×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 причини Русия да следи съседите си


7 причини Русия да следи съседите си
Владимир Путин гледа как да разшири влиянието си в Европа
31 Октомври 2014, Петък, 16:46 ч.
Източник: clubz.bg

Кремъл разширява своите тайни и военни операции в Централна и Северна Европа
Русия разширява своите тайни и военни операции в Източна и Северна Европа. На 27 октомври спецслужбите на Чехия съобщиха за "извънредно голям" брой разузнавачи, работещи в руското посолство в Прага.

По-рано този месец Полша арестува двама души по подозрение в шпионаж в полза на Русия, а преди седмица лиши руски журналист от акредитация, защото той бе заподозрян за същото престъпление.

Миналата седмица Швеция съобщи, че три пъти е откривала неустановен плавателен съд, криещ се край нейните брегове, и това стана причина за започване на морски лов срещу нещо, което мнозина предполагаха, че е подводница.

Последва серия инциденти с руски самолети, които нарушаваха или се приближаваха до въздушното пространство на прибалтийските страни, включително два пъти на 21 и 22 октомври, когато самолетите на НАТО бяха вдигнати по тревога, за да посрещнат разузнавателния самолет Ил-20.

Какво стана причина за изблика на руските шпионски и военни операции? Ето няколко предположения.

    1. Изпробване на новите правителства

Тук Швеция е особен пример. Предполагаемото нахлуване на подводница - вероятно руска, в шведски крайбрежни води миналата седмица вероятно бе предумишлена уловка на Москва, за да изпробва новото лявоцентристко правителство на социалдемократите и зелените.

Карл Билд - общителен и откровен външен министър на Швеция, в продължение на дълги години бе един от най-агресивните критици на руското правителство в Европа. Москва ще се стреми да научи повече за неговите приемници във властта и вероятно се е опитала да се възползва от шанса, за да изкара от релсите Стефан Льофвен - новия премиер, бивш заварчик и профсъюзен деец, който има все още малко опит в международната политика.

Позицията на Швеция като западна, но и не влизаща в НАТО страна, я прави специална цел.

    2. Отслабване на авторитета на Обама

Скорошното втвърдяване на позицията на Кремъл в Балтийско море даде един конкретен стимул. Барак Обама използва визитата си в Талин на 3 септември, за да предупреди, че мирна Европа е под заплаха заради "наглото нападение на Русия срещу териториалната цялост на Украйна", и отново да потвърди ангажиментите на НАТО да защитава трите бивши съветски прибалтийски държави - Естония, Латвия и Литва. Реакцията на Москва бе бърза. След два дни сътрудници на руските служби за сигурност преминаха на територията на Естония и отвлякоха естонски офицер контраразузнавач. Мястото и времето - веднага след отпътуването на Обама, предполага упрек лично към президента на САЩ.

    3. Разделяй и владей

Москва се стреми да използва всяка дупка в бронята на Запада. Европа може да изглежда решителна пред лицето на кризата в Украйна, но в действителност такива страни притежават различна степен на въздействие върху Москва - и различна степен на уязвимост в случай на възмездие от страна на Кремъл.

Някои чешки чиновници се изказаха срещу санкции на ЕС, наложени срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. В миналото плановете на САЩ за разполагане на противоракетни радари в страната бяха отложени след рязка критика от страна на Кремъл.

Не само лявоцентристкото правителство на Чехия се държи предпазливо. Финландия бавеше въвеждането на новите санкции на ЕС миналия месец, като се опасяваше от контрамерки от страна на Русия, търговията с която представлява 14 на сто от целия стокооборот. Нилс Ушаковс - популярният кмет на латвийската столица Рига, също осъди санкциите срещу Русия.

Очевидно резултатите от дейността най-вече на московското усилено разузнаване могат да бъдат използвани, за да посеят раздор между съседите на Русия, докато мерките на САЩ и ЕС влияят върху нейната икономика.

    4. Руснаците зад граница - и у дома

Причина за безпокойството на Москва е положението на етническото руско население в страните от Прибалтика, най-вече в Естония и Латвия. Предполагаемото страдание на руснаците в Крим послужи като предлог за намеса на Кремъл. Макар твърденията за геноцид срещу руснаците в Украйна да са необосновани, опасенията за статута на руския език наистина имаше и тромавата политика в страните от Прибалтика лиши много руснаци от права и каквото и да било внимание. Москва засилва напрежението с риториката си за спасяването на руснаците по цял свят, която същевременно буни тези общности и добре се възприема от вътрешната аудитория в Русия.

    5. Нищо особено

Всички страни шпионират. Всички страни провеждат тайни операции на военното разузнаване, за да укрепят своите сили в случай на открит конфликт. Интензивността нараства и се понижава. Този любим аргумент на Кремъл предполага, че като праща шпиони и самолети при тях, Русия просто се опитва да не изостава от съседите си. Москва може например да изтъкне изтичането на информация, получена от Едуард Сноудън в края на миналата година. Тя показа, че Швеция е била ключов партньор на Агенцията за национална сигурност на САЩ в шпионажа срещу Русия.

    6. Теории на конспирацията

Тук доминира идеята, че западните правителства преувеличават шпионските заплахи и търсят подводници, за да оправдаят увеличаването на бюджета за отбрана и сигурност. Шведите дори използват термина "бюджетна подводница" за описанието на предполагаемото локализиране на подводници, което удобно съвпада с вземането на решенията за държавния бюджет, в това число за военните разходи.

През 90-те години шведските политици бяха принудени да признаят, че причина за сериите подводни нахлувания, за които обвиняваха Русия, бяха китовете-джуджета.

В по-екстремалните форми на тази теория, в НАТО сами измислили "руската подводница", за за приемат наплашената Швеция в алианса. Или шведи, подкрепящи НАТО, направили същото.

    7. Украйна, глупако!

В края на краищата всичко се връща към Украйна. Страните от Прибалтика и другите източноевропейски членки на ЕС, такива като Полша, се оказват сред призоваващите за най-твърда линия срещу Кремъл в отговор на подкрепата за сепаратистите в Донбас. Москва счита тези страни само за пешки на жадуващия за власт Вашингтон, желаещ обсада и изолация на Русия.
В момента Украйна се намира в центъра на пожара, бушуващ в сърцето на Владимир Путин. Това е източникът на целия гняв, обиди и агресия срещу Запада.
-----------------------------
Авторът е кореспондент в Москва на британския в. "Дейли телеграф" и оттам отразява Русия и останалите страни от бившия СССР.

В категории: Политика


Коментари
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори