×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делян Пеевски купува "Техномаркет"


Делян Пеевски купува "Техномаркет"
От един от депутатите с най-скромно имущество на хартия, Делян Пеевски постепенно се превръща в официален собственик на компании с оборот за стотици милиони.
04 Януари 2016, Понеделник, 16:03 ч.
Източник: Капитал

Дружеството "НСН инвестмънт", чрез което депутатът изсветлява бизнесите си, е поискало от КЗК одобрение за сделката за веригата за техник
След поредицата от сделки на своето дружество "НСН инвестмънт", чрез които депутатът от ДПС Делян Пеевски изсветли част от участията си в цигарения бизнес, в началото на 2016 г. дойде време и за чисто нова придобивка. В първото заявление за концентрация подадено в Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че компанията собственост на политика (90%) и майка му Ирена Кръстева (10%) иска да придобие контрол над "Техномаркет България", което оперира едноименната верига магазини за техника. В съобщението на антимонополния регулатор не се разкрива за какъв дял става въпроси и кой е продавачът, като само се уточнява че е става въпрос за до 50% акционерно участие. Всички по-малки акционери в компанията обаче отрекоха да са продавали дела си, което навежда на мисълта, че става въпрос за дела на бизнесмена Едуардо Миролио, който притежава половината от акциите на компаниите. Според два независими източника именно той е продавачът.

В кръг около КТБ

Преди затварянето на Корпоративна търговска банка "Техномаркет България" беше придобита от свързаното с мажоритарния й собственик Цветан Василев Domtech Holding чрез кредити от нея. Макар и тогава още Пеевски и Василев да бяха партньори веригата се приемаше за част от бизнесите на банкера. Въпреки това обаче веригата си сътрудничеше активно с (и индиректно финансираше) медиите на Пеевски/Кръстева като беше един от най-големите рекламодатели в тях.

След разпада на империята КТБ контролът над "Техномаркет" остана в основателя й Николай Китов и неговите партньори Евгений Гълъбов и Ангел Велев. През пролетта на 2015 г. те успяха да рефинансират, част от дълговете към банката, а друга бяха погасени чрез цесии и прихващания, чрез които като най-голям акционер с 50% влезе един от големите вложители в КТБ - бизнесменът Едуардо Миролио. Така към последното общо събрание през септември освен Миролио тримата споменати имат дялове от по 11-12%, а 15% дял има и Domtech.

Никой не казва "Аз продадох на Пеевски"

Чии дял купува Пеевски не е ясно. Факт е обаче, че поне няколко страни имат потенциален интерес да продадат. Сделките на Едуардо Миролио, чрез които той спаси голяма част от депозитите си в КТБ са атакувани от синдиците пред съда и има опасност те да бъдат развалени. Според информация на "Капитал" "Техномаркет" е едно от дружествата, спрямо което синдиците на КТБ са предявли искове по противоречиви нов член 60а от Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда възможност да искат "връщане на получено имущество с произход от банката срещу всяко трето лице". По неофициална информация искът на синдиците бил насочен именно към придобитите от Миролио акции, чрез увеличение на капитала. Затова за него при приемлива оферта има изгода да продаде дела си и така да елиминира риска да изгуби дела си или да води дългогодишни съдебни битки за него. Пред "Капитал" Едуардо Миролио отказа коментар, но по неофициална информация на изданието вероятно той е продавачът по сделката.

Възможност има и искането пред КЗК да е част от договорена сделка със синдиците. Заради необслужвани дългове към КТБ, те на два пъти през юли и август направиха опити да продадат остатъчния дял на Domtech. Към въпросните 15% обаче нямаше инвеститорски интерес при цени около 6 млн. лв., вероятно отчасти заради несигурността около битките между акционерите в "Техномаркет" и синдиците на КТБ. По неофициална информация на "Капитал" синдиците не са започнали нова продажба на този дял от компанията и ако се прави такава отново ще е чрез търг.

Възможен продавач е и Николай Китов, който през лятото се озова сред задържаните в разследване на италианските власти за ДДС измами за 70 млн. евро. и от септември е освободен от управлението на компанията. Софийският градски съд отказа да изпълни европейската заповед за арест, но впоследствие Софийският апелативен съд отмени решението и така Китов беше предаден на италианските власти. Пред "Капитал" Китов отрече да е продавал дела си.

Другият малък акционер и главен изпълнителен директор на "Техномаркет" Евгений Гълъбов също отрече да е продавал дела си. "Знам за сделката, питан съм като мениджър. Навлизането на нов акционер ще се отрази добре на компанията", каза той.

Последният възможен продавач е и Ангел Велев, който от пролетта на 2015 г. не е в управлението на компанията. Пред "Капитал" той нито потвърди, нито отрече дали участва в сделката.

Така макар засега да не е официално известно какво точно купува Пеевски, след като се говори за контрол и е поискано разрешение от КЗК едва ли става въпрос просто за някои от миноритарните дялове.

Поредният официален бизнес

С първата сделка за годината депутатът продължава процес започнал още от август 2015 г. Тогава майка му му дари 90% в наскоро основаното от нея "НСН инвестмънт", както и още по 50% в "Балканска медийна компания" както и още две други прясно създадени дружества - "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт". За последните няма сведения за някаква бизнес активност, но "НСН инвестмънт" първо придоби около 5% дял в "Булгартабак холдинг" от Петър Манджуков, а в самия край на 2015 г. купи и 18% дял в пловдивската фабрика за цигарени филтри, гилзи и опаковки "Юрий Гагарин". Продавач е офшорната Desentia Limited, която е продала на депутатското дружество и 100% от своето "Десентиа България". Според последния отчет на дружеството в Търговския регистър за 2013 г. то има 66.3 млн. лв. оборот и 6.8 млн. лв. печалба. За 2014 г. според регистъра на "Капитал" КАПИ приходите са скочили до 82.4 млн. лв., а печалбата - до 11.2 млн. лв.

Един от основните неизяснени въпроси е за произхода на средствата на депутата за серията придобивки. През ноември капиталът на "НСН инвестмънт" беше увеличен с 1 млн. лв., като Пеевски е записал 900 хил. лв. От подаваните до този момент от депутата от ДПС декларации пред Сметната палата не се вижда той да е деклрарирал, че притежава такава сума.

В категории: Бизнес


3
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
3
Коментара по темата
3.
Burgas
04.01.2016 15:35:11
1
22
Dano da mu prusnat cherepa nqkade na taq debela svinq
2.
Ктб фалит
04.01.2016 15:17:27
1
16
Едуардо Миролио е трябвало да бъде убит за да немои си земе милионите от ктб не случайно катастрофира. Ама оцеля
1.
ГЛАДЕН
04.01.2016 15:15:30
1
36
Не се наяде тоя шопар мазен,да ева и торбата му противна.Някой ден ще купят и държавицата ни барабар с нас овчите поданици.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори