×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как 52 хил. тона горива, заложени в КТБ, изчезнаха от базата на „Нафтекс Петрол“ след влизането на Гриша Ганчев


Как 52 хил. тона горива, заложени в КТБ, изчезнаха от базата на „Нафтекс Петрол“ след влизането на Гриша Ганчев
Странни неща се случват в Петрол, след като фирмата мина в орбитата на влияние на Гриша Ганчев
15 Септември 2015, Вторник, 21:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Квестурата на банката проспа шанса да спаси един от ценните активи

Софийска градска прокуратура (СГП) и квесторите на фалиралата Корпоративна търговска банка  са алармирани още преди 10 месеца, че 52 700 тона гориво, заложени в КТБ като обезпечение по договор за кредит от 53 млн.долара изчезват. Конкретни мерки за защита на обезпечението обаче не са предприети. Това доказват документи, които една от засегнатите страни - „Арвен“ АД предостави на Флагман.бг.

ИСТОРИЯТА

На 12 март 2013 година Корпоративна търговска банка отпуска 62 млн. долара кредит на „Арвен“ АД, която от своя страна ги прехвърля към „Нафтекс Петрол“ ЕООД. Втората фирма е и поръчител по кредита със залога на петролната база в Пловдив, заедно с всички активи, в това число и 52 700 тона гориво (А95 и дизелово гориво), за които изрично се подчертава, че остават блокирани до пълното издължаване на кредита. Половин година по-късно „Нафтекс Петрол“ ЕООД като дъщерна компания на „Петрол“ АД преминава в дружества, близки до най-влиятелната бизнес фигура в държавата в онзи момент Цветан Василев. През 2014 година – след фалита на КТБ, серия от съмнителни трансформации, смяна на седалищата и собствениците, най-големият дистрибутор на горива вече е в орбитата на влияние на Гриша Ганчев.

КАК СЕ ИЗПАРИХА 52 700 ТОНА ГОРИВО

Въпреки динамичната смяна на собственици, дружеството-бенефициент на кредита от 62 млн. долара „Нафтекс Петрол“ ЕООД е задължено да запази заложените в петролната база горива. Нищо подобно обаче не се случва. Обосновано е предположението, че през втората половина на 2014 година се изнасят тонове от блокираните горива. „Арвен“ АД е заинтересована страна, тъй като практически е прехвърлила кредита си към КТБ на „Нафтекс Петрол“ АД и в случая "Нафтекс Петрол" АД й е длъжник.

На 5 декември 2014 година изпълнителният директор на „Арвен“ АД Валентин Иванов сигнализира квестурата на КТБ и настоява да се разпореди проверка относно посочените обезпечения. В интерес на банката е да реагира светкавично бързо и най-адекватно, за да запази ценен актив, струващ десетки милиони. На 23 декември Иванов алармира и Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Горивото от 52 700 тона представлява част от резерв, с който Република България трябва да разполага. В същото време е и обезпечение в полза на трето лице-кредитор, а именно Корпоративна търговска банка. С оглед на настоящото Ви моля да извършите проверка относно съхраняването на количеството гориво“, пише Валентин Иванов. Отговор от държавната агенция не получава.

Квесторите на КТБ Елена Костадинчева и Станислав Лютов отговарят на Иванов, но безкрайно витиевато и лаконично. Насочват го сам да си направи справка в Централния регистър на обособените залози и Имотния регистър, без да споменат и нито думичка за най-ценния заложен актив – горивата в Петролната база в Пловдив или най-малкото да разпоредят проверка, за да защитят интереса на кредиторите на КТБ.

ВСИЧКО ТОВА КАРА РЪКОВОДСТВОТО НА "АРВЕН" АД ДА ПОДАДЕ СИГНАЛ В СОФИЙСКАТА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА

От него става ясно, че горивата били заложени с втори пореден залог в полза на дружество с наименование „Колмар“. Това се допуска, тъй като се счита, че те са защитени от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. 

ГОРИВАТА СА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ И ВОЕННОВРЕМЕННИТЕ ЗАПАСИ И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ

„Получих притеснителни данни от измерванията, направени в Петролната база в Пловдив на 14 ноември 2014 година. От тях е видно, че към тази дата общата наличност на горива е 25 925 тона, което е в несъответствие със сключения договор за залог“, пише до държавното обвинение Валентин Иванов. Към тази дата липсват близо 27 хил. тона гориво – повече от 50 % от заложеното.

Следва дълга тишина, заложеното гориво просто изчезва, а с това и шансът държавата да си върне поне част от налетите в КТБ пари.

На 15 септември частен съдебен изпълнител трябваше принудително да предаде заложеното имущество в банката, но се оказа, че го няма. По думите на работещите във фирмата, то било продадено.

ГОРИВОТО Е ПРОДАДЕНО НАПЪЛНО НЕЗАКОННО

най-малкото защото са блокирани до издължаването на кредита на „Нафтекс Петрол“ ЕООД.


Не е ясно и дали е платен акцизът, защото пускането на пазара на подобно количество със сигурност щеше сериозно да срине цената на горивата.

Предстои да започне мащабна проверка от частния съдебен изпълнител, а и от Националната агенция по приходите, тъй като се касае за данъчен склад. Но със сигурност неадекватната реакция на отговорните институции доведе до загубата на още един ценен актив, заложен в КТБ.

Писмото на Валентин Иванов до квесторите на КТБ, в която алармира, че е заложеното гориво може да изчезне. Датата е 5 декември 2014 година


Безумният отговор на квестурата на банката до Валентин Иванов

Сигналът до Софийска градска прокуратура от февруари т.г.

 

В категории: Бизнес


13
Коментара по темата
13.
Мунчо
17.09.2015 18:56:19
0
0
Поредното доказателство за грандиозните схеми на Василев. Сега освен очевидните необезпечени кредити, ще почнат да изплуват и такива, на които залозите ги няма - били те горива, превозни средства, строителна техника...
12.
Къй
17.09.2015 08:02:58
0
2
Няма осъдени за КТБ, безчинствата продължават, Василев си живее в Сърбия с кяаш нищо не е било, няма какво друго да кажа освен: Институции, събудете се!
11.
Василена
16.09.2015 22:13:11
1
1
Хора никога не го е имало това гориво. Не ви ли стана ясно това. То просто е вписано по документи, за да може да се оправдае огромния кредит за 53 млн. лв. Това е. Петрол е била просто средство за Василев, с което той е източвал парите от КТБ. За това и придоби компанията официално, тъй като от дълги години той неофициално я управляваше. Направи нещо, което в момента Делян Пеевски направи - излезе на светло. Като видя, че не може да удържи работата я предаде в ръцете на Гриша Ганчев, който да му я пази и да потули в дълбока тайна всички далавери въртени от Василев в Петрол. Мислете малко логично, коя петролна компания ще заложи гориво за 53 млн. лв. и то ще си стои на склад непокътнато с години. Всичко е прозрачно ясно.
10.
*********
16.09.2015 06:25:06
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Smith
15.09.2015 22:38:45
1
11
То цялата работа с КТБ е схема! "Мола" Странд го построи една червена фирмичка за 80 милиона, пък той всъщност струвал 20. Да не говорим, че и за 10 няма да се намери идиот който да го купи. Тези, които са минали 2-ри клас ще могат да се оправят със задачата колко милиона са източени там!
8.
Шлосер
15.09.2015 22:10:15
0
14
Щом дъжда успя преди известно време да измие 15 000 тона захар, какъв е проблема вятъра и "жегата" да са изпарил 52 000 тона гориво ? :-)
7.
Д.Николов - кмет
15.09.2015 21:07:41
5
4
Моят Бойко прави чадър над Гришата....нали идват избори...трябва да се лапа....за последно....
6.
мвр 2
15.09.2015 20:52:15
1
20
До МВР Бургас - ти луд ли си или пълен неграмотник 52 000 тона са 52 000 000 кг, смятай колко е далаверата и мислиш ли, че банката ще вземе при кредит 62 000 000 $ 50000 лв обезщетение. Мисли малко или ти е трудно.
5.
МВР Бургас
15.09.2015 20:15:36
19
3
Далаверата е за 50 бона. Едвали тва е съборило банката
4.
Комунист
15.09.2015 19:37:10
0
19
Предполагам,че на всички ви е ясно,че джуджето е кукла на конци и всичкото е борба между едни висши партийни функционери и ченгета от ДС,та както е известно Гришата,Василев,Събев са подложки на Ананиева и Премянов.
3.
*********
15.09.2015 19:22:00
1
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
stabilniq
15.09.2015 19:13:15
15
3
ami neka, Gerb i DPS se opitaha da vzemat biznesa kakto na Grishata taka i na Cvetan Vasilev.. obache tozi pat im izvartqha te nomera, neka samo tova zaslujavat tezi, koito i drugite koito spqt i prodaljavat da glasuvat za gerbadjii.shte plashtate cql jivot.EVALA na Grishata
1.
Наблюдател
15.09.2015 18:56:07
0
21
Със сигурност ще хванат Гришата за шлифера - горивото го няма, кинтите ги няма, Нафтекс е обявен от ловешкия съд в процедура по несъстоятелност, така че сори! А и си има агитката на ЦСКА за лумпен пролетарият, а и идват избори....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори