×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас трябва да бъде атрактивен за туристи от цялата страна


Бургас трябва да бъде атрактивен за туристи от цялата страна
Живко Табаков пое ангажимент да предложи намаляване на патентния данък в общината
15 Октомври 2015, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Българите трябва да намират условия и обслужване за ваканцията си тук, а не да бягат към Гърция и Турция


Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е „Управление на хотели и ресторанти“, „Туризъм“ и „Международен Бизнес“. От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлявал и консултирал редица успешни компании. Съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Член на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Заместник областен координатор и общински председател на „Движение България на гражданите“ – Бургас. Кандидат за общински съветник от листата на Реформаторския блок.


- Господин Табаков, вие сте специалист в областта на туризма. Целта ви е да развиете Бургас още повече и да превърнете града в целогодишна дестинация. Организирахте кръгла маса с представители от бранша. Кои бяха основните акценти на срещата?

- На кръглата маса обсъдихме проблемите на туристическия бранш. На срещата присъстваха представители от целия сектор – хотелиери, ресторантьори, превозвачи – хора, които се занимават с предлагане на туристическа услуга. Всеки един от тях има проблеми в своята категория и ги споделиха с нас. Оказа се, че най-големият е липсата на кадри и на квалифициран персонал. Обслужването на клиентите е много важно в туристическия бранш. Обсъдихме идеи как с общи усилия можем да променим това. За задържането на кадрите и постоянната им ангажираност е необходимо целогодишната заетост. Тогава бизнесът ще осъзнае, че трябва да се инвестира в кадри. Освен това по време на срещата чухме и други идеи за подобряване качеството на туристическия продукт. Инициираха създаване на нова неправителствена организация в Бургас, която да бъде само туристическа.

- Каква ще бъде ролята на тази организация?

- Идеята дойде от самите представители на бранша. Новата неправителствена организация ще има задачата да обедини бизнеса, както и да участва активно в планираното туристическо райониране на страната ни. Ще даде и насоки за развитието и промотирането на района ни.
Новата неправителствена организация ще помогне за обмен на опит между бизнесмените, които се в сектора. Тя ще участва активно и в изграждането на Бургас като целогодишна туристическа дестинация.


- След срещата с представителите от бранша споменахте, че все още през летния сезон се предлагат квартири на туристи с нелуксозни условия, например стаи с общ санитарен възел. Много голяма част от предлаганата леглова база е в сивия сектор. Какво би могло да се направи за повишаване на нивото на услугите?

- Много е важно да изкараме бизнеса от сивия сектор. Това може да стане, след като облекчим режима. Тук съществена роля играе Община Бургас – за 1, 2 и 3 звезди администрацията ги категоризира. Ако не предприемем мерки, които да облекчат бизнеса, много голяма част от тях ще останат в сивия сектор. От това ние губим, а и те губят възможността да се рекламират през интернет. Една от най-големите възможности на организирания туризъм е интернет пространството. За да бъдат конкурентни, първо трябва да бъде облекчена финансовата тежест, за да се категоризират и да излязат на светло, а оттам нататък да бъдат гъвкави в реална конкурентна среда. Поемем ангажимент, ако вляза в местния парламент, да предложа намаляване на патентния данък в общината. Така хората от бранша ще бъдат облекчени финансово, за да могат да инвестират за подобряване на условията, които предлагат.

- През последните години забелязваме голям спад на български туристи в областта. Все повече от тях предпочитат да почиват в чужбина – Гърция или Турция заради условията, които предлагат. Какви са възможностите за връщането на българските туристи на море в България според вас?

- Ние не трябва изобщо да подценяваме българския пазар. Българите са сърдити на туристическия продукт, защото все на някой нещо не му е достигнало. Трябва да насърчаваме българите да дойдат в Бургас. Трябва да акцентираме изключително много на българския пазар. Много помогна популярността на досегашния кмет Димитър Николов в тази посока. Неговата работа – преобразяването на Бургас, инициативите му превърнаха града в най-добро място за живеене, което се доказва и от класациите. Ако през следващите години акцентираме върху това, че Бургас е най-доброто място за почивка, можем много българи да привлечем в нашия град. Ние сме дестинация, която има потенциал да развие спортния и конгресния туризъм. Това ще стане и след построяването на зала „Арена Бургас“, която ще привлече много чужди и български туристи.

- Един от основните акценти в предизборната ви платформа е развиване на яхтения туризъм в региона, както и връщането на яхтсмените в България, които оставят плавателните си съдове в съседните държави. Как може да се случи това?

- Първо трябва да си отговорим на въпроса защо тези хора не си оставят яхтите тук. Причината е високата такса. Трябва разговорът за цените трябва да бъде върнат в местния парламент. При изчисления средно един яхттурист харчи колкото 9 туристи. Привличането на такъв тип турист не се ограничава само до целогодишното държане на яхтата му тук. Трябва да направим рекламна стратегия за развитието на яхтения туризъм. Ще трябва да промотираме Бургас в съседните държави, които могат да пресекат Босфора и да посещават нашите пристанища. Като дойде тук, той ще обиколи поне още няколко марини, ще разгледа региона и по този начин може да се привлече постоянен приход. Така гости от Турция и Гърция ще посетят Бургаския регион.

- Споменахте за привличане на туристи от трите ни съседни държави – Румъния, Гърция и Турция, където имат развит летен туризъм. Възможно ли е това?

- България вече става все по-предпочитана дестинация за румънците. Те обаче посещават Североизточните ни курорти заради близостта. В Румъния нямат толкова добре развит туризъм. Смятам, че с добра стратегия можем да ги привлечем да посещават Бургас, дори и извън сезона. Гърци и турци също идват у нас на почивка. Но те предпочитат зимните ни курорти. Трябва пред тях да рекламираме Черно море и възможностите за туризъм у нас. На тях би им било интересно да посетят различно море.

- През цялата предизборна кампания вие бяхте сред бургазлии. С плаващата ви приемна обиколихте всички населени места в общината. Кои са най-големите проблеми на жителите на общината?

- Не съжалявам, че навсякъде открих приемна. Така имах възможност да съм по-близо до хората. Срещите ми с тях продължават по населените места. Оказа се, че бургазлии имат доста проблеми и се надяват на местната власт за разрешаването им. Най-често това са нивото на здравеопазването и безработицата. Приемат добре идеята да стане Бургас целогодишна туристическа дестинация. През туризма те виждат надежда за бързо създаване на работни места, за да могат да се реализират на пазара на труда.

- Как Бургас би могъл да се развие икономически, най-вече крайните квартали?

- Трябва в Бургас  да се привлекат малки предприятия, инвеститори в крайните квартали. Логистично е по-добре да инвестираш в база, която е по-близо до Бургас.Така хората от малките населени места в община Бургас със сигурност ще си намерят по-лесно работа. И центърът ще бъде притегателен център за услуги. Идеята е да развием не само производството, но и услугите. Привличането на инвеститори ще създаде нови работни места. Трябва да мислим за икономиката на микро равнище и квартал по квартал. Аз съм от „Славейков”, познавам хората там, познавам проблемите и възможностите. Например на среща в комплекса живущите ми предложиха идея за изграждане на голям туристически атракцион от типа на „Дисниленд”. Много подходящ терен за такава инвестиция е мястото на бившата индустриална зона. Ще бъде в полза на всички да бъде осъществена идеята. Друг е въпросът, че един такъв голям инвеститор преди да дойде тук ще се интересува от потенциалните клиенти, сезонността. Той ще разчита не само на местните, но и на туристите, които посещават Бургас и региона. Изграждането и издръжката на такова съоръжение струва много финанси. За жалост тук нямаме целогодишен туризъм. И когато бизнес логиката се загуби, колкото и желание да име бизнесът, местната власт и държавата, това няма как да се случи. Сигурен съм, че това за региона ще бъде много важно. Аз ще работя за реализирането на идеята. Затова е много Бургас да стане целогодишна дестинация за почивка.

Много ми хареса преди няколко дни посланието на досегашния кмет Димитър Николов, който аз подкрепям, Бургас има повече бъдеще, отколкото минало. Нека вървим напред и да гледаме бъдещето. Смятам, че и това може да се случи.

Кандидатът за общински съветник Живко Табаков е с номер три в листата на Реформаторския блок

В категории: Местни избори'2015


23
Коментара по темата
23.
Батко
16.10.2015 12:49:15
1
4
Страх ме е да отворя шкафа да Не изскочи пак Табаков.Табаков я обясни защо заради Личните амбиции на Диневи,разцепи Реформаторите и в момента сте орел,рак и щука?????
22.
Българин
16.10.2015 12:16:16
1
1
България е доведена до национална катастрофа и заплаха за подмяна на населението от зловредното управление на гЕРб! Гласувайки за гЕРб, гласувате за унищожението на децата си! Опомни се, народе!
21.
stadimir
16.10.2015 11:20:31
0
5
тролвете на табаков пишат че ако критикуваме табаков сме тролове, аз не харесвам табков поради съмнителните му връзки с диневи(няма да е безпристрастен) и поради липсата му на образование!
20.
МИТКО
16.10.2015 09:45:27
0
1
БУРГАС В МОМЕНТА Е АТРАКТИВЕН САМО ЗА ТЕРОРИСТИТЕ ПРЕСИЧАЩИ ГРАНИЦАТА ПРИ РЕЗОВО А НЕ ЗА ТУРИСТИТЕ
19.
*********
16.10.2015 09:43:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18.
Хоп
16.10.2015 07:23:23
1
1
Идвали пропаднали туристи, ами какви да идват с пропадналия сервиз и не развития потенциал. Нима Барселона има по-добри демогравски дадености или история?
17.
Жорж Български
16.10.2015 01:57:56
2
8
Какви туристите ве тъпако, хората искат цяла година заплати не на майка ти мутраъа за 3 месеца само!!!! Трябва конпании със технология тук и супер фермерство!!!
16.
До satilian 14-ти
16.10.2015 00:46:46
2
2
Не можете да правите кампания, но можете да пишете. Ние можем да правим кампания и също можем да пишем.
15.
BAT SASHO
16.10.2015 00:38:36
6
4
Чакаите че се ядосах! Казах ли ви че тука има много прости коментари, от още по прости хора. Диневи може да са селяни и май верно са такива, но от тъпото село Влас, направиха град. Некакви големи лодки гледате всички че спират там.... В техните селски хотели работят към 2000 човека. Това сигурно е много кофти за простака, но това е икономика за нормалните хора и хляб за тези които работят там. Така че, без да знам какви селяни са Диневи, поздравявам ги за това което са направили. Даже бих казал че ако те са казали на Табаков че в Бургас може още туризъм и целогодишен туризъм, вярвам че е така. Не вярвам на бургаски граждани със селски манталитет дето пишат тук че това не било добро. Да се прави опит да се пишат глупости е слабост, но това трудно се разбира, затова ще го кажа по друг начин, колкото повече мърдаш, толкова повече ти влиза. Ако не сте разбрали, утре ще ви поясня, още по добре ситуацията.
14.
stilian
16.10.2015 00:17:08
4
14
пак ли олигорена е колко пари се инвестират в това чучело!
13.
*********
16.10.2015 00:04:40
3
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
BAT SASHO
15.10.2015 23:56:53
6
5
Бахти простия народ, даже не може да бъде верно толкова да се плюва нещо, дето някой иска да прави. Тука явно е друга работата. Някой много мрази този с туристическите идеи. Това е толкова прозрачно, при условие че почти целия Бургас си изкарва мизерните пари с туризъм или покрай него. А сега ми кажете, как някой ако иска да развие туризма още повече, всички лаинета тука смърдят че е много кофти нещо. Бат Сашо да ви каже, тука има единствено злоба, завист и омраза! Да напомня, това са греховни страсти и има един дето гледа и наказва!
11.
*********
15.10.2015 23:40:20
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
До всички драскачи
15.10.2015 23:37:30
7
3
Заспивайте мили хейтърчета, че и утре е предизборна кампания и ще трябва да се работи за доверието на хората. Пазете си силите, че има много време до изборите.
Лека нощ ;)
9.
До 6.
15.10.2015 23:36:45
2
9
Ограничен съм ,защото съм реалист ли? Хайде да свалим малко розовите очила! 90 % от туристите в БГ са социално слабите, утайката на Европа, идваща тук да пие до припадък, да купонясва и да прави секс с платени и леки жени.На тях не им дреме за забележителности,море,красота на страната и т.н. Те просто не могат да изтрезнеят,че да ги забележат.Това е бъдещето на Бг туризма - секс, дрога и евтин алкохол.Какви Арена Бургас,Дисниленд,какви 5 лева?
8.
*********
15.10.2015 23:29:54
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
15.10.2015 23:29:50
2
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
До 4. Бургас
15.10.2015 23:16:28
5
5
Защо сте толкова ограничени?! Нима Бургас не може да се развие с Арената в конгресен и спортен туризъм?! Защо за туристи смятате само тия дето идват да се натрещят...
5.
123
15.10.2015 23:01:30
3
13
Търкалета ,глупости на търкалета ...
4.
Бургас
15.10.2015 22:52:11
2
1
Направете алкохола по заведенията по 1 лев 100 грама,бирата по 50 стотинки, легализирайте дрогата и проституцията в Бургас и отворете още 20-тина казина и ще видите супер наплив на туристи-англичани,евреи,скандинавци,холандци,все елитни туристи.Елитните туристи няма да дойдат в Бургас за Арена Бургас,морето или Дисниленд.
3.
3.
15.10.2015 22:48:36
9
2
Stana mi interesno!
2.
Супер
15.10.2015 22:35:33
10
3
Супер!
1.
ами
15.10.2015 22:30:39
12
4
Ами какво да кажа, който си го може, го може. Има хляб в тази насока.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори