×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Eвропа, Европа, ужасно ще ми липсваш


Eвропа, Европа, ужасно ще ми липсваш
Ключови думи: бежанци, европа
18 Септември 2015, Петък, 17:12 ч.
Източник: Lentata.com

Трябваше да бъде като у вас, ама стана като у нас. В края на краищата - искахме промяна, получихме я.
Сбогом, Ханс!


През 1992-ра влязох в Австрия и Германия. Като гастарбайтер.
Попаднах в свят на кукленски къщи, зелени тучни морави, керамични джуджета по тях и фазани край железопътните линии. Наситена, влажна фашистка зеленина. Подредена до налудност.
Вървяхме по тихите празни улици и единственият фас бе хвърлен от нашата група. Вдигнах го не, защото съм културен човек, а, защото просто разваляше картинката.
Днес в пограничните райони на Германия и Австрия имат своята циганска махала.
Лагери, всъщност катуни.
Австриец си купил ловна пушка. Зачестили кражбите с взлом. Полицията не можела да разследва всичко. Един немец дори се оплакал, че му обирали гаража вече четвърти път.
Верно ли? Верно ли, Ханс?!
Малко ми е смешно. Извинете. Много ми е смешно. Не съм злорад, смея се на себе си заради онзи фас, пуснат от смутен български гастарбайтер, който още прогаря джоба ми.
Да не би да имате проблеми с нещо като нашите цигани?
Кукленските къщи, тучните полянки и керамичните джуджета днес са леко повредени. Свиквайте. Ще свикнете с купчините боклуци, кражбите, тълпите без работа и влизането по нощите в къщите на стари хора. Ще свикнете ли?
Защото ние свикнахме. Свикнахме на агонията да си мислим, че има човешка и държавна логика, вместо нея ни пробутват идеите за толерантност, от които се хваща обществена проказа. От вас дойде това. Наследниците на фашистите, които са толкова тъпи, че ще живеят в шериат.
Смея се. А всъщност плача. Мечтаех моята Балканска страна да бъде в Европа и, както в Бавария - да има кукленски къщи, зелени градинки, истински тротоари, керамични джуджета ей така - до езерцето с истински диви патета, живи и мили. И всички през деня да са на работа. А в петък да се напиват скучно и бързо само с бира, както го правят уморените от работа хора.
Вместо това, като една божествена подигравка, Германия бавно започва да прилича на Столипиново.
Сами четири пъти са ти обирали гаража, Ханс?
Аз у нас, в България, веднъж снимах семейство старци, в чиято къща беше влизано 12 пъти. Старците вече не викаха и не го брояха за взлом. Чакаха влезлите да потършуват и да си тръгнат.
Сбогом, Ханс, сбогом, Германия. Вилкомен, Столипиново.
Смешно е как човек губи света и мечтите си по най-нелепия начин.
Трябва да се стегнем и да приемем съдбата си като старци на пътя на катуна. Ама ми се плаче.
Фазани покрай железопътната линия, които не се бояха от хората! Представяте ли си?
У нас по това време циганите ядяха пеликаните в Сребърна. Не доживях фазаните, а Господ ми е свидетел, че опитах да спася пеликаните.
Е, сега вече е еднакво навсякъде.
Няма фазани, няма пеликани. Трябваше да бъде като у вас, ама стана като у нас. В края на краищата - искахме промяна, получихме я.
Сбогом, Ханс.

В категории: Животът


Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 0
2
Коментара по темата
2.
az
18.09.2015 16:02:58
1
9
Така е, не свършил, т.е.още не е започнал. Идва зима.
1.
Velika Bulgaria
18.09.2015 15:38:32
4
11
Filma ne e svurshil oshte.
Moje Evropa da pobedi.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори