×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спипаха помагач на духналите от затвора Шатката и Хосе!


Спипаха помагач на духналите от затвора Шатката и Хосе!
Бившият по това време затворник Дончо Василев е изкарал през портала на зандана двамата пандизчии, скрити в багажника на личната му кола – „Опел Астра”,
25 Август 2015, Вторник, 13:59 ч.

Дончо Василев и дъщерята на Николай Николов били гаджета


Обрат в разследването на дръзкото бягство на осъдения за убийство Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез, който извърши въоръжения грабеж в прохода „Хаинбоаз” през август 2011 г.! Полицаите имат нов заподозрян, помогнал на Шатката и Хосе да офейкат, пише “Шоу”, позовавайки се на източници сред разследващите.

Според криминалисти, бившият по това време затворник Дончо Василев е изкарал през портала на зандана двамата пандизчии, скрити в багажника на личната му кола – „Опел Астра”, която е едно към едно с полицейските. Срещу Дончо дори имало образувано досъдебно производство и скоро предстояло да се сдобие и с обвинителен акт. Според разследващите именно той е бил зад волана на “полицейския” “Опел” със затъмнени стъкла, който е извел двамата бандити.


Бягството

Около 17 часа на 30 април 2014 година возило със син буркан на предното стъкло влязло през портала откъм ул. “Майор Векилски”, където е служебният паркинг. По това време навън валяло като из ведро. Заради силния дъжд, униформеният на пропуски само отворил прозорчето, за да хвърли бърз поглед на “полицая” и да го поздрави, и без да му поиска пропуск или карта, вдигнал бариерата. Двайсетина минути по-късно опелът излязъл, но вече с двама души в багажника. Това са Шатката и Хосе.

Бягството за тях било като детска игра, тъй като работели като парнаджии, което им осигурявало достъп до доста възлови места в пандиза. Помещението, в което се трудели, се намира именно под служебния паркинг и е било достатъчно да избият дупка в стената на работилницата в паровата централа, а след това - и една решетка, за да се озоват в двора. Единствената пречка към свободата в онзи ден бил “колегата им” – нароченият за шпионин Светльо. Хосе и Шатката обаче го почерпили с палачинки със сладко от сливи, в което сложили доволно количество от лекарството за шизофреници “Лепонекс”. Двамата най-вероятно имали и оръжие, което били задигнали от единия от психолозите в Централния софийски затвор.

Липсата на патлака била установена десетина дни след бягството на двамата, а собственикът на оръжието не успял да даде смислено обяснение къде е то. Така, след като Светльо заспал дълбоко от лекарството и с оръжие в джоба, Шатката и Хосе били готови за бягството. Те излезли от парното на двора при служебния паркинг и бързо открили “полицейската” кола, дошла да ги прибере. Натоварили се в багажника и затаили дъх. Шофьорът на возилото, за когото се подозира, че е Дончо, махнал на служителя на пропуски, който без да излезе и да провери колко човека има в колата, отново вдигнал бариерата, става видно от записи на камерите в затвора. Направена била и справка на номера на опела, но се оказало, че не само не съвпада с нито една от колите в МВР, но и такава регистрационна табела не е издавана въобще.

Веднъж напуснали зандана Шатката и Хосе тръгнали към границата, където се разделили. Малко след 18.30 часа, по отделно, те минали браздата, твърдят техни близки.


Заподозрян

Съвпадение или не, но часове след бягството на двамата затворници и бившият техен “колега” Дончо също напуснал страната и заминал за Италия. В първите дни на май 2014 година полицаи атакували дома му в столичния кв. “Люлин-10”. Доказателствата, които насочили разследващите към Дончо Василев, са много, но всички са косвени, твърдят източници от столичната полиция.

Запознати разкриват, че Дончо и Шатката се познават от затвора, а след освобождаването на Василев двамата продължили да поддържат добри отношения и да си правят дребни услуги. След време дъщерята на Шатката заживяла в апартамента на майката на Дончо в “Люлин-10”. Така се запалила и искрата на любовта между бившия пандизчия и щерката на Николай Николов.

Друга следа, която праща криминалистите в дома на Дончо, е, че той е собственик на возило, което поразително прилича на заснетото да влиза в зандана, с което са избягали Хосе и Шатката. В деня на тараша, в апартамента на Дончо е само майка му. Тя веднага се свързала със сина си и му съобщила, че домът им гъмжи от служители на столичната полиция. Василев поискал да си поговори с някой от тях, а диалогът помежду им бил доста интересен, разкриват източниците ни от зандана, пред които Дончо разказвал историята. Полицаят го попитал как така е тръгнал за Италия броени часове след бягството на Шатката, а отговорът му бил: “Съвпадение, аз дойдох тук да си почивам”. Тогава, малко поразгневен, разследващият отсякъл: “От какво ще си почиваш ти бе, не си ли почина достатъчно?! Като си дойдеш, ще видиш!...”.

Още с пристигането си в България Дончо Василев бил отведен в столичната полиция, а оттам - в ареста, а по-късно - в Софийския зандан. От разследващите той разбрал, че дни преди бягството на Шатката и Хосе е бил засечен на границата. Освен това минавал често по един и същи маршрут, по който на 30 април са офейкали и бегълците.
По време на ареста на Дончо, дъщерята на Шатката също си е била в България. Месец след задържането на приятеля й обаче, тя си стегнала куфарите и отпрашила към Нова Зеландия, където от години живее майка й. Предполага се, че под новозеландското слънце се припича и Николай Николов-Шатката.

В момента Дончо пак е в затвора, където търка наровете заради кражба на вещи от кола, притежание за боеприпаси и полицейска униформа. Според източници от пандиза, обвиненията срещу Василев за кражбата са били скалъпени само за да го държат зад решетките, докато трае разследването срещу него за участие в бягството на Шатката и Хосе.

ДОСИЕ:

• Гватемалецът Хосе Мартинез беше подсъдим за въоръжения грабеж в прохода „Хаинбоаз” през август 2011 г. Тогава той, заедно с Ивайло Василев, Бойчо Тодоров и Иван Райков откриха стрелба с „Калашник” по “Опел Зафира”, собственост на 45-годишния представител на “Булсатком” Атанас Атанасов. Малко след разклона на с. Въглевци четиримата спрели колата и започнали да стрелят. Атанасов е бил ранен в бедрото, изгубил много кръв и изпаднал в кома. Бандитите му отмъкнали 65 656 лева, които били в багажника на возилото. Заради биографията си на грабежлия, се предполага, че Хосе разполага с доста финансови средства. Предполага се, че именно той е финансирал бягството. В момента делото срещу Мартинез е прекратено, а той е търсен от всички служби, включително и Интерпол.

• Николай Николов-Шатката е осъден на 20 години затвор за убийството на пернишкия наркобос Николай Христов-Хайо на 19 февруари 2008 г. в центъра на миньорския град. Той е дръпнал спусъка по поръчение на групата на Райко Кръвта, наследена през 2005 г. от неговия баща – Бай Васо. По делото бяха дадени показания, според които поръчител на екзекуцията на Хайо е Бай Васо. Но в затвора за това престъпление лежи Станислав Методиев – Сиси, който признава, че е помагал за убийството на Хайо, но отрича да го е поръчал, както и да е бил в района, когато това се е случило.

• Именно Сиси и Шатката са свидетелите, благодарение на чиито показания бе разбита пернишката група за убийства. Двамата разкриват подробности за килърите, ръководени от бащата на покойния Райко Кръвта – Бай Васо. Освен Васил Василев като ръководител на групата бе обвинен и Милчо Петров – Чироза, а за нейни членове Борислав Николов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Георги Георгиев-Гуго, Димитър Начков, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева, която е съпруга на бай Васо. Показанията на Шатката срещу Бай Васо, Чироза и компания са дадени пред съдия. Той обаче избяга от затвора и не успя да се изправи пред съда, за да разкаже какво знае за пернишката банда. В поредица от съдебни заседания за бандата за мокри поръчки, разпространение на дрога, лихварство и т.н. разказа някогашният неин член – Сиси. Той и Шатката разказаха в показанията си, че именно Чироза е убил авера им Теодор Неофитов-Ханс, тъй като се мотаел с разстрела на Хайо.

В категории: Крими


1
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
1
Коментара по темата
1.
nekoi ot minaloto
01.09.2015 12:10:28
0
1
Stari operativni danni mnogo tochno sochat koi sa ubiicite na Teodor Neofitov (Hans).
A te sa Shatkata i Sisi.I tova se znae ot godini v celia grad.Ne kak e izbegal,a koi go e pratil da raboti tozi ubiec .Za nego napishete tozi sedi zad celata intriga.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори