×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако рибарите не запалят свещ пред Черната Света Богородица, не влизат в морето в Несебър!


Ако рибарите не запалят свещ пред Черната Света Богородица, не влизат в морето в Несебър!
Иконата цери болни и отнема животи, вярват местните
27 Септември 2015, Неделя, 11:56 ч.

Има много версии за произхода на чудесата с тази икона, но журналистът Максим Момчилов хвърля нова светлина


Някога Несебър е бил много по-голям град, с над 40 църкви. Най-интересна история сред тях безспорно има храмът „Св. Богородица”, пише Блиц.

В началото на 1860 г. местни миряни смятали да съградят малка църквица на мястото на къща край северния бряг на морето. До сградата обаче издигал снага вековен чинар – как да го отсекат. Един ден на него изневиделица се появила икона на Света Богородица и кандило, което се запалвало само! Стопанинът на имота отначало си помислил, че това е работа на дечурлига, докато Божията майка не се явила в съня на местна жена. Заръчала й точно на това място да издигнат величествена църква. Хората се видели в чудо откъде ще намерят толкова пари, но все пак решили да положат темелите на храма. И... когато изкоренили чинара, открили в основите му голямо златно съкровище! Така имането им дало възможност да съградят нов свят Божи дом. А от отсечения чинар, под който открили златото, измайсторили кръг с диаметър близо 3 метра, който разположили пред „черната икона”, намираща се в лявата част на иконостаса.

„Невероятното съчетание между тях върши чудеса. Куци, слепи, болни и сакати, хора с психически заболявания и отклонения, обсебени от зли духове и демони, шизофреници и алкохолици, т.е. изпаднали зад борда, преспят ли една нощ върху дървения кръг, посрещат утрото като нови, напълно изцерени”, твърдят местните.

Повече подробности научаваме от наместника на храма отец Евгени Желев: „Имаме много ценни икони, но истинският уникат е „Черната Света Богородица”. Наричат я така, защото е била икона, носена за успех заедно с традиционните български хоругви, но, както е известно, след всяка война се слагат много черни забрадки”.

Една от версиите е, че несебърската Богородица е била походна икона на войската на епирския деспот Тодор Комнин. Пленена е от цар Иван-Асен II в битката при Клокотница, когато българите разбиват византийците. Според друга хипотеза, иконата е военна плячка от победата на цар Иван-Александър в битката при Русокастро през 1332 г. По-късно българският владетел я подарява на Месембрия, днешен Несебър.

Така уникатът се превръща в талисман на града, който пази местните от злини, но, както е известно, всеки талисман е с две страни – може и да закриля, но и да… убива. Има поверие, че ако рибарите не запалят свещ пред иконата, преди да излязат в открито море, ги чака нещастие. На това несебърско чудо ме открехна колегата Максим Момчилов, главен редактор на в. „Слънчев бряг”, когото мутри пребиха в началото на демокрацията, понеже се порови в мръсния им „кошер”. Докато Максим оцеля, повечето от биячите му вече са в ада, но това е друга тема.

Черната серия за Несебър започва през лятото на 1994 г. и продължава близо 15 лета – местни апаши на възраст между 18 и 23 г. крадат „Черната Св. Богородица” и я продават на заможен гръцки колекционер. А кървавият курбан за града, съпътстван с мистериозни смъртни случаи – общо 47 на брой, тепърва предстои. Първата жертва на злата прокоба е момче, което се дави на брега на морето. След това 19-годишен кара към Слънчев бряг, но незнайно как колата му завива надясно и се блъска в зида на местната болница. Шофьорът загива на място, а експертизата не може да установи причината за катастрофата. Поредната жертва е момче, което се докосва до метален обезопасен стълб, хваща го ток и умира. След трагедията следователи и специалисти правят щателна проверка на злополучното място и за потрес на всички не откриват и следа от електричество. Още по-шокираща е историята с 20-годишен местен младеж, отличен плувец, който скача от… 1 метър в морето и се дави.

„Мистериозните инциденти стават само в края на лятото, когато е открадната иконата. И забележете – тук идват хиляди туристи от къде ли не, но тежката прокоба е надвиснала само над нас”, твърдят жители на Несебър. В един момент проклятието се изменя и по нелеп начин започват да умират и момичета. И така 15 години с 47 жертви, за смъртта на които никой не знае защо е настъпила. Все млади хора от 18 до 23 години, каквато е и възрастта на открадналите реликвата от храма”.

Една от майките на загинало дете обаче не се примирява със смъртта му – вдига се и отива при Ванга в Рупите. Въпреки стотиците чакащи, родната Пития я „съзира” в множеството от страдалци и веднага я привиква. Знае какъв дерт носи в себе си, а и не само тя. Пророчицата й обяснява за връзката между изчезналата икона, която си „отмъщава” на младите за кражбата, и смъртните случаи. Гадателката я съветва, че трябва да се купи захар, много захар, и да се поръсят улиците на Несебър, за да секне проклятието над града. След като се връща в родния си край, женицата отначало споделя с най-близките си какво й е казала Ванга. Всички я смятат за обезумяла, че си фантазира и никой не гледа с добро око на нея, включително и тези, загубили децата си по мистериозен начин. Но следва нов нелеп инцидент, който хвърля всички в потрес, и едва тогава вдяват, че сляпата гадателка може би има право. Отиват при тогавашния кмет Николай Димитров, но той се опъва – според него ръсенето на захар във вилаета му се струва налудничаво. Зад гърба на градоначалника застават и местните свещеници – в подобен акт виждат нещо езическо, далеч от каноните на християнството. Но докато всичките умуват кой крив, кой прав, морето взема поредната си невинна жертва. Като предупреждение и напомняне, че адетът трябва да стане. На всяка цена! „Ние вече се зачернихме, но поне други да няма с нашата съдба!”, категорични са осиротелите майки. Почернените родители купуват 3 тона захар, наемат 13 автомобила и цяла нощ разхвърлят захарта. „Нямаше улица или къща, която да не бяхме поръсили. Хвърляхме захар чак до Равда и Слънчев бряг”, спомня си Диана Фратева. 

И чудото става! Повече нелепи и мистериозни смърти няма. До ден-днешен! Включително и в началото на септември т.г., когато мъртвото вълнение отне живота на неколцина, но Несебър се размина без нито една.

В категории: Несебър


5
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
5
Коментара по темата
5.
Ариес
27.09.2015 19:35:59
0
2
и поп Димитър също върши чудеса
4.
г.михайлов
27.09.2015 16:11:45
0
2
ИКОНАТА Е ЧУДОДЕЙНА И ПОМАГА НА ВСЕКИ,НО ИЗМИСЛИЦИТР В ТОЗИ САЙТ СА БЕЗКРАЙНИ.
3.
Бат Цоко
27.09.2015 15:21:28
0
2
тва на снимката поп Димитър ли е?
2.
Ivo
27.09.2015 13:18:26
3
1
Хубаво пиштете за иконата, ама защо покрай това изливате мазната пумия говорена от ванга, ръсенето на захар и други заблуди. Езичници ли сме или православни християни ?! Бог да помага на България!
1.
asd
27.09.2015 13:05:06
2
3
Bokluci...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори