×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Музеят на солта в Поморие става хит сред туристите, над 8000 са го разгледали от началото на 2014 година (ВИДЕО)


Музеят на солта в Поморие става хит сред туристите, над 8000 са го разгледали от началото на 2014 година (ВИДЕО)
Уредникът Илия Кусев е изключително обаятелна личност. Той е безценен гид за всеки един посетител на единствения подобен музей в Източна Европа
09 Юли 2014, Сряда, 06:50 ч.
Автор: Евгения ДЖАМБАЗОВА,видео и снимка: Иван КОЛЕВ

Само през април и май посрещнахме над 5000 австрийци, казват уредниците Елена Йорданова и Илия Кусев


В истински хит сред туристите се превръща уникалният музей на солта в Поморие. Той е единственият специализиран музей на солта в цяла Източна Европа и е един от 100-те национални обекта в страната. Тук е съхранена цялата история на този древен поминък, а в солниците към него се произвежда сол по същия начин, както това е ставало в древността - чрез слънчево изпарение на морска вода.

Музеят е създаден през 2002 година и веднага предизвика интерес сред българските и чуждестранните туристи. Но пикът дойде след ремонта през 2013 г. Само за 6 месеца е подобрен рекордът от 2012-та, а до края на годината посетителите надхвърлят 11 000. През 2014 г. се очаква нов рекорд - до днес, 8 юли, посетителите са точно 8222.

Музеят на Солта в Поморие е уникален не просто защото е единствен. Главният уредник Елена Йорданова и нейният колега Илия Кусев (ВИЖ ВИДЕОТО)  посрещат туристите с безплатна беседа на всички славянски езици, а за останалите са подготвили филм на английски и немски.

Посетителите могат да видят на живо всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, както и да усетят автентичната атмосфера на миналото. В музея е изградена специална дървена рампа, от която всеки може да наблюдава солодобива или да направи кална баня. Мястото е облагородено и в него посетители имат възможност за почивка и отдих сред природата.
Музеят се състои от експозиционна зала, както и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, които проследяват развитието на солодобива, има стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.

„Всеки може да си купи и сувенир от добита тук морска сол и да отнесе този спомен от Поморие в своя край“, каза уредникът Илия Кусев. Той е отличен гид  и от него туристите могат да научат цялата история на древната анхиалска технология за добиване на сол. Кусев кара всеки един от посетителите на музея да се чувства специален. При това беседата не струва нито стотинка за посетителите.
„Тази година се радваме на голям интерес към това прекрасно място. Само от април до май оттук са минали близо 5000 австрийски туристи. Към този етап потокът от хора се нормализира, една голяма част от посетителите продължават да са чужденци, но има и една сравнително добра посещаемост и от български посетители“, допълни за Флагман.бг Елена Йорданова, главен уредник на Музея.
Уникалното кътче се намира по средата между бялото и черното злато. Под бялото злато трябва да се разбира солта, тъй като така са я наричали древните римляни, а черното е соленото езеро точно до Музея с лечебната поморийска кал.



В категории: Поморие


Флагман.БГ Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София 29/05/2024, Сряда 08:00 0
Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 28/05/2024, Вторник 20:59 0
1
Коментара по темата
1.
помориец
09.07.2014 23:21:53
0
0
Много лесно е да се провери, дали тиражираното 8222 посетители е вярно, като се публикува сумата събрана от тези уж посетители.
А дано, ама надали посткомунистимеското отроче Кусев ще се реши сам да се опровергае със събраната сума от посочените 8222 посетители.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красива блондинка проби в българския футбол Красива блондинка проби в българския футбол Тя има щастлива връзка и дете  Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Забраната за монокини се спазва първо, защото плажуващите така дами разсейват спасителите и те не могат да си вършат работата, и второ - защото плажът е пълен с деца и не е прилично Младеж преби майка си, докато тя шофира Младеж преби майка си, докато тя шофира 19-годишният е задържан до 24 часа в РУ - Монтана Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Марина Байчева очаква втората ѝ рожба да се появи на бял свят през лятото, бебчето е плод на любовта ѝ с щастливеца Жоро Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“
След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори