×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Царят се връща в политиката?


Царят се връща в политиката?
Симеон Сакскобургготски. Снимка БГНЕС
06 Март 2015, Петък, 16:05 ч.
Източник: clubz.bg

100 общественици, експерти и спортисти излизат с обръщение за бъдещия принос на Сакскобургготски за развитието на съвременна България
Връща ли се Симеон Сакскобургготски в политиката? Този въпрос отново е актуален от днес, след като до медиите бяха изпратени покани за пресконференция „по повод инициирана подписка в подкрепа на българския цар Симеон II”.

В документа се настоява за обществена дискусия и обективно разглеждане на фактите от миналото и възможностите за бъдещ принос на цар Симеон II за развитието на съвременна България, пише в поканата, подписана от името на Инициативния комитет от бившия жълт депутат и председател на вътрешната комисия Минчо Спасов.

Сред подкрепилите "българския цар Симеон II" над 100 политици, експерти, общественици, спортисти и др. са Станимир Илчев - бивш народен представител и евродепутат, проф. Андрей Пантев - историк, акад. Георги Марков - историк, Людмил Станчев - историк, Мехмед Дикме - бивш министър на земеделието, Аспарух Панов – бивш народен представител, председател на клуб „Либерално общество", художничката Елица Лингорски, съпруга на бившия зам.-министър на финансите Илия Лингорски, и др.

Ето и пълния текст на обръщението:

Скоро ще се навършат 20 години от зараждането в българското общество на идеята към Цар Симеон II да се отправи настоятелен призив за завръщането му в България.

„Официалната покана“ тогава бе подписана от 101 интелектуалци, между които имаше хора с различна политическа ориентация. Тяхното решение отразяваше неимоверно широка палитра от нагласи и очаквания - от подчертано практични до идеалистично мотивирани.

Симеон II се върна преди всичко под натиска на нарастващите обществени очаквания за положителни промени в обществения, политическия и икономическия живот. По- прозорливите си даваха сметка, без значение дали огласяваха това или изчакваха мълчаливо, че той може да отвори и пътя към нов международен статут на страната- членството в НАТО и ЕС. Имаше, разбира се, място и за илюзии в някои социални групи, за себични калкулации всред някои политици, за необективни институционални планове. Но никога не е имало по-голямо съответствие между доминиращите българското общество проевропейски нагласи и профила на една личност.

Тази личност беше Цар Симеон II.

Симеон II не скочи в опасните води на конюнктурата. Той отрезви най-разпалените привърженици на монархизма. Протегна ръка и на личности, които не очакваха това, нагърби се с изпълнителната власт, състави достатъчно пъстър кабинет и така подсказа значението на не харесваната в България, но понякога неизбежна и твърде често спасителна коалиционна формула. Днес огромен процент от българите приемат коалиционното управление за полезно в конкретни ситуации.

Ретроградни кръгове не простиха на Симеон II, че през периода 2001-2005 г. в управлението на страната остана най-малък брой служители и сътрудници на бившата ДС, и че България бе приета в ЕС през 2007 г., вместо 5-6 години по късно. Българското задкулисие беше неприятно изненадано, че:

- Българският среден бизнес стъпи на крака и започна да се оформя средна класа;

- Безработицата спадна наполовина;

- За пръв път кривата на раждаемостта започна да се променя в положителна насока;

- Забави се темпа на емиграция от страната;

- Корупцията достигна най-ниски нива от началото на прехода;

- Спря чистката в администрацията по партийно-партизански подбуди;

- За първи път действащ министър-председател и екипът му не се изкушиха да контролират медии или да създават собствена медийна империя.

По ирония на съдбата и според специфичните особености на българската среда, а още по-често чрез систематичните действия на неговите недоброжелатели, основното послание на Симеон II- да обърнем страницата на миналото и да гледаме напред- беше неглижирано и заглушавано. През годините на неговия премиерски мандат изригнаха мащабни кампании за дискредитирането му. Някои от тях бяха очевидно несъстоятелни и затова не се подновиха. Други се оказаха продължителни и ожесточени. Бяха налагани спекулативни тълкувания на отделни пасажи от интервюта с него. Отделни формулировки на Симеон II за бъдещи управленски действия бяха трансформирани в тяхната смислова противоположност и негови намерения, които изискваха обществена солидарност бяха превърнати в обект на тежък сарказъм.

Но рекордът принадлежи на авторите на сагата „царски имоти“. Няма съмнение, че темата за наследствените имоти на Симеон II все някога ще има юридически финал. Вън от съмнение също така е, че каквито и да бъдат финалните резултати, те отново и отново ще се използват като повод за различни интерпретации и ще разпалват силни страсти. Винаги ще има хора, които като са като въглен - ако не те изгори, ще те изцапа.

Струва си днес да зададем и въпросите, които предпазливо и малодушно се заобикалят:

- Можеше ли Симеон II да си остане в Мадрид и спокойно да изчака приключването на процеса по възстановяване на собствеността му, започнал с решението на Конституционния съд през 1998 г., ако единствената му цел са били въпросните имоти?

- Възможна ли е втора национализация, вдъхновена от политически и олигархични интереси?

- Кой има интерес Симеон II да напусне България, лишен от бащиния си покрив, изграден от предците му?

- Казусът „царски имоти“ не е ли опасно предизвикателство към смисъла и съдържанието на чл. 17 от Конституцията?

- Не са ли вече маркирани някои от обектите за приватизиране в полза на онези, които са ги обитавали и ловували в тях 45 години.

- Кои сред действащите политици мечтаят да видят Симеон II обезправен и унизен, за да обсебят идеята за национално съгласие и успокоят собствените си комплекси?

Призоваваме за обществена дискусия по тези въпроси. Само честното търсене на верните отговори ще спаси достойнството ни на европейци, уважаващи държавността европейските ценности и националната си история. Само обективният прочит на фактите ще ни донесе истината за положителните фигури на българския преход, както и до допълнително горчиво, но необходимо знание за тъмните „герои“ на задкулисието, които изкривяват миналото и настоящето, за да притежават бъдещето ни.

В категории: Политика


22
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
22
Коментара по темата
22.
КРАДЛИВ ДЕДО,
07.03.2015 18:42:40
0
1
не се ли наяде?
21.
До 19
07.03.2015 11:49:47
0
1
А знаеш ли какво е чувството да си прост, защото добре се промотираш!
20.
Кирето от Атанаскьово
06.03.2015 22:34:10
2
7
НА ТОЗИ НЕЩАСТНИК МУ СВЪРШИХА ПАРИТЕ И СЕГА ОТНОВО ИСКА ДА СМУЧИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД...КОМАРДЖИЙ НЕ СА НУЖНИ НА БЪЛГАРИЯ!
19.
Doctor Gyorgy
06.03.2015 20:17:01
3
3
Aaaa, тъй ли? Да му вземат имотите и да ги дадат на другарите ли? Царо - пожизнен президент! Тъй знаем я!
18.
офф
06.03.2015 19:32:52
1
8
Тоя е цар, колкото аз съм космонавт. Дядо му е бил някакъв прост австрийски поручик, а баща му е цар по наследство. Тоз никога не е бил коронясван, защото е бил малък и България се е управлявала от регенти. Абсурдно е да го наричат цар, защото няма нищо българско в него.
17.
14-сти
06.03.2015 18:55:30
0
3
Ти си олицитворение на Ганювец, ограничен човек
16.
хейт
06.03.2015 18:29:49
3
7
тая мумия май пак е изгубила кинтите на комар и идва да зареди пак сметката си....МАРШ ОТ ТУК ХИЕНО МРЪСНА!!!!
15.
kak materialni??????
06.03.2015 18:09:18
0
0
https://www.youtube.com/watch?v=pYk-kKFjZ7
14.
Doctor Gyorgy
06.03.2015 17:40:44
10
6
Царя си е цар по рождение, ганювците - също.
13.
анализатор
06.03.2015 17:26:46
10
4
Ето как може да се спре всеки който желае да става президент.Царя става точно за президент - има всичко дори в повече от всички измислени лидери. Може да изкара няколко мандата ,поне малко от малко да се цивилизова политическата класа.
12.
boiko
06.03.2015 16:52:47
3
12
ЧЕ ОСТАНА ЛИ ОЩЕ ЗА КРАДЕНЕ БЕ ЦАРЮ ВЕЛИКИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ВРЪЩАШ?! ИЛИ ТИ СВЪРШИХА ПАК ПАРИЧКИТЕ! И ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ СИ ПРИПОМНЕТО ИНТЕРВЮТО МУ НА ТОЗИ МОШЕННИК ПРИ КЕВОРК КАК НЕ ИСКАЛ НИЩО - ЩЯЛ САМО ДА ДАВА, НО ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ ДА СЕ НАМЕСТИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО!! А ПОСЛЕ ЛАПА, ЛАПА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕГЛЪТНЕ! И НАЙ ГОЛЯМАТА СМЕШКА ЦАР - МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, ТОВА В ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО! ПРЕЦЕДЕНТ!
11.
kak materialni??????
06.03.2015 16:20:22
1
1
https://www.youtube.com/watch?v=pYk-kKFjZ74
10.
Номер 6 доктор глупак си ти
06.03.2015 16:11:32
0
9
Обаждаш се където не знаеш даже как да го направиш, този така наречен цар няма имоти с страната, те са отнети от хората, а ти си толкова ограничен, че дори не успяваш да го проумееш, но и сега не ти стана ясно, нямаш потенциал
9.
ПОЛИТИК
06.03.2015 15:49:09
4
5
АМА АЗ ЩЕ ВИ ОПРАВЯ ЗА 800 ДНИ БРЕ ХОРА!!
8.
офф
06.03.2015 15:38:01
2
14
Що сте такива малоумници. Имотите били негови. Откъде накъде. Да не ги е купувал с лични пари. Навремето лакеите, като тия 100 "интелектуалци", подаряваха българска земя на баща му и дядо му, а сега тоя се пише собственик.
7.
БУРГ
06.03.2015 15:30:15
1
10
ЦАРЯТ,ПЪДАРЯТ ВСЕ ТАЯ,КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
6.
доктора гьорги
06.03.2015 15:02:13
12
3
Номер три, всеки има правото да си вземе имотите и няма да ставаш елементарно прост и да гледаш в чинията на человека, ясно?
5.
Gocho
06.03.2015 14:37:07
3
14
Pak e zalojil v niakoe kazino , no tozi pat - BG !
Zashto NE go razbirate tova , che tozi chovek nikoga NE e bil tsar I niama nikakvi upravlencheski kachestva ! Tova che bashta mu e bil niakoga , NE go pravi nego avtomatichno takav ! 21 vek sme ! Kakvi tsare , kakvi mi ti grafini ... ?! Da SI sediat tam v Ispania I Da filmirat kolkoto SI iskat !
4.
До номер 3
06.03.2015 14:35:40
2
11
Кое му е почтенното, че си взе имотите ли, че съди България в Страсбург, че оправи дереджето и намести Боко ли, айде замълчи елементаре човек.
3.
Doctor Gyorgy
06.03.2015 13:52:37
28
5
Царят е почтен човек!
2.
Ана
06.03.2015 13:37:58
29
6
Аз съм за връщането на царя в политиката.По негово време имаше толерантност.И защо да не си вземе имотите.Разни мутри стнаха супер богати само с далавери,а той е с царско потекло .
1.
СТОЯН
06.03.2015 13:21:05
5
25
ТИ ДА НЕ ОГЛАДНЯ ПАК БЕ ЛЕШОЯД5e4cf
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори