×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глобиха "Лидл" в Бургас с 300 лева за тарикатски номера с цените на месото


Глобиха "Лидл" в Бургас с 300 лева за тарикатски номера с цените на месото
Инспекторите на КЗП проверили евтиния супермаркет по сигнал на клиенти. Те установили, че в магазина са изложени месни продукти във вакуум опаковки, които са с обявена продажна стойност за единица мярка на килограм, липсвала конкретна цена за всеки от тях
04 Януари 2015, Неделя, 13:33 ч.
Автор: Лидия НИКОЛОВА

Почти 2 години след нарушението Бургаският административен съд се произнесе окончателно
На "колосална" глоба от 300 бе осъдена мощната немска компания "Лидл" в Бургас за това, че подвежда клиентите с цените на някои месни стоки. Решението е на Бургаския административен съд и не подлежи на обжалване. Германският дискаунтер, който направи бурна инвазия в града ни с значителен брой магазини, а след това затвори някои от тях, бе хванат в нарушение почти преди 2 години от инспекторите от Комисията за защита на потребителите.

Проверката била  извършена на 29 март 2013 година в обекта на компанията на ул. "Транспортна" по повод потребителски сигнали. На място инспекторите установили, че в търговската зала на магазина са изложени за продажба месни продукти във вакуум опаковки, които са с обявена продажна цена за единица мярка за килограм. Върху опаковката или в непосредствена близост до стоката не била поставена цена за съответното количество на всяка опаковка. Примерно на свинското контра филе Pikok с грамаж на една опаковка 0,412 кг. имало етикет 15,99 лв. за килограм.  По същия начин били написани етикетите на варено-пушените свински гърди, на филе Елена Baroni и на пастърмата Baroni. В такива случаи клиентите с по-слаби математически способности не можели да пресметнат колко струва въпросното мезе и често били неприятно изненадвани на касата. В същото време в закона ясно е написано, че стоките трябва да имат конкретни цени.

Деянието е квалифицирано като нарушение на чл.22, ал.1 от ЗЗП, за което е съставен акт и е издадено наказателно постановление.   

Санкциите за подобни нарушения варират от 300 до 3000 лева. Въпреки че "Лидл" получили възможно най-малкото наказание, те обжалвали глобата като незаконосъобразна.

Едва в края на декември м.г. Темида се произнесе окончателно.

В категории: Темида


Автор
23
Коментара
Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 5
23
Коментара по темата
23.
Bakalov li si Kavalov li ???
06.01.2015 17:52:11
0
1
RESHENIETO PO DELOTO E OKONCATELNO. za svedenie na g-na Bakalov.
Proizvodstvoto po tezi dela e - EDNOISTANCIONNO.
22.
времето е пари
05.01.2015 18:55:58
0
0
Георги Бакалов, аз държа да отбележа че не правилата са проблемът, а самото правораздаване. Като и да се напишат законите винаги ще има начин да се заобиколят или да им се изведе друго тълкуване и сам виждаш - 2 години за глоба?!? Пълно е със случаи в които ищците даже не доживяват решението на съда, а това действа страшно демотивиращо на хората да си потърсят правата. Писал си че познаваш тази сфера, въпросът ми е защо не се направи така че тези дела да имат краен срок максимум до 1 година примерно (с всичките обжалвания и йерархия на съдилищата), освен ако не нещо с национално значение? Кой ако не познаващите добре законовоправната рамка би трябвало да настоява за промени с предложения за улесняване и олекотяване на работата им(премахване на бумащината и по-строги дефиниции за да е по-ясен пътя на тълкованието на закона? Аз лично не съм видял подобно нещо досега, единствено има мрънкания за сградите, парното, тогите...
21.
метро
05.01.2015 16:49:11
0
3
ТРЯБВАШЕ ДА НАПИШЕТА "НАГРАДИХА ЛИДЛ" ЕБАТИ ГЛОБАТА ТЯ ЗА ПРИВИШЕНС СКОРОСТ Е ПО ГОЛЯМА
20.
Георги Бакалов
05.01.2015 11:20:05
0
4
Човек може да се хване за главата!
Темата е до неузнаваемост изместена а информацията е деформирана!
Смущава ме ЛЪЖАТА на автора, че "ТЕМИДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ОКОНЧАТЕЛНО"!!!
ОКОНЧАТЕЛНО може да се произнесе само петчленният състав на Върховния административен съд при положение, че е обжалвано решението на тричленния му състав, но докато се стигне дотам, ще минат още 2 години!
ПРОБЛЕМЪТ не е в това, дали "Лидл" е български или чуждестранен търговец и дали търговецът е спипан в нарушение на потребителските права - със сигурност е спипан!
ПРОБЛЕМЪТ е в побългаряването на Закона за защита на потребителите
( има го и в други закони ) в частта му "АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ" !!!
Познавам подробно немския и българския Закон, тъй като бях дълги години в работната група по адаптиране на българското законодателство по защита на потребителите с европейското.
БЪЛГАРСКОТО "от до" ( от 300 до 3000 ) глоба без точно регламентирана градация на степените глоба НЕ СЪЩЕСТВУВА НИКЪДЕ в Европа!
Това си е нашенският начин на широко ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА КОРУПЦИЯ!!!
Сигурно има и честни инспектори, дори познавам такива.
Не познавам софийски инспектор на КЗП, който като изготвя констативния протокол, да не заяви съвсем ясно, че Законът знае 2 и 200 - от тук нататък всичко е въпрос на джобно договаряне.
ТОВА Е!
19.
Ганьовци тарикати бол
05.01.2015 10:10:01
1
1
Някои клакьори отдолу не виждали нарушение, въпреки че им е посочен закона и алинеята и има решение на съда. Точно такива си мислят че за тях правилата не важат и независимо дали имат квартална бакалия която прескача данъци и всякакви норми или ще те сгази на улицата, се правят на моралисти и икономисти на всичкото отгоре с цялата си наглост. Политиката и как било някъде другаде са някакви други теми, които не би трябвало да се засягат преди да се научим да играем по българските правила, в този смисъл едва ли немец етикира стоките по щандовете и едва ли всички от средно управленско ниво са чужденци в българските клонове на тези вериги.
18.
!
05.01.2015 00:45:52
1
7
Много глупости има изписани.....
ДО колегата, който си търси тоалетните. Колега, аз съм почти сигурен, че магазините Лидл в Бургас се водят супермаркети. Те не са задължени да имат санитарни възли за клиенти. Както примерно "Карфур" на Адам Мицкевич нямат...както нямаха и "Сара", кварталните супермаркети и т.н. И изобщо как реши да сравняваш каквъто и да е магазин със заведение за хранене?!?!?! Има едни държавни изисквания наречени ХАССП. Ако толкова те интересува ги прочети и ще намериш много отговори на твоите въпроси. Там е написано какви са изискванията за магазин за хран.стоки, месарница, баничарница, цех за закуски, бистро.....Не за всички изискванията са еднакви. С две думи да ти обясня - потокът на суровините и отпадъците не трябва да се пресича с този на готовата продукция за продажба. Ако имаш ресторант е недопустимо през един и същи вход да те зареждаш и от там да изнасях готовата продукция. Същото е и при магазините....затова са товарните рампи направени. В същия този ХАССП ще намериш отговора за твоите тоалетни.
17.
!
05.01.2015 00:35:44
2
9
Като цяло Лидл и Била са по-висок клас магазини от Кауфланд. В Европа lidl и алди ( мисля че така беше) са големите вериги, Кауфланд никой не ги брои. Специално Лидл внася много качествени колбаси и захарни изделия, където другаде абсурд да ги намериш. И от останалите продукти доста от артикулите се срещат само там. На външен вид изглеждат малко схлупени, но като качество са много напред сравнено с палячовците от червените магазини. По въпроса за мошениците от кварталните магазини. Такава ни е държавата, че малкия бизнес зорлем работи на черно. Много частни бизнеси ако започнат да плащат реалните осигуровки почти сигурно ще фалират или няма да има смисъл от тяхното съществуване. Отделно специално хранителните магазини са принудени да продават на минимална печалба заради големите вериги, които извиват ръцете на производителите да им дават по-евтина стока за "промоциите". Така и българския производител, и българския малък бизнес страда. А е публична тайна, че в Бургас месото е най-евтиното поради корупцията в агенцията по храните и недосегаемите каракачани....Отделно тази глоба е смешна....има си написано на етикета и с големи цифри и букви по брошурите каква е сумата за разфасовката от дадения продукт. Както има кисело мляко в различни разфасовки и цени....така и всичко останало. Отделно статията е слабоумна...Значи взимам си аз мезе за 16 лева/ кг, което тежи 400 грама...Колко може да очакваш да струва....дори и децата ще ти кажат, че 8 лв ще са ти напълно достатъчни. Съжалявам, но ако не можеш в магазина да си оправиш сметките, как си гледаш фиша от заплатата, как се оправяш със сметките....
16.
Въх! Уби ма!
04.01.2015 23:17:59
1
5
Нека не отваряме дума, че за разлика от мошениците в кварталния, които се осигуряват в 99.999% от случаите на минимална заплата (чук, че имало някакъв психар в Силистра, дето се осигурявал на реалния си доход, затова и процентите не са сто, но не е много сигурно), всички служители в големите вериги се осигуряват на пълна заплата, на която се плащат пък осигуровки, с които пък вмирисаните баби на атакистчетата, дето си щат руската губерния и социалистическите празни магазини, ходят при "лекари" да им мерят кръвното и да ги държат още някоя друга година, преди да ритнат камбаната...
15.
Alooo. ZAPLATENIA ot LIGYL
04.01.2015 23:08:58
7
1
ZAPLATENIA ot LIGYL are da blijesh gyzove u vas ,da ne te nalazjat Izgrevskite batki.
14.
Запленен от Лидл
04.01.2015 21:46:55
2
11
Стана ми любимия магазин. Поне веднъж в седмицата сме там. Имаме си определена група продукти, които купуваме. Имат и страшно интересни нехранителни, хем на добра цена, хем среден и висок клас продукти. Срока на годност се следи из късо. Не е като в кварталния магазин дето ми предлагат маргарин на промоция уж, а той с изтекъл срок. Или студен чай бонус за всяка покупка, за да не го бракуват щото и той с изтекъл. Ами друг път и бира!!!
13.
ГМО храни с кметските комисионни.
04.01.2015 21:43:31
6
4
Истината е, че всичките магазини ЛИДЛ (нарочно не казвам Хипермаркет, защото предлагат стоки на 4-5 избрани от тях производителя с още 5 асортимента всеки) са под крилото на ОБЩИНСКИТЕ КМЕТОВЕ, които са им "продали" терените и си затварят очите за всичките им закононарушения. ОЧЕВАДЕН е примера за такъв подарък на терен е наказаният ЛИДЛ на ул."Транспортна". За това и 2г. са моткали делото в АС-Бургас, който за никой не е тайна, че съгласува решенията си по такива казуси с общинският кмет и секретар от Герб и това се стимулира уважително от равнополските шопи.

Що се касае за качеството на стоките в Лидл, да то определено е от най-ниското ниво "допустимо" за продажба в БГ. А това че в храните им има всичко друго но не и месо, фактите с играта на цените в грамажите го доказват. Че има ГМО в храните им, която и независима лаборатория да извърши пробно изземване материал, безжалостно би го потвърдила.
За това и редно да се прекръстят на ЛЪГЪЛ и ЛИГЛ.
12.
Баба Цоцолана
04.01.2015 21:20:08
7
3
Не си струва да се купува от там
Там всичко е много скъпо
С тези пари си бъркат в гащите
11.
hes
04.01.2015 20:55:03
0
7
BIG, безспорно част от тезите ти имат основание - например това че правилата и законите трябва да се прилагат еднакво към всички. Но има и неща, с които не мога да съм съгласен. Конкретния случай - не виждам опит за измама, просто етикетирането не отговаря на изискванията. Обаче дълбоко убеден съм, че конкуренцията е полезна за всички. Ценообразуването - закона за търсенето и предлагането. Никакви преференции!
10.
Smith
04.01.2015 20:00:17
4
6
Lild е една сносна верига. Точно каквото и се очаква от една НЕМСКА евтина верига.
А за нещата, за които пишат тук, трябва да затворят всички вмирисани квартални и селски магазинчета. Селяндурите атакисти, дето не им харесва, че Земята се върти, да си пазарят мизерните евтинджоси от кварталните бакалии и повече да работят, отколкото да мяукат по форумите, за да имат парички да купуват по-качествена стока (нямам предвид Lidl, там повечето е евтино, много малко качествено), да им остават и за книги да си купуват, а дано им се появи и малко от малко мисъл (ама надали)...
9.
big
04.01.2015 19:55:24
3
4
Въпроса е принципен, може в Германия нещата да стоят по друг начин, но тъпото е, че тук се мачка дребния бизнес и дребните търговци, които и без това изнемогват... Който иска нека да си направи справка, дали болшинството от работещите в частния бизнес работи в големите вериги или работи при нашенци, от които 80% са пред фалит... И в крайна сметка какво ни остава от това, че купуваме както казвате боклуците на тези вериги, да не би техните данъци да поддържат нашата държава? Или по-скоро отново едни пари минават под една маса в нечий джоб и за пореден път стигаме до познатата ни схема... кучето си лае, кервана си върви. Само ми е интересно ако аз отида в Германия и отворя магазин и почна да пиша по етикетите каквото си пожелая, на касата таксувам каквото си искам и се правя на селски тарикат, дали ще ме глобят със 150 евро за това?

P.S. Получили възможно най-малкото нарушение, че и на всичкото отгоре обжалват с цялата си наглост... сега Вие, дето тормозите тези големи вложители в българската икономика сте длъжни да МАХНЕТЕ тази глоба, защото е написана незаконосъобразно! Добре дошли в Българситан... утре не се чудете защо близките ви и децата ви няма да са тук... и не ги съдете... те просто искат да живеят нормално и нямат никаква вина за това, че днес вие се правите, че не ги виждате тия неща... като всички останали, случващи се в милата ни родина! Отворете бузките по-широчко и се усмихнете, който иска да се замисли, който не ще да ги защитава и да се радва за това, че го правят на балък и че се изправя срещу собствения си народ... адиос от мен :)
8.
ОТ БЕРЛИН
04.01.2015 19:39:40
1
6
В ГЕРМАНИЯ СЪЩО В ЛИДЛ ИЛИ АЛДИ WC НЯМА А В БГ МЕСОТО В ЛИДЛ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА МАКАР ЧЕ И В ГЕРМАНИЯ ВРИГАТА ПРЕДЛАГА ПО НИСКОКАЧЕСТВЕНА СТОКА В EDEKA НАПРИМЕР СТОКАТА Е ПО КАЧЕСТВЕНА
7.
big
04.01.2015 19:12:48
5
8
Абе отворен, като си много компетентен и наричаш останалите лумпени веднага ти задавам няколко въпроса:

- Нормално ли е големи чужди вериги да имат хиляди магазини, големи по не знам колко хиляди квадратни метра и да нямат една тоалетна в тях?
- Нормално ли е заведение, с търговска зала от 70 квадратни метра да има изисквания за тоалетна за клиенти, отделна тоалетна за персонал, миялно помещение, кухня, склад, съблекалня и т.н. и хранителния магазин не е ли хранителен обект?
- Нормално ли е да се глобява голяма търговска верига за измама на клиентите си с 300 лв?
- Нормално ли е Бай Пенчо, който има хранителен магазин с търговска площ от 55 квадратни метра и си плаща всичко като поп, да го тормозят 200 000 проверки на месец и като се оплаква, че не може да продължи бизнеса си, поради простата причина, че неговата глоба, ако ще лъже клиентите си по този начин няма да е 300 лв, както и че само двете му осигуровки правят съществуването на бизнеса му безсмислено?

Да продължавам ли, г-н Лумпен?

Нямам нищо против чуждите търговски вериги, имам против това, че правилата трябва да са еднакви за всички и когато има глоби, изисквания и т.н. трябва да се налагат доста по-строги мерки за тях, за да са пример, а не да убиваме и без това убития бизнес на дребните хорица като мен и теб, който се опитват да изкарат 10 лв за да нахранят детето си... ако имаш нещо против сподели... ще ми е интересно да го видя!
6.
hes
04.01.2015 18:58:06
9
14
Отданва следя как няколко лумпени непрекъснато призовават за изгонването на големите чужди вериги. Може би носталгия по миналото, когато в Универмага имаше един вид салам, два вида сирене и спагети №10? Конкуренцията е благослония за потребителя!
5.
big
04.01.2015 18:51:57
11
8
Най-смотаната верига е това, заслужава си всяка глоба на 100%! Може ли някой да ми отговори на въпроса защо в огромна верига магазини, с търговски помещения по не знам си колко хиляди квадрата няма една тоалетна за клиенти? Това нормално ли е? Може ли да се изнудват магазинчета по 25 квадрата да имат задължителна тоалетна, а магазини с такава площ да нямат? Да не говорим, че е скъпо и от повечето няма няма никакъв избор... изключително малко са продуктите, които си заслужават... Аз лично не влизам в техните магазини, няма да и да влизам... съветвам ви да направите същото! Бойкот на тия нещастия и да ги изгоним от България със селските им номера!
4.
хахо
04.01.2015 18:47:04
6
16
В лидл месото по принцип е добро.
А това, че някой не може да направи проста сметка колко струват 400 грама от нещо си е изцяло негов проблем
3.
kapitannarkoman
04.01.2015 18:45:42
7
2
Slava za rusiq
2.
ГМО в ЛИДЛ - винаги на ниски цени !
04.01.2015 17:47:47
4
14
БОЙКОТИРАЙТЕ "ЛИДЛ" маркетите, продават ви храни ТЪПКАНИ СЪС СОЯ и ГМО !!! В Германия се предлагат едни продукти, в България се продава ВСИЧКО ЗАСТОЯЛО И С ИЗТЕКЪЛ СРОК, препакетирано за "третия" свят. И си отговорете сами, ЗАЩО ГМО БОКЛУЦИТЕ им са на голкова ниски цени !
1.
Темида
04.01.2015 17:33:39
8
5
хахахах. колкото касабова взима за рекет пардон "реклама"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори