите на ЦИК?Знаем,драги циганино,че тези гласове от чужбина много бъркат в гъмза на ДС-кликата ви и едно,че вие няма да влезете парламента,но и сериозно ще пострадат процентите на събратята ви от ДПС и БСП/АБВ,които са свикнали да дърпат конците.Ако искаш да направиш нещо разумно спрете двойното гражданство и така ще могат да гласуват само тези,които се чустват българи,иначе електронното гласуване е най-малкия проблем.
1.
DDOS ATTACK
21.01.2016 16:06:17
10
20
Прав е Валерката , най после нещо добро да каже в този парламент
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Двоен ръст на разкритите нарколаборатории в страната Двоен ръст на разкритите нарколаборатории в страната За престъпления, свързани с нелегалната миграция, са задържани общо 224 незаконно пребиваващи чужденци ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление ПП отказа да се срещне с ГЕРБ: Вашият подход няма как да доведе до управление Няма да участваме в преговорите за съставяне на правителство, казват от партията Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Буйни хора и много настроение белязаха 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ Още дълги години, ръка за ръка и в ритъма на танца, да успявате във всяко свое ново начинание, но никога да не прекъсват традицията, пожела кметът на Поморие на участниците  Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Спипаха над 20 000 „маркови“ стоки на МП Лесово Дрехите, чантите и маратонките е трябвало да стигнат до Сърбия  Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ Иванчева уж трябва да е в затвора, а се появи в студиото на бТВ „В сряда си тръгвам обратно за Сливен с автобуса", обясни бившата кметица  Почина бивш общински съветник Почина бивш общински съветник Той бе сред учредителите на "Да, България" ГЕРБ предлага кабинет на малцинството, Росен Желязков за премиер, Йорданка Фандъкова - председател на НС ГЕРБ предлага кабинет на малцинството, Росен Желязков за премиер, Йорданка Фандъкова - председател на НС Част от служебните министри ще запазят постовете си  Столичен кмет узна шокираща новина - има тумор в мозъка Столичен кмет узна шокираща новина - има тумор в мозъка Продължавам да съм във ВМА и вече имам повече информация за състоянието си, обяви Георги Илиев  Изрязаха кожа от задника на този инфлуенсър, защото... Изрязаха кожа от задника на този инфлуенсър, защото... Претърпял контузия  Калин Стоянов подаде заявление за лична карта - ще бъде с биометрични данни Калин Стоянов подаде заявление за лична карта - ще бъде с биометрични данни Министърът е сред първите, които ще имат от новия тип лични документи 
Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Пари за Овена, любов за Близнаците, а Ракът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 17 юни 2024, понеделник  Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Лошите мисли и чувства ли ни носят бедствията? Астролог зове да не обвиняваме ХААРП, а да се молим Колкото по-бездуховно и неуважително подхождаме към по-напредналите в развитието си спрямо нас същества, толкова по-мощни ще са страданията и бедствията Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори